Gå direkt till innehåll
I senaste avsnittet av podcasten Snåret –  Så blir den svarta byggbranschen vitare

Pressmeddelande -

I senaste avsnittet av podcasten Snåret – Så blir den svarta byggbranschen vitare

Nu är det nytt år och nya friska tag för att minska brottsligheten i den tungt drabbade byggbranschen. Hur det ska gå till beskrivs i det senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret.

Vi möter Pia Bergman, expert på ekonomisk brottslighet på Skatteverket och Jessica Löfström, Senior Advisor på Ansvar.nu. Tillsammans upprättar de handlingsplanen som ska kunna punktera den svarta marknaden. I podcasten beskrivs den systematiska brottsligheten av Johan Fyrk, författare av boken Svartjobbsfabriken och journalist på tidningen Byggnadsarbetaren som ofta granskar byggbranschen.

– Det är ofta avancerade internationella nätverk som upprättar lagliga fasader så att allt ser bra ut på papper. På så sätt kan man delta i upphandlingar och ta sig in även på stora skattefinansierade byggen.

Beställarens ansvar

Jessica Löfström som grundat bygg- och installationsbemanningsföretag ExpanderaMera och dessutom är Senior Advisor på Ansvar.nu, ett företag som ska hjälpa till att upphandla vit arbetskraft, pekar ut lagen om offentlig upphandling som ett stort problem.

– Kriminella bolag sätter i system att överpröva upphandlingarna. För att slippa överprövningar väljer därför inköpare på kommunen det billigaste anbudet. Först vid slutbesiktningen märker man att företaget inte levt upp till alla krav, men då är pengarna redan borta.

Sekretesslättnader krävs

Bland lösningarna framhävs behovet av att lätta på sekretessen som förhindrar myndighetsöverskridande informationsdelning.

– Myndigheterna måste dels kunna tala med varandra, men de måste också på ett enkelt sätt digitalt kunna förmedla informationen. Företag som vill veta om de anlitar en seriös underleverantör måste ha en chans att enkelt få tillgång till information, förklarar Skatteverkets Pia Bergman som genom åren deltagit i mängder av utredningar och rapporter som kommit med just slutsatsen om att sekretesslättnader är nödvändiga.

– Våra myndigheter skapades i en tid som var en annan. Vi har haft en kultur med stor tillit mellan människor och stat. Men vi måste börja kontrollera mer och ta bort tilliten eftersom systemet är gjort då det inte fanns nätverk med ekonomiska välfärdsbrott.

I år är hon dock hoppfull om att politiken äntligen ska ta tag i den känsliga sekretessfrågan. Hon hoppas att den rapport som Arbetsförmedlingens f.d. generaldirektör, Mikael Sjöberg, i januari lämnade in till regeringen och som än en gång framhävde just behovet av att lätta på sekretessen och öka myndigheternas möjlighet till samarbete, ska få gehör som kommer avspegla sig i lagstiftningen. Dessutom har Riksrevisionen precis inlett en granskning av Ekobrottsmyndighetens arbete mot organiserad brottslighet.

Ytterligare skäl till att det förhoppningsvis kommer ske förändringar inom kort tror Jessica Löfström beror på att problemet nu är så stort att det blivit samhällskritiskt och vita jobb trängs undan.

– Tack vare högkonjunkturen så har både vit och svart arbetskraft fått plats i byggbranschen. När branschen nu stramas åt och marginalerna är små är risken att de som arbetar vitt blir arbetslösa och svarta jobb blir kvar. En konsekvens av det är att lärlingar inte kommer in på arbetsmarknaden och nyanlända förblir arbetslösa för att de blir för dyra i förhållande till den svarta arbetskraften.

Lyssna på Snåret för mer information om hur den systematiska brottsligheten i byggbranschen kan punkteras.

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige