Gå direkt till innehåll
Experter svarar i Snåret – allt du velat veta om BIM

Pressmeddelande -

Experter svarar i Snåret – allt du velat veta om BIM

Tekniken är på plats och inom kort kommer näst intill alla i en byggprocess tvingas arbeta digitalt. Men fortfarande saknar de flesta en grundläggande förståelse av vad BIM egentligen är, det vill podcasten Snåret råda bot på.

I senaste Snåret, en podcast från Svensk Byggtjänst handlar det om allt du velat veta om Building Information Modelling, BIM. Programledare är Viktor Ginner.

Digitaliseringen tar nu jättekliv från att vara en specialkunskap i branschen till att bli var mans verktyg. Byggprojekt som färdigställts helt utan pappersritningar, från förstudie hela vägen till förvaltningen är fortfarande ovanliga, men de som väl hoppat på tåget vill inte vända tillbaka till gamla arbetssätt.

Alla ska med

Kjell Karlsson, projektledare på Byggstyrning berättar hur hans senaste projekt, kontors- och labbhuset Celsius i Uppsala blivit så lyckat att det till och med utsetts till världens främsta BIM-projekt på building SMART Virtual Summit förra året.

– Eftersom det inte fanns en enda pappersritning genom hela projektet skulle alla underentreprenör arbeta i BIM-modellen. I början var vi oroliga att alla som inte är vana vid arbete från en padda skulle acceptera det, men det gick otroligt bra. Det blev mindre administration och alla iblandade vann på det, inte minst installatörerna vars komplicerade arbete blev lättare.

Enligt Karlsson är en av de främsta nycklarna till framgång att släppa in alla så kallade icke-BIM:are i BIM. Något podcasten Snåret tagit fasta på genom att bjuda in två experter som pedagogiskt svarar på branschens alla så kallade dumma frågor. Hur man kommer igång med BIM i praktiken och vad det egentligen innebär besvaras av BIM Alliances VD, Susanne Nelleman Ek, och Nicholas Alvén, VD på Nikolai Development, tidigare på Boverket, ÅF och det gigantiska bygget ESS i Lund.

Enorma besparingar

Härom veckan publicerade Svensk Byggtjänst slutsatserna från tre undersökningar som visar hur bris­tande kommunikation i produktion och förvaltning egentligen påverkar svensk byggsektor. Det visade sig finnas besparingsmöjligheter på 65 mil­jarder kronor årligen och digitaliseringen är en viktig lösning.

När lyckade projekt där hela processen gjorts i BIM börjar dyka upp inges hopp om att 2021 blir året då byggbranschen får fart på den eftersatta produktivitetsökningen.

Men det krävs att alla ser till att skaffa sig en grundläggande förståelse av BIM, och en väg in är att lyssna på det senaste avsnittet av Snåret.

Lyssna här!

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige