Gå direkt till innehåll
Caroline Wester i podcasten Snåret om byggbranschens olyckor:  ”Vi måste påverka motivationen till säkra beteenden”

Pressmeddelande -

Caroline Wester i podcasten Snåret om byggbranschens olyckor: ”Vi måste påverka motivationen till säkra beteenden”

I senaste avsnittet av podcasten Snåret från Svensk Byggtjänst, ger säkerhetsproffs tips på hur branschens olycksstatistik kan förbättras genom beteendepåverkan och hur var och en i byggprocessen kan bidra till att skapa en positiv säkerhetskultur.

”Söndertrasad efter åren i byggbranschen” och ”färre orkar arbeta till pension” löd rubrikerna i DN den 20 september. Men byggbranschens arbetsmiljöproblem har inte bara inverkan på den långsiktiga hälsan, den kan vara direkt dödlig. Statistik visar visserligen att lindrigare olyckor på arbetsplatserna har blivit färre, men det är långt kvar till målet om att hålla ”nollan”. Trots tvingande åtgärder som viten och kontroller har inte dödsolyckorna på byggarbetsplatserna blivit färre.

– De senaste tio åren har ett hundratal personer dött i arbetsrelaterade olyckor i byggbranschen, oftast genom fall från höga höjder, genom påkörningsolyckor eller när saker fallit över människor, berättar Gustav Sand Kanstrup, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Beteendevetenskapen bakom olyckorna

Caroline Wester arbetar på Behaviour Design Group, hon är beteendevetare och ger råd till branschen kring hur säkra beteenden kan bli en del av vardagen på byggarbetsplatsen.

– Säkerhetsfrämjande arbete kan få en negativ laddning på arbetsplatsen. För att skapa säkra beteenden tjatas det, rutiner som ingen förstår skrivs om och det gås skyddsronder. Men människor styrs av naturlagar. Oavsett vad ledningen säger att man ska göra så kommer individen handla på det sätt som är mest gynnsamt för den. Vi måste därför påverka motivationen hos individerna till att varje dag, gång på gång, göra säkra val.

Involvera beställare till underentreprenör

David Jansson, som ger platschefsstöd rörande arbetsmiljöarbetet för NCC, upplever dagligdags vikten av att varje projekt sätter säkerhetsrutinerna på plats från början, och hur alla, inklusive underentreprenörer måste behandlas som en i teamet. Jasmina Insanic, arbetsmiljöingenjör hos Ellevio, vann årets Håll nollans arbetsmiljöpris. Som beställare ser även hon vikten av att satsa på arbetsmiljö, inte minst för att vara attraktiv för de bästa entreprenörerna i upphandlingar.

– Vi har förstått att alla, från styrelse till underentreprenörer är del av samma kedja som påverkar varandra. Vid tillbud kontaktas vanligen bara den entreprenör som beställaren har avtal med, men istället försöker vi nu se till att både entreprenör och underentreprenör har möte tillsammans med oss, för att verkligen ta reda på vad som skulle kunna göras bättre nästa gång.

Hur olika individer beter sig olika säkert beroende på vilken arbetsplats de befinner sig på, ser Ulrika Dolietis, vd på Håll nollan, som ett bevis på hur ledarskap kan vara avgörande för att främja säkra beteenden.

– Sätter vi oss alla tillsammans kan vi skapa bra kultur från början, avslutar hon.

Gäster i Snåret om hur olyckor i byggbranschen kan motverkas:

Gustav Sand Kanstrup, projektledare på Arbetsmiljöverket.

Caroline Wester beteendevetare på Behaviour Design Group.

Jasmina Insanic, arbetsmiljöingenjör hos Ellevio. Beställare som belönats med arbetsmiljöpris.

David Jansson, arbetsmiljöingenjör på NCC. Byggentreprenör vars team belönats med arbetsmiljöpris.

Ulrika Dolietis, vd på Håll nollan, branschens medlemsorganisation mot olyckor.

Avsnittet programleds av Svensk Byggtjänsts Viktor Ginner.

Innehåll med tidskoder

  • 1.50 - Statistiken bakom olyckorna
  • 3.50 - ”Hårda” insatser – regelverk
  • 7.45 - ”Mjuka” insatser – kulturen
  • 11.40 - Goda exempel – beställare
  • 20.30 - Involvera underentreprenörer
  • 23.50 - Innovationer som lösning
  • 26.00 - Slutsatser lösningar

Lyssna på Snåret här!

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt 076-044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst

Besöksadress: Norrtullsgatan 6
113 29 STOCKHOLM
Sverige