Gå direkt till innehåll
Dags att utse årets hetaste materialnyhet 2011!

Pressmeddelande -

Dags att utse årets hetaste materialnyhet 2011!

Snart är det dags att återigen dela ut Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste materialnyhet. Priset, som instiftats av Nordbygg, Byggindustrin och Svensk Byggtjänst, delades ut för första gången i fjol. Nu är det klart vilka tio kandidater som är nominerade till 2011 års upplaga av medaljen. Vinnaren koras på Nordbyggs Solvalladag den 23 mars.

Förra året fick SolTech Energy medaljen för sitt solenergisystem som gör hela taket till en stor luftbaserad solfångare och även fungerar som aktiv tilläggsisolering.

– Uppmärksamheten kring oss och vårt solenergisystem ökade markant i och med medaljen. Vårt system har uppmärksammats utomlands som årets stora svenska materialnyhet och man har hört av sig och visat intresse från ett 50-tal länder, säger Henrik Båge, affärsutvecklare på SolTech Energy.

Röstning via webben

Nu är det dags att avgöra vilket företag som lanserat den mest innovativa materialnyheten under det senaste året, och som därmed ska få 2011 års medalj.

Reglerna är desamma som i förra året. Bidragen är hämtade från Svensks Byggtjänsts Materialforum och har löpande publicerats i tidningen Byggindustrin. Byggindustrins redaktion har sedan valt ut de tio nominerade.

Dessa finns nu presenterade via de tre arrangörernas webbplatser (www.byggindustrin.com, www.nordbygg.se och www.byggtjanst.se).

Alla kan rösta på sina favoriter via webbsidorna. ”Folkets röst” vägs sedan in i juryns slutgiltiga beslut, som presenteras i samband med prisceremonin på Nordbyggs Solvalladag den 23 mars.

I juryn ingår: Elizabeth Hatz, Materialakademin, KTH (ordförande), Erik Hellqvist, vd Svensk Byggtjänst Staffan Åkerlund, chefredaktör Tidningen Byggindustrin, Niclas Köhler, teknisk redaktör Tidningen Byggindustrin, Peter Söderberg, projektledare Nordbygg och Martin Steno, materialspecialist på Byggkatalogens Materialforum, Svensk Byggtjänst.

Årets kandidater:

De nominerade bidragen till ”Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste materialnyhet 2011” är:

1.Flexibelt skensystem fixar belysningen

Ett nytt flexibelt belysningssystem från Fagerhult. Systemet Itrack är baserat på en kontaktskena med tolv ledare. Därför är det möjligt att i en och samma skena koppla på armaturer, styrsystem med dagsljus- och närvarosensorer samt nödljusbelysning.

2.Färgläsare som klarar grova ytor

Att läsa av färgen på en grov fasad har hittills varit svårt. Men NCS Colour Scan 2.0 ska kunna läsa av en färg från alla typer av ytor, som väggar, puts, mattor, möbler, golv och beklädnader. Den avläser även flera färger vid samma mätning.

3.Kombinerad pelletspanna och solvärme

Pelletspannan Effecta Solid är byggd för att enkelt kunna kombineras med solfångare. Enligt leverantören ska verkningsgraden öka ju kallare det blir, i motsats till värmepumpar. Tanken är att på sommaren, när pannverkningsgraden sjunker, ska solfångaren stå för största delen av energiuttaget.

4.Fuktindikator som larmar

Fuktindikatorn T-650, från Nordtec Instrument AB, mäter fukt ner till 40 millimeter i byggmaterial utan att man behöver sticka hål i ytskiktet. Istället för nålar som ska stickas in i materialet har den en kulgivare. Fuktindikatorn kalibreras automatiskt varje gång den startas.

5.Justera ventilationen med mobilen

Klimatbyrån är först i branschen med en applikation för Iphone som kan användas vid injustering av ventilationsprodukter. Appen innehåller en databas med företagets alla ventilationsprodukter och kan användas för att beräkna k-faktor, luftflöde och tryck för de olika produkterna.

6.Flexiblare inredning på skena

Profilo Smart är ett nytt flexibelt skensystem ska göra det enkelt att anpassa vägghängd inredning och utrustning. Systemet är särskilt utvecklat för boenden där behoven kan växla, exempelvis äldreboenden eller till handikapputrustade badrum, enligt generalagenten Trident Industri.

7.Renoveringsvagn för enkla fönsterlyft

Att lyfta ut ett pivåhängt fönster vid renovering är ett tungt och riskfyllt arbete, även för två personer. Men med den nya lyftvagnen Windowvip kan en person riskfritt utföra jobbet. Renoveringsvagnen är utvecklad av det kommunala bostadsbolaget Nybro Bostads.

8.Bättre trottoarer med nytt redskap

När sanden till en trottoar läggs ut för hand, riskerar den färdiga trottoaren att bli vågig. Med den nya trottoarskrapan ska underarbetet innan asfaltsbeläggning gå betydligt snabbare och ge ett jämnare resultat. Skrapan har utvecklats av Ufo, Umeå Försäljning, tillsammans med Söderholms Traktor.

9.Tålig mobil med pekskärm

Den robusta mobiltelefonen Simonsen Freeway F510 är utvecklad för att tåla hårda tag. Den ska bland annat klara ett fall från två meter ner på ett hårt underlag. Telefonen har både knappar och en reptålig pekskärm. Taltiden är upp till 10 timmar och vilotiden upp till 300 timmar.

10.Fallskydd för låg fallhöjd

Miller Twin Turbo är ett fallskydd för arbeten med låg fallhöjd. Produkten ska ge bättre rörlighet och kan ersätta dubbla falldämparlinor. Den kan kopplas till den bakre D-ringen på en fallskyddssele. Till kopplingen ska sedan två Turbo Lite säkerhetsblock monteras.

Ämnen

Taggar


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Relaterat material

Byggsveriges ledande informationsföretag

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige