Följ Svensk Byggtjänst

Ersättning för produktivitetsförluster i entreprenader – en ny bok om störningskrav

Pressmeddelande   •   Aug 07, 2019 10:15 CEST

Rättsbildningen inom entreprenadrätten har i endast begränsad utsträckning skett genom lagstiftning. Byggsektorns aktörer lutar sig istället huvudsakligen mot de Allmänna Bestämmelser (AB-avtalen) som utvecklas av Byggandets Kontraktskommitté och som har förhandlats fram av aktörernas intresseorganisationer. AB-avtalen är detaljerade och täcker en stor del av de olika partsförhållanden som är aktuella på entreprenadmarknaden.

Samlade störningskrav behandlar krav på ersättning för produktivitetsförluster i entreprenader. Ett exempel från AB-avtalen är krav avseende väsentlig rubbning. Utomlands finns en riklig litteratur kring samlade störningskrav (eng. cumulative impact claims eller global claims, nor. plunder og heft) och den rättsliga hanteringen av sådana krav. Det finns också omfattande utländsk forskning av betydande relevans för samlade störningskrav. I den svenska entreprenadrättsliga litteraturen har däremot samlade störningskrav länge levt en tämligen undanskymd tillvaro och forskningen har knappt alls uppmärksammats.

Boken tar avstamp i utländsk praxis, litteratur och forskning på området, för att mot denna bakgrund försöka utveckla närmare principer för hur samlade störningskrav bör hanteras under svensk rätt.


Om författaren:
Oskar Gentele är advokat och civ.ek. DHS.

FAKTA

Författare: Oskar Gentele
Förlag: AB Svensk Byggtjänst
Antal sidor: 236
Mjukband med flikar, illustrationer i fyrfärgstryck

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.