Pressmeddelande -
Debatt om miljonprogramsupprustningen på Nordbygg 2012: Regeringsrepresentant nobbade förslag om lånegarantier
Representanter från fastighetsbranschen efterlyste stöd för att finansiera miljonprogramsupprustningen i form av exempelvis statliga lånegarantier, men fick nobben av Ulf Perbo, statssekreterare hos civil- och bostadsministern, när paneldebatten ”Investering och upprustning av miljonprogrammet” genomförde på Nordbygg 2012 torsdagen den 22 mars
Debatten arrangerades av Svensk Byggtjänst i samarbete med Byggmaterialindustrierna och i panelen satt representanter för flera stora bostadsföretag, samt för arkitektbyråer, Fastighetsägarna och SABO. På plats fanns även regeringsrepresentanten Ulf Perbo, statssekreterare med ansvar för plan-, bygg-, och bostadsfrågor. Drygt 200 personer hade slutit upp för att följa debatten
Moderator Johanna Koljonen inledde med att fråga varför inget händer när alla verkar överens om att behovet av miljonprogramsupprustning och energieffektivisering är akut: Vad är det som är så svårt? undrade hon. Återkommande i samtliga paneldeltagares svar var problemet med finansiering. Det är hyresgästerna som måste betala upprustningen genom hyreshöjningar, men de har inte betalningsförmåga, sa bland andra Nils Pers, vd på Stena fastigheter.
Avvikande åsikt från Perbo
Statssekreterare Ulf Perbos svar på Koljonens fråga utmärkte sig dock från de övrigas:
– Problemet är väl att materialindustrin, arkitekter och byggare vill ha betalt för sitt arbete men att fastighetsägarna inte tycker att det är värt det, sa han.
– Fastighetsägarna ansvarar för renovering och finansiering och sedan är det punkt. Något annat kan det inte bli tal om, betonade han vidare.
Är det för att fastighetsbolagen tagit ut höga vinster som de inte har pengar till renoveringen? undrade Koljonen.
Vidare perspektiv
Petter Jurdell från SABO, liksom övriga branschrepresentanter, höll med Perbo om att fastighetsägarna har huvudansvaret för underhållet av byggnaderna, men framhöll också att det finns ett vidare perspektiv:
– Energieffektivisering och de sociala bitarna ligger i hela samhällets intresse, så där har även regeringen och kommunen ett ansvar – även de har mycket att vinna på att det sociala fungerar, sa han och fick medhåll från övriga branschrepresentanter.
Ulf Perbo avfärdade dock argumentet om att en upprustning skulle ge vinster på det sociala kontot genom att kalla det ”fantasifulla kalkyler”.
”Regeringen måste ta sitt ansvar”
Maria Torpe, miljöchef på HSB, betonade att både fastighetsägarna och de boende är medvetna om sitt ansvar, men menade att regeringen inte vill kännas vid sitt.
– Samhället var med och byggde miljonprogrammet men nu lämnar man alla i sticket. Ett allvarligt problem är att det finns bostadsrättsföreningar i miljonprogramsområden som har jättemånga bra idéer men som får nobben av bankerna. Staten måste åtminstone kunna hjälpa till med någon typ av krediter så att bostadsrättsföreningar kan få lån för välgenomtänkta projekt. Många har ingen chans att få lån hos banken idag, särskilt inte i små städer. Även om fastighetsägarna har ansvaret, måste staten bistå med någon form av garantier när det gäller lån, sa hon och föreslog även ett klimatanpassat rotavdrag för fastighetsägare.
– Det skulle kunna skapa massor med jobb.
I debatten deltog följande personer:
- Nils Pers – VD Stena Fastigheter Stockholm
- Ulf Perbo – Statssekreterare, Socialdepartementet
- Svante Hagman – VD, NCC Housing
- Jan Mattsson – VD, Sweco Architects
- Monica von Schmalensee – VD, White
- Petter Jurdell – Chef Fastighetsutveckling, Sabo
- Maria Torpe – Miljöchef, HSB
- Rikard Silverfur – Näringslivspolitisk expert, Fastighetsägarna
- Anders Österlund – SBC
- Kristina Mjörnell – Materialperspektiv
Debatten finns i sin helt i webb-tv på www.byggtjanst.se
Relaterade länkar
Ämnen
Kategorier
Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.
Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.