Gå direkt till innehåll
AMA firar 70 år i samhällsbyggandets tjänst

Pressmeddelande -

AMA firar 70 år i samhällsbyggandets tjänst

I år fyller AMA 70 år vilket självklart ska firas. Torsdagen den 19 november bjuder Svensk Byggtjänst in till ett digitalt AMA-konvent som under cirka två timmar gör nedslag i aktuella frågor, framtidsspaningar och givetvis en och annan återblick från dessa år.

För exakt 70 år sedan gavs de första AMA-böckerna ut. Under den perioden tog byggandet i Sverige fart och behovet av ett gemensamt språk ökade. På initiativ av Svenska Arkitekters Riksförbund (SAR), påbörjades arbetet med AMA och år 1950 gavs den första publikationen ut vilket var Bygg AMA 1950. Det blev startskottet för AMA som nu är en serie av en mängd referensböcker.

– Byggsektorns aktörer ville standardisera och kvalitetssäkra byggandet. I AMA enades man kring en struktur för material- och tekniklösningar, berättar Jan-Olof Edgar, chef för AMA-redaktionen på Svensk Byggtjänst.

AMA står för Allmän Material och Arbetsbeskrivning och syftar till att förenkla processen att formulera material- och utförandekrav för alla delar av ett byggnadsverk vid upphandling av en byggentreprenad. Idag används AMA som verktyg inom samhällsbyggnadsbranschen i Sverige och flera internationella länder.

När: 19 november klockan 13:00-15:00

Anmälan: Anmäl dig här!

Program

13.00
Välkommen - Introduktion och kort exposé över de gångna 70 åren
Medverkar: Viktor Ginner, värd, Christian Sterner, produktchef för AMA.

13.15
AMA Anläggning 20 - Nedslag bland nyheter i den senaste generationen av AMA Anläggning
Medverkar: Thomas Lindkvist, projektledare och Mats Werner, utredare/AMA-expert.

13.45
Samverkansentreprenader – framgångsfaktorer och risker
Medverkar: John Hane, advokat, Foyen Advokatfirma

14.15
AMA och funktionsupphandling – Utvecklingen av AMA Funktion
Medverkar: Jan-Olof Edgar, utvecklingsstrateg, Klas Eckerberg, systematikexpert, Johanna Brolin, projektledare och Andreas Persson, chef expertstödsenheten, Familjebostäder.

14.40
Möjligheternas byggregler – Boverkets arbete med nya regler för framtidens byggbransch
Reportage och panelsamtal

14.45
AMA om 70 år – hur kan digitaliseringen öka produktiviteten?
Medverkar: Panelsamtal med bland andra Kajsa Hessel, Byggchefernas ordförande, regionchef Sweco, Jan-Olof Edgar och Lotta Wibeck, Digitalization Program Lead, Skanska Sverige IT.

Webbinariet är kostnadsfritt. 

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige