Pressmeddelande -
Finansmarknadsminister Per Bolund i Svensk Byggtjänsts podcast Snåret: ”Reavinstskatten är fördelningspolitiskt viktig”
Amorteringskrav, ränteavdrag och reavinstskatt – det är inte lätt att hålla koll på alla finansiella begrepp som rör bostadsfinansieringen. I det senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret reder vi ut snårigheterna och diskuterar hur de finansiella verktygen kan utvecklas för att få fram de bostäder som behövs.
I avsnittet medverkar Folkhems vd Kenneth Wilén, finansmarknads- och konsumentminister Per Bolund, Swedbanks chefekonom Anna Breman och Evidens vd Ted Lindqvist. Programledare är som vanligt Emma Jonsteg.
Reavinstskatten hämmar flyttkedjor
Reavinstskatten – även kallad flyttskatt – är en het potatis i bostadsdebatten. Kritikerna menar att det är en hämsko för äldre som vill flytta från villan till en mindre lägenhet.
– Idag är det billigare att bo kvar i ett för stort hus, än att flytta till en mindre lägenhet – mycket tack vare att fastighetsskatten togs bort och ersattes av en lägre kommunal fastighetsavgift. Jag tycker istället att man borde kunna få skjuta upp reavinstskatten till sin sista flytt för att öka incitamenten att byta till ett mindre boende, anser Anna Breman.
Per Bolund pekar däremot på de fördelningspolitiska effekter som reavinstskatten ger:
– Om man skulle sänka reavinstskatten kraftigt gynnar man skattemässigt de som tjänat på sitt boende, understryker han.
Amorteringskravet delar panelen
Det nyligen införda amorteringskravet på nya bolån gillas inte av Ted Lindqvist:
– Utifrån min bild har man målat upp ett diffust riskscenario vad gäller svenskarnas belåningsgrad. Amorteringskravet hämmar bostadsmålen och slår hårt mot förstagångsköparna, anser han.
Anna Breman är dock av en annan åsikt:
– Amorteringskravet är utmärkt! Däremot bör vi inte införa ett skuldkvotstak – yngre hushåll måste kunna få en rimlig chans att etablera sig på bostadsmarknaden.
Dyrt att bygga?
De höga bostadspriserna sägs delvis bero på att Sverige har de högsta byggkostnaderna i EU. Men Kenneth Wilén håller inte med om att det är produktionskostnaderna som driver upp priserna:
– Byggkostnaderna har ökat marginellt jämfört med andra kostnader såsom markpris och planavgifter, menar han.
Han konstaterar också att det är svårt att få lån till bostadsproduktion om du är en mindre byggherre. Och att de kreditgarantier som Boverket kan ge inte är optimalt utformade.
Investeringsstödet ifrågasätts
Investeringsstödet för produktion av små hyresrätter har kritiserats av bland andra Sveriges Byggindustrier och Fastighetsägarna. Per Bolund understryker dock att det är skillnad på detta stöd jämfört med tidigare subventioner eftersom byggherrarna med det nya stödet förbinder sig att producera lägenheter med en lägre hyra.
Kenneth Wilén är däremot skeptisk:
– Man låser fast hyresnivån under 15 år i dessa lägenheter. Jag tror det skulle vara mycket bättre att stödja konsumenten med bostadsbidrag istället.
Lyssna på Snåret via byggtjanst.se/snaret. Diskussionen kring programmen förs på Twitter @Snaaret samt på facebook.com/snaret.podcast och Instagram @snaaret
Ämnen
Kategorier
Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.
Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se