Gå direkt till innehåll
Dags att utse vinnaren av Nordbyggs guldmedalj 2018 – här är finalisterna!

Pressmeddelande -

Dags att utse vinnaren av Nordbyggs guldmedalj 2018 – här är finalisterna!

Snart är det dags att återigen dela ut Nordbyggs guldmedalj för årets bästa produktnyhet. Nu är det klart vilka tio kandidater som är nominerade och röstningen är igång. Vinnaren koras på Nordbygg torsdagen den 12 april 2018. Nordbygg äger rum 10-13 april på Stockholmsmässan.

Nordbyggs guldmedalj för årets bästa produktnyhet instiftades av Nordbygg, tidningen Byggindustrin och Svensk Byggtjänst och delades ut för första gången år 2010.

Förra året gick Nordbyggs guldmedalj till HMBox, en produkt som mäter fukthalten i betongunderlag. Och nu ska det avgöras vilket företag som lanserat den mest innovativa produktnyheten under det senaste året, och som därmed ska få 2018 års medalj.

Så röstar du på din favorit
Reglerna är desamma som tidigare år. Bidragen är hämtade från ”Topplistan” som löpande publiceras i tidningen Byggindustrin. Byggindustrins redaktion har sedan från dessa 70 bidrag valt ut de tio nominerade finalisterna.

Alla kan nu rösta på sina favoriter bland finalisterna via http://byggindustrin.se/content/rosta-pa-din-favorit-till-guldmedaljen-2018

Röstningen pågår fram till och med tisdagen den 11 april klockan 18.00.

Prisceremoni på Nordbygg
”Folkets röst” vägs sedan in i juryns slutgiltiga beslut, som presenteras i samband med prisceremonin på Nordbygg 2018 torsdagen den 12 april på Stockholmsmässan.

I juryn ingår: Ordförande Urban Månsson, vd Svensk Byggtjänst, Peter Söderberg, projektchef Nordbygg, Staffan Åkerlund, chefredaktör på Byggindustrin, Anneli Kouthoofd, vd Byggmaterialindustrierna och Björn Florman, Materialbiblioteket.


Nedan finns korta beskrivningar av de tio nominerade produkterna. Mer information om dem finns på www.byggkatalogen.se från Svensk Byggtjänst.

A

Inbyggd fuktsensor
InviSense har utvecklat en extremt tunn sensor som mäter relativ luftfuktighet inuti byggkonstruktioner utan att något ingrepp behöver göras. Den patenterade tekniken är trådlös och har utvecklats i ett samarbete mellan Linköpings universitet och RISE Acreo.

www.invisense.se

B

Innovativ tejp för billigare solcellspaneler
Svenske innovatören Jonas Buddgård har utvecklat en ny tejp för solcellspaneler, som har cirka 25–50 procent mindre silver än tidigare tejper. Det betyder att den nya tejpen, som leder elektrisk ström, sänker tillverkningskostnaderna av solpaneler med cirka tio procent. Innovationen innebär också att tillverkningen av solcellspaneler förenklas eftersom ett produktionssteg kapas.

www.jbecotech.se

C

Stambyte utan rivning
Finska Pipemoduls metod bygger på att installera nya rör och kablar i skräddarsydda moduler – i stället för att på traditionellt stambytesvis riva väggar. De gamla rören pluggas igen och lämnas på sin plats. Enligt Pipemodul blir kostnaden för stambyten minst 30 procent lägre med deras metod jämfört med konventionella lösningar. En till fördel är att lägenheter i bostadshus inte behöver evakueras vid modulstambyten. Men vad säger Skönhetsrådet, arkitekter och boende om att placera moduler i trapphusen?

www.pipemodul.com/sv

D

Automatiserade alkotester
Sesame är ett nytt svenskutvecklat och nätverksbaserat system för alkoholtester. Systemet är obemannat och automatiserat – och ett alternativ till slumpmässiga alkoholtester. Hök Instrument har utvecklat en infraröd sensorteknologi för att möjliggöra alkoholtester inom yrkes- och trafiksäkerhet. Testpersonen identifierar sig med ID-kort och andas sedan mot en sensor som kontrollerar att det inte finns någon alkohol i utandningsluften.

www.hokinstrument.se

E

Fjärrstyrd kabelsax
Sladdlös hydraulisk och fjärrstyrd kabelsax anpassad för arbete under jord. M18 HCC75R parkopplas med Bluetooth och en trådlös fjärrkontroll som gör arbetet säkrare eftersom ledningsarbetaren kan hålla avstånd från kabeln. En indikatorlampa på den trådlösa fjärrkontrollen informerar användaren när klippet är klart.

se.milwaukeetool.eu

F

Motorkap med kastskydd
Efter ett antal olyckor de senaste åren är marknadens första motorkap med kastskydd extra välkommen för säkrare byggarbetsplatser. För att minimera antalet olyckor stoppas kapskivan på bråkdelen av en sekund av en elektronisk broms om ett kraftigt kast sker. Motorkapen Stihl TS 440 är enkel att använda vid rörkapning: underifrån, i hörn eller vid andra svåråtkomliga ställen.

www.stihl.se

G

Upptäcker rör och kablar
Med ojämna mellanrum händer det att ett rör eller en kabel i marken grävs av. Men för att förhindra att en olycka sker använder allt fler kraftbolag och markentreprenörer instrument som spårar markförlagt kablage. Vscan, som produkten heter, har en kompass i displayen som visar åt vilken riktning kabeln eller röret går i marken. Det går också att se vilket djup kablaget befinner sig på.

www.seba-dyn.se

H

Sprid ljuset i 180 grader
Amerikanska pannlampan Halo från ONE80Light är enligt lampans svenska distributör den första i sitt slag som ger en ljusbild på 180 grader. Halo har 360 lumen och väger 93 gram, inklusive det uppladdningsbara batteriet. Anpassad för proffsanvändare inom el, bygg och verkstad.

www.pointex.se

I

Arbetsbyxa för gravida
Arbetskläder formgivna för kvinnor i byggbranschen är något som länge varit eftersatt. Men nu finns det flera företag som erbjuder kläder anpassade för kvinnor. Ett av dem är Operose, som bland flera andra klädesplagg har tagit fram en arbetsbyxa för gravida som finns som målarbyxa och vanlig arbetsbyxa. Byxorna har samma funktion som en vanlig byxa plus att de har plats för en gravidmage.

www.operose.se

J

Släcker bränder i litiumbatterier
Släckspray som tagits fram för att släcka bränder i litiumbatterier. Lith-EX används främst för att släcka mindre bränder i till exempel batteridrivna handverktyg, mobiltelefoner och surfplattor. Släckmedlet AVD är ett miljövänligt mineral som lägger sig som ett keramiskt skal över det brinnande batteriet och kyler ner branden.

www.housegard.com

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige