Pressmeddelande -
Guldmedalj för årets hetaste materialnyhet till Soltech Energy
Soltech Energy har tilldelats Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste materialnyhet 2010. Priset delades ut på mässan Nordbygg 2010 under torsdagen den 25 mars. Företaget fick priset för sitt solenergisystem som gör hela taket till en stor luftbaserad solfångare.
-Det vinnande bidraget kombinerar en attraktiv design med viktiga funktioner för ren och uthållig energiproduktion. Det är en innovativ produkt som ligger väl i tiden, säger teknologie doktor Bengt Toolanen, Betola Management, Luleå, som är ordförande i tävlingens jury.
I Soltech Energys system värmer solen upp luft under genomskinliga takpannor av glas. Takpannorna vilar på reglar som är specialtillverkade för att släppa fram luftströmmar över taket. Både över och under reglarna monteras en vattentät, svart absorbatorduk som bildar en luftspalt över hela taket.
Bakom det nya priset står tidningen Byggindustrin, Nordbygg och Svensk Byggtjänst.
Byggindustrin har under förra året publicerat topplistor med månadens tio hetaste materialnyheter på den svenska byggmarknaden. Listorna har tagits fram i samarbete med Svensk Byggtjänst. Produkterna är ett urval ur Byggkatalogens Materialforum.
De tio hetaste nyheterna från hela året 2009 valdes ut som bidrag till tävlingen som nu avgjorts. Bidragen visades under Nordbygg 2010 och det har sedan mitten av februari varit möjligtför alla att rösta på sin favorit bland bidragen via arrangörernas hemsidor.
”Folkets röst” har utgjort en del i underlaget för att kora vinnaren. Den slutgiltiga makten har dock juryn haft. Följande personer har ingått i juryn:
Peter Söderberg, Nordbygg
Erik Hellqvist, vd Svensk Byggtjänst
Martin Steno, materialexpert Svensk Byggtjänst
Staffan Åkerlund, chefredaktör Byggindustrin
Niclas Köhler, redaktör med inriktning på material och teknik på Byggindustrin
Ordförande för juryn är Teknologie Dr Bengt Toolanen, Betola Management, Luleå.
-Det var jämnt i juryn mellan några bidrag, dock med viss övervikt för Soltech Energy, som också fått ett gott stöd från ”folkets röst”, säger Staffan Åkerlund, Byggindustrin.
Medaljen som delas ut till vinnaren kallas alltså ”Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste materialnyhet”.
-Till vardags kallar vi den ”materialmedaljen” och ambitionen är att det ska delas ut en sådan medalj varje år framåt i tiden, säger Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst.
-Vi tycker att denna utmärkelse fyller en viktig uppgift – den pekar på den stora innovationsgraden i vår bransch och kan tjäna som inspiration för andra att satsa mer på nya lösningar och produkter, menar Peter Söderberg, projektledare för Nordbygg.
Medaljen som delas ut är designad av konstnären och formgivaren Annsofi Ericsson Petrini, som under senare år bland annat illustrerat Svensk Byggtjänsts Idéskrifter.
För ytterligare information kontakta:
Jörgen Hallström, informationsansvarig Svensk Byggtjänst, jorgen.hallstrom@byggtjanst.se, 070-644 69 03
Staffan Åkerlund, chefredaktör för Byggindustrin, staffan@byggindustrin.com, 0703-46 22 00
Peter Söderberg, projektledare för Nordbygg, peter.soderberg@stofair.se, 070-789 43 93
Besök vinnaren på www.soltechenergy.com
Här är de övriga nio nominerade bidragen utöver segraren:
Fönster med förbättrade energilösningar
Velfac har utvecklat nya energilösningar för sitt fönstersortiment med produktnamnen 200i och 400i. Kompositmaterial minskar köldbryggor mellan fönstrens trä- och aluminiumkonstruktion. En annan nyhet är ett sortiment av mer energieffektivt glas och spröjs. Med en tilläggsbåge får fönstren tillräckligt bra värden för att uppfylla standarden för passivhus på svenska marknaden.
Vibrerande armband ska minska olyckor
E-Road Safety är ett nytt varningssystem som med hastighetsradar och vibrerande armband ska minska olyckorna vid vägarbeten. Systemet går ut på att vägarbetarna får en tidig varning när ett fordon närmar sig i för hög hastighet. Systemet är utvecklat i partnerskap mellan Svevia och Väg och Trafiksäkerhet AB.
Solenergi även på vintern
Euronoms nya solfångare Exosol LBC ger rekordstort energiutbyte, enligt tester hos SP Sveriges Tekniska Forskningsinstitut. Solfångaren är också utrustad med så kallade hårnålstuber som ska behålla värmeväxlingsfunktionen under hela sin livstid. Solfångaren använder vakuumrörteknik och kan omvandla cirka 80 till 90 procent av den direkta och indirekta solstrålningen till värme.
Mosaik av återvunna flaskor
Corona Design importerar glasmosaik från den italienska leverantören Trend, som till stor del tillverkar mosaiken av återvunnet bruksglas. Enligt företaget Trend är glasmosaiken tillverkad med ambitionen att belasta miljön så lite som möjligt. Därför består mosaiken av upp till 80 procent återvunnet glas från vanliga glasflaskor och burkar.
Koncentrerade solstrålar ger billigare el och värme
Solkoncentratorn Matarenki Light kombinerar solfångare med solceller. Den nyutvecklade tekniken ska kunna sänka kostnaden för både el- och värmeproduktion med 20 procent, enligt företaget. Solkoncentratorn följer solens rörelse under hela dagen vilket ökar verkningsgraden markant. Genom att solljuset koncentreras med hjälp av speglar kan antalet dyra solceller hållas nere.
Cellplast i betongen isolerar prefabstomme
Fagerdala EPS System är ett nytt stombyggnadssystem som är baserat på betong med isolerande cellplastkulor. På så vis ska man, utan reglar och materialövergångar, få element som är bärande, värmeisolerande, fukttåliga och obrännbara. I systemet ingår ett komplett sortiment av element för grund, ytterväggar, stominnerväggar, mellanbjälklag och yttertak.
Fasadelement med friare former
Med beprövad teknik från båtindustrin har Skandinaviska Glassystem utvecklat ett nytt fasadsystem med självbärande element av kompositmaterial som ger stora möjligheter att skapa nya, fria former. Metoden man använder är vakuumgjutning i form. Det är närmare bestämt en sandwichkonstruktion med kärna av skummaterial och skal av glasfiber och vinylester.
Läktko ger snabbare takläggning
Bahco lanserar nu verktyget Läktko, som inte bara mäter, utan även håller fast läkten när man spikar. Vid takläggning är det vanligt att tillverka en måttmall för läktens placering på det aktuella taket. Men med Bahcos nya Läktko får man ett justerbart verktyg som ska göra att det går snabbare och enklare att få rätt avstånd mellan spikläkten.
Övervakningssystem som hindrar vattenskador
Systemet Waterfuse övervakar kontinuerligt fastighetens vattenledningar med detektorer och kontrollenheter. Bakom systemet står företaget Prevecta Vattenteknik. Systemet kommunicerar trådlöst och kan med hjälp av vattendetektorer och tryckfallsmätning upptäcka även små läckor. Beroende på omfattningen av läckan ger systemet en varning eller så stängs vattnet av automatiskt.
Ämnen
Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.