Gå direkt till innehåll
AMA-konvent: Hur kan en svensk klassiker i modern tappning höja effektivitet och kvalitet i byggprocessen?

Pressmeddelande -

AMA-konvent: Hur kan en svensk klassiker i modern tappning höja effektivitet och kvalitet i byggprocessen?

– Utvecklingen går kanske snabbare än någonsin inom samhällsbyggnad. Samtidigt skärps kraven på att bygga både effektivare och med högre kvalitet. Därför arrangerar vi ett konvent om hur en svensk klassiker i modern tappning kan bidra till kloka lösningar – med erfarenheter från Mall of Scandinavia och Norra Länken.

Så förklarar Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst, varför företaget i samarbete med föreningen Byggherrarna bjuder in till AMA-konvent i Stockholm den 25 februari.

Klassiker som blivit modern webbtjänst
– Referensverket AMA (Allmän Material- och Arbetsbeskrivning) är en angelägenhet för hela samhällsbyggnadsbranschen. AMA är en svensk klassiker som sedan 1950-talet varit grunden för professionella byggbeskrivningar i upphandling, projektering och utförande. Syftet är att skapa tydlighet, effektivitet och kvalitet genom hela byggprocessen – fram till färdig byggnad eller anläggning i drift, säger Erik Hellqvist.

Svensk Byggtjänst har uppgiften att tillhandahålla och fortlöpande uppdatera och utveckla AMA. I samverkan med ett stort antal referensgrupper med representanter från hela branschen läggs ett mycket stort arbete på detta. AMA är idag en modern webbtjänst med digitala verktyg.

Bred och djup dialog om framtiden
– Just nu går utvecklingen inom samhällsbyggnad kanske snabbare än någonsin. Vi står inför ett stort generationsskifte och internationaliseringen i vår bransch fortsätter att öka. Vi ser allt mer av industrialisering, digitalisering och hållbarhetstänkande. Och under kommande år behöver vi bygga rekordmycket samtidigt som kvaliteten ska förbättras, säger Erik Hellqvist.

– Därför är det angeläget att vi på Svensk Byggtjänst försöker öka kunskapen om AMA och hur referensverket kan bidra i en modern byggprocess. Det är också viktigt att vi visar upp och diskuterar vårt utvecklingsarbete gällande AMA. Och att vi för en breddad och fördjupad dialog med så många som möjligt i branschen om AMA i framtiden.

Konvent med effektivitet och kvalitet i fokus
– Det är mot denna bakgrund vi bjuder in till AMA-konventet den 25 februari på Nalen i Stockholm. Här kommer en rad branschföreträdare att belysa möjligheter och utmaningar med AMA – idag och i framtiden. Huvudfrågan blir hur kan vi förbättra effektiviteten och kvaliteten med AMA och hur bör referensverket vidareutvecklas på sikt?

Under det gemensamma förmiddagspasset talar Mats Werner, konsult och AMA-expert, MJW Konsult/COWI, Kjell-Åke Henriksson, Installations- och energiansvarig, Koncernstab Verksamhetsutveckling på JM, Stefan Engdahl, planeringsdirektör på Trafikverket och styrelseordförande i Byggherrarna, Helena Dahlberg, produktchef, Svensk Byggtjänst och Bo Samuelsson, redaktör och projektledare, Svensk Byggtjänst.

Mall of Scandinavia och Norra Länken
Under eftermiddagen blir det två parallella spår som utgår från två konkreta och aktuella projekt – ett inom husbyggnad och ett inom anläggning.

Husbyggnadsprojektet blir Mall of Scandinavia. Talare är Rickard Borg, Innovapro, kontraktsingenjör i projektet och Jan Gilljam-Kroon, KRESP/PEAB, projekteringschef i projektet.

Anläggningsprojektet blir Norra Länken. Talare är Håkan Andersson, Trafikverket, som varit projektledare för flera delprojekt i Norra Länken (bl.a. Hagastadens tunnlar och Solnabron), samt Fredrik Asklund, projektledare och grundläggningsentreprenör på Züblin Scandinavia som jobbat med flera entreprenader i Norra Länken.

Värdar är Erik Hellqvist, vd Svensk Byggtjänst och Tommy Lenberg, vd Byggherrarna. Dagen leds av moderator Anna Bellman och branschkommentator Rikard Espling, vd Samhällsbyggnadslänken.

Programinformation och anmälan finns via denna länk

Medier som vill bevaka konventet är välkomna att anmäla deltagande till pressansvarig Jörgen Hallström, 070-644 69 03, jorgen.hallstrom@byggtjanst.se senast den 22 februari.

Mer information om AMA finns via denna länk 

Ämnen

Taggar


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Relaterat material

Relaterade nyheter