Gå direkt till innehåll
Dags att utse årets hetaste materialnyhet 2013!

Pressmeddelande -

Dags att utse årets hetaste materialnyhet 2013!

Snart är det dags att återigen dela ut ”Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste materialnyhet”. Priset som instiftats av Nordbygg, Byggindustrin och Svensk Byggtjänst delades ut för första gången år 2010. Nu är det klart vilka tio kandidater som är nominerade till 2013 års upplaga av medaljen och röstningen är igång. Vinnaren koras på Nordbygg Ecoforum 2013, på Stockholmsmässan tisdagen den 12 mars.

Förra året tilldelades AB Smidesproffsen i Umeå guldmedaljen för den mobila betongstationen ELVIRA. Juryn motiverade valet på följande vis: ”Den innovativa moduluppbyggnaden innebär att stationen kan transporteras i standardiserad containerstorlek, vilket ger mycket effektiva transporter och avsevärda miljöfördelar.”

Röstning via webb eller mobil
Nu är det dags att avgöra vilket företag som lanserat den mest innovativa materialnyheten under det senaste året, och som därmed ska få 2013 års medalj.

Reglerna är desamma som tidigare år. Bidragen är hämtade från Svensks Byggtjänsts Materialforum och har löpande publicerats i tidningen Byggindustrin. Byggindustrins redaktion har sedan valt ut de tio nominerade.

Dessa finns nu presenterade via de tre arrangörernas webbplatser (www.byggindustrin.com, www.nordbygg.se och www.byggtjanst.se).

Alla kan rösta på sina favoriter via webbsidorna. Via datorn är det bara att klicka på sin favorit, ange sin epostadress och klicka på "Skicka din röst". Röstning via mobilen sker genom att man klickar på det valda bidragets bild och sedan scannar in den kod som kommer upp.

Röstningen pågår fram till fredagen den 8 mars klockan 12.00.

”Folkets röst” vägs sedan in i juryns slutgiltiga beslut, som presenteras i samband med prisceremonin på Nordbygg Ecoforum tisdagen den 12 mars på Stockholmsmässan.

I juryn ingår: Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst (ordförande), Staffan Åkerlund, chefredaktör på Tidningen Byggindustrin, Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg, Monica Björk, vd på Byggmaterialindustrierna och Jörgen Hallström, kommunikationskonsult inom samhällsbyggnad på Cloudberry.

Detta är årets kandidater
De tio nominerade bidragen till ”Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste materialnyhet 2013” är följande:

 1. App håller koll på ritningarna
  Byggnet verify från Arkitektkopia är en app som med hjälp av QR-koder håller reda på en pappersritnings olika versioner. Varje ny version av ritningen märks med en unik QR-kod. Genom att läsa av koden får appen kontakt med en webbtjänst. Där finns information om ritningsversionerna samt möjlighet att rapportera avvikelser, ladda upp fotografier med mera.
 2. Greppa som en gorilla
  Gorilla gripper är designad för att underlätta vid lyft av otympliga skivor – till exempel gipsskivor, glasskivor och MDF-skivor. Den klarar skiv-
  tjocklekar från 10-28 millimeter. Gorilla gripper består av ett vadderat handtag samt två gummiklädda grepplattor. Grepplattorna placeras centrerat på var sin sida av skivan. Gorilla grippers konstruktion gör sedan att skivans tyngd klämmer åt grepplattorna för att skapa ett stabilt grepp. Lyftet görs med en hand, med armbågen böjd och handen i höjd med axeln. Skivan bärs längs sidan av kroppen.
 3. Första svenska passivhusfönstret
  Svenska Fönster lanserar i vår Passivfönster Alu. Det är det första svenska fönstret som tilldelas den internationella certifieringen Passivhuskomponent. Fönstret har 3+1 glas, tre tätningar och ska ansluta mot ytterväggen utan köldbryggor. Det kan fås med ett U-värde ner till 0,65. Passivfönster Alu är ett träfönster med aluminiumbeklädd utsida.
 4. Mobilt och nyckelfritt passersystem
  Nu är Phoniro systems nyckelfria låssystem Contractor integrerat med ID06. Det passar till exempel för byggarbetsplatser, byggbodar och lägenheter som ska renoveras. Passersystemet består av registrerings-
  enheter och låsenheter. Registreringsenheterna används för inpassering med hjälp av ID06-kort. En registreringsenhet kan styra upp till 64 låsenheter inom räckvidden 50 meter. Det finns två typer av låsenheter. En är ett motorvred som passar till exempel cylinderlås på lägenhetsdörrar. Den andra är anpassad för eltryckeslås, elslutbleck med mera. Systemet kräver varken kabeldragning eller låssmed för montage. Det administreras via internet från en dator eller smartphone.
 5. Sensorer varnar för fett
  Säkerhetssystem för imkanaler, Halton KGS säkerhetssystem, gör det möjligt att mäta fett i imkanaler. Systemet bygger på optiska sensorer som monteras i kanalen. Sensorerna larmar när kanalen behöver rengöras. Kanalerna kan också bevakas i realtid via en styrpanel. Systemet möjliggör behovsstyrd rengöring av imkanalerna vilket kan bidra till en mer brandsäker anläggning då fett i imkanaler är en brandrisk.
 6. Skopan sitter säkert
  NCC och Steelwrist har utvecklat ett säkrare fäste för grävmaskiner. Det nya fästet Front pin lock ska hålla kvar skopan även om den monterats slarvigt. Bara inom NCC rapporteras årligen cirka 20 tillbud med skopor som lossnar. Genom att byta till den nya typen av fäste räknar NCC med att antalet allvarliga olyckor till följd av tappade skopor ska hamna på noll.
 7. Spara på plåten med mikroprofiler
  Ruukki lanserar en ny mikroprofilerad bärande takplåt för tak till lagerbyggnader, köpcentrum, idrottsarenor med mera. Den nya mikroprofilerade T130M ersätter den tidigare takplåten T130. T130M är CE-märkt och skiljer sig från den tidigare versionen genom att den har mikroprofilerade topp- och bottenflänsar. Mikroprofilerna ökar plåtens bärförmåga vilket minskar materialåtgången då en tunnare plåt klarar samma belastning.
 8. Spikpistol med säkerhetsnos
  Hilti lanserar en ny spikpistol för trä-mot-trä-spikning anpassad för allt från takstolar och regelverk till läkt, panel och staket. Spikpistolen GX 90 har en säkerhetsnos som hindrar oavsiktlig avfyrning. Litiumjonbatteriet håller för upp till 6 000 spik per laddning och gasbehållaren håller för minst 1 000 infästningar vid temperaturer ner till –10 grader Celsius. Fria reparationer och rengöring i upp till tre år ingår utan extra kostnad. Sortimentet av spik består av elförzinkade, varmförzinkade och rostfria spik i längderna 50-90 millimeter.
 9. Surfplatta som kan följa med på bygget
  Handheld har lanserat surfplattan Algiz 10X som är anpassad för miljön på byggarbetsplatser. Plattan är IP65-klassad vilket betyder att den är dammtät och vattentålig. Dessutom klarar den fall, vibrationer och temperaturer från –20 till +60 grader enligt de militära standarderna MIL-STD-810G. Algiz 10X har en 10,1-tums pekskärm, är 32 millimeter tjock och väger 1,3 kilo.
 10. Tejp kan ersätta fogmassa
  Täta med tejp. 3M lanserar tätningstejpen 8067 som ett alternativ till fogmassa vid permanent fönstertätning. Tejpen fäster mot de flesta byggnadsmaterial och kan appliceras på fuktiga ytor, i temperaturer ned till –18 grader. Den har ett patenterat ryggmaterial som tätar kring spik och sex månaders UV-resistens. Tätningstejpen är testad av SP och P-märkt för skarvning av åldersbeständig byggfolie och för lufttätning av fönster och dörrar. Den är även registrerad hos Basta och Sunda hus.

För ytterligare information kontakta:

Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg på Stockholmsmässan, tel 08-749 43 93 eller peter.soderberg@stockholmsmassan.se

Petra Sörme, affärsområdeschef Event & Möten på Svensk Byggtjänst, tel 08-457 10 99 eller petra.sorme@byggtjanst.se

Ämnen

Taggar


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Relaterat material

Relaterade nyheter

Byggsveriges ledande informationsföretag

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige