Gå direkt till innehåll
Anna Sander, WSP, i Svensk Byggtjänsts podcast Snåret: ”Var är samhällsbyggarnas Spotify?”

Pressmeddelande -

Anna Sander, WSP, i Svensk Byggtjänsts podcast Snåret: ”Var är samhällsbyggarnas Spotify?”

En undersökning från förra året visar att fastighetsbranschen lägger ner minst resurser på innovationer. Samtidigt är bygg- och anläggningsbranschen den bransch som ser mest negativt på Sveriges innovationsklimat. I säsongens första avsnitt av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret kollar vi hur det egentligen står till med nyskapandet i byggsektorn.

Finns det en innovationsskräck i byggbranschen? Det frågar programledaren Emma Jonsteg panelen i det nya avsnittet av Snåret, bestående av Anna Sander, forskningsansvarig på WSP, Sanna Edling, projektledare för HSB Living Lab och Anders Wikström, arkitekt och forskare inom innovation på SICS. De är alla överens att branschen har stora utmaningar när det gäller arbetet med och synen på innovation och nytänkande.

Spotify för bostäder
De bostadsmässiga innovationerna under 1900-talet har gett oss en av de högsta boendestandarderna i världen. Men nu efterlyser Anna Sander nya koncept:

– Jag frågar mig, var är samhällsbyggarsektorns Spotify? Innovationerna behöver kopplas till affärsmodeller för att nå ut, konstaterar hon.

I en färsk studie från KTH konstateras att; ”En generell problematik inom ledarskap i fastighetsbranschen är att nytänkande ofta inte premieras. Detta skapar en mentalitet där det är säkrare att inte ta initiativ till nytänkande eller innovationslösningar eftersom det då åtminstone inte kan bli fel”. Anders Wikström förordar ett etnografiskt angreppssätt för att komma tillrätta med problemen:

– Vi behöver omfamna det okända för att komma framåt. Det är förvisso svårt för byggbranschen som har så långa ledtider, men det som HSB Living Lab gör nu tror jag att det behövs mer av.

HSB bygger experimenthus
HSB Living Lab är ett experimenthus som HSB just nu bygger upp på Chalmers i Göteborg. Där ska forskare och studenter bo tillsammans i tio år för att testa nya tekniska och arkitektoniska innovationer. Sanna Edling, projektledare för projektet, ser fram emot den interaktion och dialog som försökspersonerna kommer att ge upphov till:

– Det är oerhört värdefullt att kunna ha en dialog med de boende. Det är en sak att bygga ett hus, men sedan händer det kanske andra saker med de som har flyttat in, än vad man hade tänkt sig. Vilka system, ytskikt och tekniska hjälpmedel fungerar, och vilka gör det inte? Sådant kommer vi att få reda på.

Lärprojekt vägen framåt
Anders Wikström betonar vikten av att hitta rätt fråga innan man drar igång ett innovationsprojekt:

– Vilka är de bakomliggande behoven för det hus vi ska bygga? Det måste man vara på det klara med innan man sätter igång. Och för att kunna lyckas med det kanske man behöver dra igång många typer av projekt som man ser som lärprojekt, och inte i första hand något som måste ge avkastning.

Lyssna på Snåret via byggtjanst.se/snaret. Diskussionen kring programmen förs på Twitter @Snaaret samt på facebook.com/snaret.podcast

Ämnen

Kategorier


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt 076-044 68 94

Relaterat innehåll

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst

Besöksadress: Norrtullsgatan 6
113 29 STOCKHOLM
Sverige