Pressmeddelande -
Helhetstänk och önskemål om samverkan genomsyrade Samhällsbyggarforum
– Laganda är viktigt inte bara i sportens värld utan också i samhällsbyggandet, konstaterade infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd, på Svensk Byggtjänsts Samhällsbyggarforum som för första gången gick av stapeln den 2 oktober 2012 på Kulturhuset i Stockholm.
17 talare från näringsliv och politik gav sina perspektiv på framtidens utmaningar i samhällsbyggarsektorn. Ett hundratal personer följde seminariet på plats och drygt 500 via webbsändning.
Infrastrukturminister Catharina Elmsäter-Svärd betonade de prövningar som infrastrukturen i Sverige och Europa nu genomgår, framför allt järnvägen. Lösningen är gränsöverskridande initiativ där samverkan mellan alla fyra trafikslag – järnväg, väg, sjöfart och flyg – skapas. Dock berörde hon inte infrastrukturpropositionen som väntas om någon vecka.
– Järnvägen har passerat sitt bäst-före-datum. Folk frågar mig ”När går tågen i tid?” och jag svarar tjugo-tjugofem. Då menar jag inte klockan 20.25 utan årtalet 2025, sade Elmsäter-Svärd men hävdade samtidigt att järnvägen nu är mer förberedd inför årets vintersäsong än för fyra år sedan.
Transportfrågorna genomsyrade även Maria Wetterstrands tal. Hon menade att vi är enormt sårbara med dagens fysiska avstånd och beroendet av olja.
– Energi kommer att vara väsentligt dyrare i framtiden. Därmed måste vi anpassa dagens samhälle till resurssnålhet och säkerställa energi-
effektivisering vid upprustningen av befintliga byggnader. Att alla människor i framtiden ska äga en bil är otänkbart, betonade Wetterstrand och hyllade resursbesparande kreativa initiativ såsom bilpooler och videokonferenser.
Digitala tankar och hus på månen
Ett annat spår var de möjligheter som teknikutvecklingen ger för digitala och fysiska strukturer att mötas på ett individbaserat och kostnadseffektivt sätt. Mikael Ahlström, VD på Britny, gav exempel på såväl tapettunna snabbköp i tunnelbanan där man med mobilen kan beställa varor som sedan levereras till hemmet någon timme senare, till möjligheter att utveckla informationsstjänster vid väntplatser, exempelvis i hissar.
Michael Thydell från Sweco, presenterade BIM, byggnadsinformations-
modellering, som framtidens nyckel i byggprocessen. BIM är ett sätt att hantera data som skapas och tas fram under design- och konstruktions-
processen och på så sätt kan man få tydligare kostnadskalkyler och fler blir delaktiga tidigare i processen. I byggbranschen är BIM på stark frammarsch, men från de tekniska högskolorna och universiteten i Sverige, är intresset än så länge förvånansvärt lågt, underströk Thydell.
Något som däremot genererat ett världsomspännande intresse är konstnären och entreprenören Mikael Genbergs försök att bygga ett hus på månen. Han är känd för flera spektakulära byggprojekt, däribland en röd stuga som placerades på Globens tak. Målet med husbygget på månen, som nu NASA är med och stödjer, är att det ska göra världen bättre.
– Med huset på månen skapas en global symbol som genererar stor uppmärksamhet. Pengarna det ger ska investeras i välgörenhet, sade Genberg och poängterade att med mod, visioner och kompetens kommer man hur långt som helst.
Se alla talare från Samhällsbyggarforum här
Kontakt och ytterligare pressbilder
Jörgen Hallström, presschef Svensk Byggtjänst
E-post jorgen.hallstrom@byggtjanst.se
Tfn: 070-644 69 03
Petra Sörme, affärsområdeschef Event & möten, Svensk Byggtjänst
E-post: petra.sorme@byggtjanst.se
Tfn: 08-457 10 99
Ämnen
Kategorier
Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.
Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.