Pressmeddelande -
Bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson i Snåret: ”Det behövs en digital standard för planprocessen”
För att få en effektivare planprocess krävs ett standardiserat digitalt system. Och detta system bör omfatta alla kommuner och myndigheter i hela landet. Det hävdar bostads- och digitaliseringsminister Peter Eriksson i senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret.
Digitaliseringen av Sverige står högt på agendan hos Peter Eriksson och så sent som i söndags (18/12) presenterade han regeringens nya bredbandsstrategi som utlovade snabbt bredband till hela Sveriges befolkning senast 2025.
– Smarta städer och smarta hem är en otroligt viktig komponent för att bidra till en bättre livsmiljö och ökad hälsa, konstaterade han under samtalet med Snårets programledare Emma Jonsteg.
Billigare bostäder
Frågan om möjligheten eller kanske omöjligheten att bygga billigare bostäder har stötts och blötts i byggdebatten länge. Peter Eriksson menar att det visst går att bygga billigare, men att det förutsätter prefabricering samt att bostäderna inte byggs i de allra mest attraktiva lägena. Men, betonar han, prefabricering behöver inte vara en motsättning mellan att bygga mycket och fort och att också bygga vackert:
– Jag har sett prov på utmärkta, snygga prefabricerade trähus!
Det statliga investeringsstödet försvarar han som ”ett smart sätt” att få till nya hyresbostäder med begränsade hyresnivåer, som kommer de med begränsad plånbok till del. Dock kommer inget särskilt urval att göras av de sökande till dessa lägenheter, utan Peter Eriksson menar att i och med att lägenheterna inte kommer att ligga i de mest attraktiva lägena, så kommer mer penningstarka sökanden i bostadskön att välja bort dem.
Nya städer
De av regeringen aviserade ”nya städer” som föreslås byggas i områden med bra kommunikationer i anslutning till våra större städer, togs upp till diskussion. Dessa nya städer – med minst 10 000 bostäder – ska utformas med egna centrum, arbetsplatser och levande kvarter och inrymma all den service som finns i dagens städer.
– Givetvis är detta en del i bostadsbyggandet, vi behöver fortfarande bygga mer i våra befintliga städer. Men jag ser stora möjligheter med detta förslag. Exempelvis skulle Strängnäs kommun kunna öka sitt invånarantal om området Läggesta bebyggdes. Där finns idag en utmärkt tågstation med 30 minuter in till Stockholm, men knappt några bostäder.
Fler måste hyra ut
Men även om bostadsbyggandet pekar spikrakt uppåt är det inte på långa vägar tillräckligt. Att utnyttja det befintliga bostadsbeståndet bättre är en viktig nyckel och Peter Eriksson skulle gärna se att det skapas en kultur där flera hyr ut delar av sina bostäder.
– Jag är öppen för att titta på schablonavdraget för uthyrning av del av bostad, men jag skulle vilja påstå att det redan idag finns goda incitament för att hyra ut ett rum i sitt hus. Egentligen är det mer en kulturfråga.
Lyssna på Snåret via byggtjanst.se/snaret. Diskussionen kring programmen förs på Twitter @Snaaret samt på facebook.com/snaret.podcast och Instagram @snaaret
Ämnen
Kategorier
Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.
Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se