Gå direkt till innehåll
Dialog om AMA nu och i framtiden

Pressmeddelande -

Dialog om AMA nu och i framtiden

Hur kan referensverket AMA förbättras och vidareutvecklas på sikt? Detta var en av flera frågor som diskuterades under gårdagens AMA-konvent arrangerat av Svensk Byggtjänst och Byggherrarna.


– Vi står inför ett stort generationsskifte och internationaliseringen i byggbranschen fortsätter att öka. Utvecklingen inom samhällsbyggnad går snabbare än någonsin. Det är viktigt att vi bygger mycket, smart och kostnadseffektivt men samtidigt viktigt att vi inte ger avkall på kvalitén.

Med dessa ord inledde moderatorn Anna Bellman, Svensk Byggtjänst och Byggherrarnas AMA-konvent på Nalen i Stockholm.


Effektivitet och kvalitet i fokus

Förmiddagen inleddes med en interaktiv frågestund där deltagarna fick frågor om AMA som man svarade på i sina mobiler. En av frågorna var; är det viktigt att AMA blir mer internationellt anpassad? Majoriteten av deltagarna svarade ja och nämnde att en engelsk översättning vore bra, något som Svensk Byggtjänst vd Erik Hellqvist också höll med om. Men han nämnde också att vi inte får glömma att det finns många i byggbranschen som inte kan engelska.

– Där måste vi tänka ett steg till och använda nya kanaler för att göra AMA tillgänglig även på internationell nivå, det kan vara i rörlig bild, som exempelvis genom instruktionsfilmer, förklarar Erik Hellqvist och nämner att AMA:s nya grundkurs "AMA-intro onlinekurs" är ett utmärkt exempel. Och mer är på gång, förklarar han.


Kommande AMA-projekt

Andra som talade under förmiddagen var Mats Werner, konsult och AMA-expert, Stefan Engdahl, planeringsdirektör på Trafikverket och styrelseordförande i Byggherrarna. Bo Samuelsson redaktör och projektledare på AMA-redaktionen berättade om kommande och pågående AMA-projekt.

– Vi ska titta på förutsättningarna för att ta fram en engelsk översättning av AMA Anläggning 17, i så fall blir det den första tekniska AMA som översätts. Och under hösten ska vi starta upp revideringen av AMA Hus samt göra en förstudie för ett eventuellt framtagande av mät- och ersättningsregler, MER, för el-sidan, berättar Bo Samuelsson.


Mall of Scandinavia och Norra Länken

Eftermiddagen innehöll två parallella spår som utgick från två konkreta och aktuella projekt, ett inom husbyggnad och ett inom anläggning. Husbyggnadsprojektet var Mall of Scandinavia. Talare var bland annat projektchefen Jonatan Carling och projekteringschefen Jan Gilljam-Kroon.

– När man planerade Mall of Scandinavia ville man skaps något stort. Visionen var "unexpected shopping". Arkitekturen och vad butikerna uttrycker (gestaltar sig som) är viktigt för ett köpcentrum. Det ställer stora krav på butikerna, de kan inte göra copy-paste på sina andra butiker, säger Jonatan Carling på Unibail-Rodamco.

– Det är svårt att tillämpa AMA på en produkt som baseras på en vision och som är så komplex. AMA kan inte tillämpas på designen, det finns inget sådant avsnitt i AMA, förklarar Jan Gilljam-Kroon på KRESP/PEAB.

Anläggningsprojektet var Norra Länken. Talare var Håkan Andersson, Trafikverket, som varit projektledare för flera delprojekt i Norra Länken samt Fredrik Asklund, projektledare och grundläggningsentreprenör på Züblin Scandinavia, som jobbat med flera entreprenader i Norra Länken.


Reflektioner från deltagare

Frida Persson, byggnadsingenjör på Bau Arkiteter och medverkande i Svensk Byggtjänst nätverk Unga talanger, sammanfattar dagen som en bra och lärorik dag med flera intressanta föreläsningar.

– Många av föreläsarna har poängterat hur viktigt det är att alla i byggprocessen blir medvetna om hur viktig AMA är. Och att det är viktigt när man projekterar att man tar hjälp av AMA för att säkerhetsställa att det är en inom branschen överenskommen nivå på utförande av arbete, säger Frida Persson.

Caroline Jödahl, också hon byggnadsingenjör på Bau Arkitekter, sammanfattar dagen följande;

– Man har lärt sig att det pågår en diskussion om AMAs roll i projekt, att det finns kunskapsbrister i alla led och att det är komplext att skriva beskrivningar enligt AMA. Beskrivningen är ett viktigt dokument i projektet och därför borde man ha större koll på det i alla led, säger Caroline Jödahl.

AMA-konventet lockade totalt 160 personer och var det första i sitt slag.


Fakta om AMA

Referensverket AMA (Allmän Material- och Arbetsbeskrivning) är en angelägenhet för hela samhällsbyggnadsbranschen. AMA är en svensk klassiker som sedan 1950-talet varit grunden för professionella byggbeskrivningar i upphandling, projektering och utförande. Syftet är att skapa tydlighet, effektivitet och kvalitet genom hela byggprocessen – fram till färdig byggnad eller anläggning i drift.

Ämnen

Kategorier


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige