Gå direkt till innehåll
Aula Medica blev Årets Bygge 2014

Pressmeddelande -

Aula Medica blev Årets Bygge 2014

Årets Byggala 2014 bjöd på intressanta seminarier, underhållning, framåtblickande och innovativ arkitektur, då byggbranschen strålade samman på Cirkus i Stockholm igår. Priset Årets Bygge gick till Aula Medica i Solna ritad av Wingårdhs Arkitekter, för ”nytänkande, öppenhet och kreativitet”.

Jubel utbröt bland besökarna då Aula Medica i Solna tog hem priset för Årets Bygge.

– Det är en ära för oss. Att ha fått möjligheten att samarbeta med Karolinska Institutet, som är ett av världens mest framstående medicinska universitet, är fantastiskt. Och att dessutom få göra det i en så innovativ miljö som det framväxande Hagastaden betyder mycket, sa Sten Wetterblad, regionchef på Akademiska Hus som är byggherre för Aula Medica.

Årets bygge är ett återskapande av den stora gala inom samhällsbyggnad som fanns för 10 år sedan, med Svensk Byggtjänst och tidningen Byggindustrin som arrangörer. Kvällen på Cirkus inleddes med ett seminarium som spände från snåriga byggprocesser, infrastrukturutmaningar via nyskapande arkitektur och lärandeprocesser.

Regional bostadsplanering
Bostadsminister Stefan Attefall var först ut och gav en heltäckande bild av bostadsbyggandets nuläge. Han pekade på de åtgärder regeringen nu föreslagit för att möjliggöra en snabbare byggprocess:

– Vi måste kunna bygga både fort, bra och hållbart för att lyckas. Det måste också till en mer regional planering av bostäder och kommunerna behöver bli bättre på att samverka, framhöll Attefall, och efterlyste samtidigt ett smartare och mer industriellt byggande.

Bostadsbyggande och infrastruktursatsningar går hand i hand. Ingela Bendrot, statssekreterare hos infrastrukturministern, lyfte fram de stora investeringar som nu görs och som kommer att bidra till smidigare trafikflöden och kortare restider. 

– Satsningarna kommer inte bara lätta på trafiktrycket lokalt. Projekt som Förbifart Stockholm och Citybanan exempelvis, får positiva effekter för hela landet, konstaterade Bendrot.

Nya lösningar
Arkitekten Gert Wingårdh inledde sitt anförande med att konstatera att han älskar höga byggnader. Han presenterade ett av sina senaste tillskott – Ting1 i Örnsköldsvik – som också var nominerad till Årets Bygge.

– I Ting1 har vi tvingats tänka utanför ramarna för att kunna bygga genom en befintlig byggnad. Och just detta kommer förtätningen i städerna att handla om; att hitta nya lösningar för byggandet, underströk Wingårdh.

Detta spår var också Carin Stoeckmann från Byggmästar´n inne på. Hon argumenterade för att framtidens kompetens handlar om att finna lösningar som inte finns idag, och att flexibilitet i byggnaderna blir allt viktigare för att möta framtidens växlande behov.

Lärarna viktigast för morgondagens samhällsbyggare
2030 kommer Sverige att sakna 50 000 ingenjörer, om vi inte får fler unga att börja intressera sig för teknik, konstaterade Eva Nygren, vd för teknikkonsultbolaget Rejlers.

– Jag vill lyfta fram lärarens viktiga roll i detta, för att entusiasmera elever till att välja ingenjörsyrket. Vi behöver också tydligare uppmärksamma ingenjörens roll i arkitekturen, hävdade Nygren.

Lärandets roll fortsatte att vara i fokus då kvällens sista föreläsare, Fredrik Svensson, från Rektorsakademien Utveckling, gick på scenen.

– Vi måste byta perspektiv på hur vi ser på kunskap. När vi idag bygger skolor missar vi en viktig sak; att det ska vara roligt att lära sig. Idag kräver arbetslivet helt andra förmågor och därmed måste vi också utmana våra föreställningar om vad en skola är för något, underströk Svensson.

Under kvällen delades också Byggopus pris för bästa examensarbete ut samt Lean-priset.

Ämnen

Taggar


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Relaterat material

Byggsveriges ledande informationsföretag

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige