Pressmeddelande -
Göran Cars i Svensk Byggtjänsts podcast Snåret: ”Social hållbarhet har blivit ett missbrukat och urvattnat begrepp”
Begreppet social hållbarhet används numera flitigt i så gott som vartenda stadsutvecklingsprojekt. Men vad menar vi egentligen med det här begreppet? Vem är det som avgör vad som är socialt hållbart och vem bär ansvaret för att skapa social hållbarhet, både i befintliga bostadsområden och i nybyggnadsprojekt?
I det senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret går vi till botten med denna definition tillsammans med Göran Cars, professor vid urbana och regionala studier vid KTH samt projektledare för Kirunas stadsomvandling, Victoria Percovich, hållbarhetsstrateg på White Arkitekter och Ann Legeby, forskare i stadsbyggnad vid KTH samt planeringsarkitekt på Sweco Architects. Programledare är som vanligt Emma Jonsteg.
Urvattnat begrepp
Göran Cars skräder inte orden när han talar om social hållbarhet:
– Begreppet har missbrukats och urvattnats totalt – det är det som är problemet.
Victoria Percovich tillägger:
– Man kommer in med olika utgångspunkter i ett projekt och har olika uppfattning om vad social hållbarhet är. Därför är det viktigt att komma överens innan man sätter igång – vad är socialt hållbart i detta specifika sammanhang?
Alla tre är överens om att social hållbarhet inte är någon fast mall som kan appliceras på vitt skilda projekt – de sociala insatserna måste definieras i varje enskilt fall.
Segregation inget ”nytt”
Segregationen i våra städer är en av de största utmaningarna vi står inför, och den byggda miljön har en stor roll i detta.
– Vår stadsbyggnad gör det enkelt att bo segregerat, konstaterar Ann Legeby. Men man ska komma ihåg att segregationen inte är något nytt – den har pågått under lång tid. Men när man sedan adderar arbetslöshet och utsatthet till segregationen blir den mer akut, såsom vi ser idag.
Vad gäller sociala insatser är den springande punkten hos kommunerna oftast en tajt budget att förhålla sig till. Men det resonemanget sågar Victoria Percovich:
– Att det inte finns pengar är bara skitsnack. Kommunerna räknar på fel sätt och alldeles för kortsiktigt. Sverige är ett U-land när det kommer till finansieringsfrågor, anser hon.
Vems ansvar?
Vem som bär ansvaret för att skapa hållbarhet menar Göran Cars först och främst är kommunens uppgift. Han menar att man aldrig kan begära av ett byggföretag att de ska känna ett socialt ansvar. Ann Legeby däremot tycker att ansvarsfrågan är större än så:
– Vi forskare har också ett stort ansvar – att peka på och analysera de förhållanden som finns. Och att förmedla till stadsplanerarna hur de kan skapa offentliga platser där olika samhällsklasser möts och integreras.
Lyssna på Snåret via byggtjanst.se/snaret. Diskussionen kring programmen förs på Twitter @Snaaret samt på facebook.com/snaret.podcast
Ämnen
Kategorier
Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.
Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se