Gå direkt till innehåll
Dags att utse årets hetaste materialnyhet 2012!

Pressmeddelande -

Dags att utse årets hetaste materialnyhet 2012!

Snart är det dags att återigen dela ut ”Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste materialnyhet”. Priset som instiftats av Nordbygg, Byggindustrin och Svensk Byggtjänst delades ut för första gången år 2010. Nu är det klart vilka tio kandidater som är nominerade till 2012 års upplaga av medaljen. Vinnaren koras på Nordbygg 2012, Stockholmsmässan, torsdagen den 22 mars.

Förra året tilldelades Nybro Bostads AB medaljen. Företaget fick priset för en genial renoveringsvagn för enkla fönsterlyft som utvecklats av Kent Thuresson.

– Det var fantastiskt stort att få ta emot medaljen. Riktigt roligt. Det kändes som full pott, och vi har fått mycket mer uppmärksamhet för vår lösning än jag någonsin hade vågat hoppas på, säger Kent Thuresson, nästan ett år efter att han mottog priset.  

Röstning via webb eller mobil

Nu är det dags att avgöra vilket företag som lanserat den mest innovativa materialnyheten under det senaste året, och som därmed ska få 2012 års medalj.

Reglerna är desamma som tidigare år. Bidragen är hämtade från Svensks Byggtjänsts Materialforum och har löpande publicerats i tidningen Byggindustrin. Byggindustrins redaktion har sedan valt ut de tio nominerade.

Dessa finns nu presenterade via de tre arrangörernas webbplatser (www.byggindustrin.com, www.nordbygg.se och www.byggtjanst.se).

Alla kan rösta på sina favoriter via webbsidorna. Det går även att rösta genom att scanna in sin favorits QR-kod i en iPhone eller Android. QR-koderna finns i aktuella nummer av tidningen Byggindustrin och även på Nordbygg där de nominerade kandidaterna ställs ut från och med mässtarten den 20 mars.

”Folkets röst” vägs sedan in i juryns slutgiltiga beslut, som presenteras i samband med prisceremonin på Nordbygg torsdagen den 22 mars.

I juryn ingår: Elizabeth Hatz, Materialakademin, KTH (ordförande), Erik Hellqvist, vd Svensk Byggtjänst, Staffan Åkerlund, chefredaktör Tidningen Byggindustrin, Niclas Köhler, teknisk redaktör Tidningen Byggindustrin, Peter Söderberg, projektledare Nordbygg och Martin Steno, materialspecialist på Byggkatalogens Materialforum, Svensk Byggtjänst.

Detta är årets kandidater!

De tio nominerade bidragen till ”Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste materialnyhet 2012” är följande:

A. Tyst vindkraftverk för taket

Ett litet vertikalt vindkraftverk som är så litet och tyst att det ska kunna monteras direkt på hustaket, lanseras av Bohena AB. Genom den vertikala konstruktionen ska det också vara okänsligt för ändringar av vindriktningen. Vindkraftverket är tillverkat för batteriladdning med 12 eller 24 volt via en laddningsregulator. Vid en måttlig vind på fem meter per sekund laddar verket med cirka 100 watt. Vid elva meter per sekund laddar det med 400 watt. Vindkraftverket levereras med elektronik som gör det möjligt att kombinera med solceller. Verket är tillverkat av rostfritt stål och väger tolv kilo.

B. Mobil fabrik gör betongen på plats

Med en mobil betongfabrik kan man blanda stora volymer betong på byggarbetsplatsen och därmed slippa långa biltransporter. Fabriken Elvira från Smidesproffsen är särskilt utvecklad med tanke på avlägset belägna vindkraftsprojekt. Fabriken är godkänd för gjutning i klass 1. Därför kan den användas vid gjutning av både broar och vindkraftsfundament. Vid tillverkningsprocessen vägs de olika materialen upp enligt förutbestämda recept men blandas sedan i betongbilen.

C. Magnetiskt verktyg hittar skruven

Skruvsökaren från företaget Screwfinder är ett magnetiskt verktyg som hittar skruvar i en befintlig regelvägg. Väggskivorna kan därför skruvas loss hela och då dammar det mindre. Själva verktyget består av en stålhylsa med en fjäderbelastad magnet inuti. Skruvsökaren förs över väggen tills man hittar en skruv. Hylsans kant är vass och stansar fram skruven när man slår på verktyget med en hammare. Uppfinnaren Jimmy Berggren är snickare och fick idén när han rev gipsväggar på Falu lasarett.

D. Taksensorer varnar vid tung snö

Stora snömängder har de senaste åren fått tak att störta in på bland annat idrottshallar.

Ruukki har utvecklat ett nytt säkerhetssystem för hallar med tak av bärande profilplåt. Sensorer monterade i taket registrerar förändringar i belastning och larmar när belastningen blir för hög. Informationen sänds trådlös till en mobiltelefon eller via mejl. Systemet kan användas på både nya och befintliga hallbyggnader, exempelvis köpcentrum eller idrotts- och industrihallar.

E. Snabbmonterat skydd ger slagtåliga hörn

Gyprocs nya självhäftande hörnskydd Aqua Bead ska ge slagtåliga ytterhörn i väggar av gipsskiva. Skyddet har en polymerkärna som är belagd med papper på bägge sidor. Det är dessutom perforerat för att spackelmassa ska fästa bra. Profilen kan kapas till önskad längd med grov sax. Det självhäftande pappret aktiveras av vatten som sprutas på med hjälp av en sprejflaska. Hörnskyddet är klart att spacklas efter 30 minuter. Enligt företaget har skyddet högre slagtålighet än de flesta metallbeslag, som kan få bucklor vid stötar eller slag.

F. Montera dammskydd på fem minuter

Med systemet Zipwall och vanlig byggplast stänger man snabbt av korridorer, delar av rum eller skapar ett rum i rummet. Stänger, klämmor och tätlister gör det möjligt att sätta upp en dammskyddande plastvägg på fem minuter vid ombyggnad, stambyten eller åtgärdande av fuktskador. Plasten sätts därmed upp helt utan tejp eller klamrar, som kan lämna märken efter sig. Dessutom kan utrustningen tas ner och användas om och om igen. Samtliga delar packas ner och transporteras i en medföljande specialväska. Burseryds Trägolv är generalagent.

G. Elektronisk näsa känner av dålig luft

Behovsstyrd ventilation ger en bättre inomhusmiljö och sparar energi. Ventilationen regleras av en gassensor som ökar eller minskar flödet av luft beroende på om halterna av skadliga gaser inomhus är höga eller låga.

Den nya gasdetektorn Bio från Automatikprodukter upptäcker koldioxid och 5 000 andra gasformiga ämnen. Vid låga halter av skadliga ämnen minskar den ventilationsanläggningen friskluftsintag till ett grundflöde. När halten av oönskade gaser i inomhusluften ökar öppnas luftspjällen igen.

Sensorn är förkalibrerad vid leverans. Serviceintervallet är fem år och förväntad livslängd är upp till tio år.

H. Loggar fukten inför renoveringen

Övervakningssystemet Jeff CC Kyrka mäter och loggar klimatet i kyrkor och andra äldre byggnader. Systemet består av en komplett sats med tre trådlösa givare och en basenhet med webbserver.

Via den inbyggda webbservern kan klimatdata kontinuerligt sändas vidare via trådlöst bredband och webben. Med dator eller smart mobil får man sedan tillgång till insamlad data från kyrkan. De insamlade uppgifterna kan sedan ligga till grund för olika renoveringsåtgärder.

I.Dubbar som fälls ut

Skyddsskon Spike från finska företaget Sievi ska lösa problemet med halkan. Med ett enkelt handgrepp fäller man ut 12 kraftiga dubbar ur sulan. Med hjälp av en vridbar nyckel på skornas hälkappa kan man fälla ut dubbarna. Det räcker med en enkel vridning och det kan göras utan att man behöver ta av sig skorna. De har även tåhätta, spiktrampskydd av metall och en stötdämpande sula.

J. Lysdioder visar vägen

Ledmark från Geveko är en solcellsdriven lysdiodmodul. Den placeras nedfräst i vägbanan för att ge ledljus åt trafikanter där traditionell belysning saknas. Till exempel längs mörka landsvägar och oupplysta cykelvägar. Ljusskenet från dioderna uppges ha en räckvidd på två kilometer och modulen ska klara en belastning på 20 ton samt tåla snöplogning. Tack vare en ljussensor tänds lysdioderna automatiskt när det blir mörkt. Lysdioderna drivs av ett batteri som laddas av solceller, fulladdat klarar batteriet upp till 2 000 timmars drift. Modulen har även en temperatursensor och kan varna för halka genom att blinka när temperaturen är mellan plus två och minus tio grader.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt 076-044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst

Besöksadress: Norrtullsgatan 6
113 29 STOCKHOLM
Sverige