Gå direkt till innehåll
Högaktuell höstkonferens: Smartare upphandling – en nyckel till hållbart samhällsbyggande

Pressmeddelande -

Högaktuell höstkonferens: Smartare upphandling – en nyckel till hållbart samhällsbyggande

Smarta upphandlingar är en framgångsfaktor för att effektivt bygga hållbara hus och anläggningar. I samarbete med U24 arrangerar Svensk Byggtjänst den 27 oktober konferensen ”Att upphandla bygg- och anläggningstjänster.

– Upphandlingen inom samhällsbyggnad påverkas just nu av flera intressanta trender och utvecklingsspår. Under konferensen kommer några av branschens mest kunniga representanter att ge sin syn på utvecklingen. De avhandlar allt ifrån upprustning av miljonprogrammen och nya upphandlingsformer till BIM och hållbart byggande, säger Petra Sörme, affärsområdeschef Event & Möten Svensk Byggtjänst.

OPS vinner mark

Nya samverkans- och finansieringsformer inom offentlig upphandling kommer att belysas av Björn Ekström, Teknisk direktör på Nya Karolinska Solna. Uppförandet av det nya sjukhuset sker via en OPS-upphandling (offentlig-privat samverkan) och innebär att entreprenören, i detta fall Skanska, tar ansvar för finansiering och idrifttagande. Uppförandet av NKS har en omsättning på cirka 14,5 miljarder.

– Det är första gången som ett stort husbyggnadsprojekt har genomförts som en OPS-upphandling. OPS används flitigt utomlands och vi kommer se mer av den i Sverige. Men den har en stor inverkan på LOU – lagen om offentlig upphandling - och det behöver upphandlare vara medvetna om, säger Björn Ekström Teknisk direktör på Nya Karolinska Solna.

BIM utvecklar upphandling

Ytterligare en aktuell fråga är hur BIM, ByggnadsInformationsModellering, kan bidra till att utveckla och förbättra upphandlingar. På konferensen kommer Jan-Olof Edgar, Projektengagemang AB, att beskriva hur man kan använda BIM i upphandlingsarbetet. När papper ersätts av digitala filer uppstår en rad legala frågor inom såväl nyttjanderätt som ansvarsrätt som får konsekvenser för upphandlare. 

– Idag saknas ett bra regelverk för BIM. Tidigare talades om ritningsleverans. Men i en tid när vi lämnar över öppna digitala dokument, som mottagaren kan justera, handlar det snarare om informationsleverans. Upphandlare måste veta hur de ska navigera i denna miljö. 

– Med BIM finns möjligheter att skapa mycket detaljerad information. Upphandlare måste bli mer specifika i sina leveransspecifikationer. De måste ha djupare kunskap om vilken information de behöver. Man måste helt enkelt vara säker på vilken information man frågar efter, avslutar Jan Olof Edgar. 

Konferensen ”Att upphandla bygg- och anläggningstjänster” äger rum på Hotell Hilton, Slussen i Stockholm den 27 oktober. Programmet inleds 8.30 och pågår till 16.30. Därefter blir det branschmingel fram till 18.00.

Mer information finns även via denna länk: http://upphandling24.idg.se/1.347651

För kostnadsfritt deltagande för medier ange ”Att upphandla bygg- och anläggningstjänster” plus namn, media, mailadress och telefonnummer via till press@byggtjanst.se senast den 24 oktober.

 

Program ”Att upphandla bygg- och anläggningstjänster” den 27 oktober:

9:30     Inledning   

            Bo Nordlin, chefredaktör, Upphandling24

            Erik Hellqvist, VD, Svensk Byggtjänst           

9:35      Framgångsfaktorer för framtidens upphandlingar

            Björn Ekström, teknisk direktör, Nya Karolinska Solna   

10:05    Bygg- och entreprenadupphandlingar ur ett juridiskt perspektiv

            Anna Ulfsdotter-Forssell, advokat, Delphi   

10:45    Leverantörskommentar: Så kan offentlig upphandling

            Förbättras. Cramo.

11:00    Kaffe   

11:30    Vad är BIM och hur upphandlar du BIM effektivast.

            Jan Olof Edgar, Projektengagemang AB   

12:00    Fördelarna med BIM och så arbetar vi med BIM   

            Linus Malm, PIO (Project Information Officer) Tyréns   

12:20    Lunch   

13:20    Så lyckas du med upprustningen av miljonprogrammet

            Rolf Persson, vd,  Industrifakta   

14:05   Järvalyftet!   

            Lisa Enarsson projektledare Hållbara Järva Miljöförvaltningen -

            Stockholm stad, Johan Lundqvist Svenska Bostäder.   

14:35   Så upphandlar du hållbart byggande

Lina Wedin, fil dr, Lunds Universitet   

15:00   Kaffe 

15:30   Brogården i Alingsås

           Ing-Marie Odegren, vd, Alingsåshem        

16:00   Nya Värtaterminalen utvecklas!

           Annica Sveholm, projektledare, Stockholm hamnar   

16:30   Mingel med förfriskningar   

18:00   Konferensen avslutas            

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige