Pressmeddelande -
De nominerade till samhällsbyggnadssektorns Årets Bok 2022 klara
Fyra böcker har nominerats till Svensk Byggtjänsts tävling Årets Bok 2022. Syftet med tävlingen är att lyfta fram nya böcker som fyller en viktig kunskapslucka och har långsiktig bäring för samhällsbyggnadssektorn. Vinnaren koras i januari 2023 av en extern jury.
Till Årets bok nomineras ett antal böcker som Svensk Byggtjänst givit ut under det gångna året. År 2022 har fyra böcker inom skilda områden nominerats till priset, det handlar om allt från återbruk av byggmaterial till puts och standardavtal.
En jury med representanter från olika delar av sektorn väljer därefter ut Årets Bok bland de nominerade böckerna. Årets jury består av advokaten Viktoria Edelman, arkitekten Herman Arfwedson, Rikard Silverfur chef utveckling & hållbarhet på Fastighetsägarna och Lars Kaijser informatör, Svensk Byggtjänst.
För att en bok ska bli nominerad till Svensk Byggtjänsts tävling Årets Bok behöver den uppfylla ett antal kriterier. Boken ska fylla en kunskapslucka, all information ska vara pedagogiskt presenterad och den ska ha långsiktig betydelse för samhällsbyggnadssektorn.
– Med Årets Bok vill vi på Svensk Byggtjänst uppmärksamma nya titlar som givits ut under året. Det är en spännande bredd bland årets nominerade böcker och det blir intressant att se vilken av dem som kammar hem priset, säger Helen Strandgren, chef för produktområde Kunskap på Svensk Byggtjänst där förlagsverksamheten ingår.
De fyra nominerade böckerna till Årets Bok 2022 är:
ABK 09 i praktiken
ABK 09 i praktiken kan kort sammanfattas som samhällsbyggnadssektorns standardavtal för konsultuppdrag, där både konsulter och beställare behöver vara kunniga inom avtalets ramar. Författarna Helena Dahlberg och Henrik Rosenqvist belyser avtalets viktigaste regleringar och kopplar det till ett verksamhetsperspektiv.
Läs mer om boken här.
Bygg för fler! Agenda för bostadsbyggande
Det finns många faktorer som gör att det inte byggs för fler i Sverige. I boken Bygg för fler! Agenda för bostadsbyggande, presenterar författarna Henrik Melkstam och Mikael Sjölund en agenda för effektivt bostadsbyggande med fokus på återvinning av kunskap, prefabricering, samarbete, digitalisering och nya affärsmodeller med den boendes önskemål i fokus.
Läs mer om boken här.
Puts – utseende, funktion, beständighet
I boken Puts – utseende, funktion, beständighet vill författaren Per Arne Ivarsson inspirera och visa på putsens möjligheter såväl för nybyggnad som restaurering. Den här boken riktar sig först och främst till arkitekter, men även till byggnadsantikvarier, förvaltare och murare som söker en handbok som både inspirerar och visar på putsens möjligheter.
Läs mer om boken här.
Återbruk av byggmaterial
Det är uppenbart att det finns ett behov av mer information och förståelse för hur man kan återanvända byggnadsmaterial. Författarna Martina Strand Nylén och Johanna Åfreds fyller denna lucka genom att ge en analys av den nuvarande situationen, diskutera hinder och lösningar för återanvändning och beskriva materialens potential genom att presentera goda exempel på inspirerande återanvändningsprojekt.
Läs mer om boken här.
Juryn för Årets Bok 2022 är:
Viktoria Edelman är advokat och delägare på AG Advokat som är inriktad mot arbetsrätt inom bygg- och fastighetsbranschen. Hon arbetar sedan snart 20 år med entreprenadrätt, offentlig upphandling och tvistelösning och är flitigt anlitad som föreläsare. Hon är också medförfattare till boken Entreprenörens aviseringsplikt.
Lars Kaijser är informatör på Svensk Byggtjänst och arbetar med kvartalsmässigt skräddarsydda och uppdaterade nyheter inom bevakningsområdet husbyggnad och förvaltning. Han är civilingenjör inom väg- och vattenbyggnad från KTH och har ett starkt intresse för miljö- och hållbarhetsfrågor.
Herman Arfwedson är arkitekt SAR/MSA på arkitektbyrån Andersson Arfwedson som han driver tillsammans med Ola Andersson. Han har examen både från arkitektprogrammet på KTH och samhällsplanerarprogrammet på Stockholms universitet. Herman Arwedson har bland annat arbetat med stadsutvecklingen av Solna City, inredning och ombyggnad av kontoret för HSB Norra Storstockholm samt översiktsplanen för Umeås centrala delar.
Rikard Silverfur arbetar som chef för utveckling & hållbarhet på branschorganisationen Fastighetsägarna Sverige. Rikard är civilingenjör inom väg- och vattenbyggnad från KTH, och har bred erfarenhet som konsult och byggherre samt av kommunal förvaltning och standardisering.
Ämnen
Kategorier
Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.