Gå direkt till innehåll
Lorents Burman, Skellefteås kommunalråd, Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna och Göran Cars, professor i samhällsplanering vid KTH deltar i senaste avsnittet av Snåret.
Lorents Burman, Skellefteås kommunalråd, Jimmy Jansson, kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna och Göran Cars, professor i samhällsplanering vid KTH deltar i senaste avsnittet av Snåret.

Pressmeddelande -

I senaste Snåret: Så kan mindre kommuner locka till sig storföretag

I det senaste avsnittet av podcasten Snåret undersöker Svensk Byggtjänst hur stat och kommun strategiskt kan arbeta med samhällsbyggnad för att attrahera företagsinvesteringar och därmed gynna hela byggbranschen.

Snåret besöker Skellefteå där etableringen av Northvolts batterifabrik leder till att kommunen nu har störst offentliga och privata investeringar per capita i hela landet. På några år ska kommunen trolla fram bostäder, skolor, infrastruktur och fungerande stadsplanering åt 10 000 nya invånare.

Vi möter även Göran Cars, professor i samhällsplanering vid KTH, och tidigare ansvarig för stadsflytten av Kiruna samt Jimmy Jansson,kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, där nätjätten Amazons nybyggda lager precis öppnat upp.

I avsnittet besvaras två huvudfrågor; hur man gör för att attrahera storföretag och hur det görs på ett bra sätt.

Att locka etableringar

Northvolt i Skellefteå, Amazon i Eskilstuna och Facebook i Luleå är några företag som har stor påverkan på kommunerna som de etablerar sig i. Statens och kommunernas kamp för nya internationella företagsetableringar är speciellt gynnsam för byggsektorn som ser hur etableringarna leder till jobb, större invånarantal och därmed ökat byggande.

Skellefteås kommunalråd, Lorents Burman, och kommunstyrelsens ordförande i Eskilstuna, Jimmy Jansson, framhåller att storföretagens etableringar i deras respektive kommuner har föregåtts av ett mångårigt strategiskt kommunalt arbete och vissa investeringar som började långt innan Northvolt respektive Amazon valde dem.

– Företagen kommer sällan flygande ner i knät på kommunerna utan något strategiskt förarbete. Det är svårt att sälja en skogsdunge, ibland måste man våga röja och göra investeringar för att kunna visa företagen vad som är möjligt, menade Jimmy Jansson vars logistikpark utöver Amazon nu också lyckats locka till sig Coops senaste stora lager.

Göran Cars ser stor potential i Sverige för ytterligare etableringar och uppmanar kommunerna till att hitta deras speciella tillgångar:

– Kommunens prioritet måste vara att gräva där den står och hitta sina unika förutsättningar som kan framhävas och användas. Företag kan alltid ändra planer och de kommer aldrig att etablera sig och stanna på en plats bara för att vara snälla. Varje kommun måste planera på ett långsiktigt hållbart sätt så att de inte blir helt beroende av ett företag som kanske flyttar några år senare.

Nationellt ansvar

Utöver god planering i kommunerna så framhävs de nationella investeringarna i infrastruktur som essentiella för att ytterligare attrahera företag och framför allt högkompetent personal till mindre orter runtom i landet.

– Kan man inte smidigt röra sig till och från och platsen så går det idag inte att få kompetent arbetskraft. Lyckas man inte attrahera kompetent arbetskraft så kommer inte företagen, menar Cars och framhäver att Sverige har mycket som talar för sig.

Som exempel på faktorer som gör Sverige extra intressant som etableringsland nämns förutsättningarna för god samhällsbyggnad, ordning och reda i planering och beslutsfattande, låg korruption, snabbhet från ord till handling, markresurser, högutbildad arbetskraft och inte minst stabilitet i en turbulent omvärld.

– Vi ser nästan en andra industrialiseringsvåg, säger Cars, men framhäver att det krävs ytterligare satsningar inom samhällsbyggnad såsom välutbyggd infrastruktur och kraftnät till hela landet. Dessutom måste varje kommun planera och kommunicera för att hitta sina unika förutsättningar och nå ut med argumenten till både företag och för att få den egna befolkningens stöd till att satsa!

Lyssna på Snåret!

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige