Gå direkt till innehåll
Idag börjar World Skills!  Svensk byggtruppen siktar på medaljer

Pressmeddelande -

Idag börjar World Skills! Svensk byggtruppen siktar på medaljer

Idag, tisdagen den 4 oktober, invigs World Skills 2012 i London. I detta VM i hantverk deltar 1 100 ungdomar från 53 länder. Den svenska Byggtruppen, som sponsras av Svensk Byggtjänst, siktar på medaljplatser. Plattsättaren Adam Renström har målsättningen att ta guld.

World Skills är det fjärde största återkommande tävlingsevenemanget i världen – efter sommar och vinter-OS samt fotbolls-VM.

Här deltar över tusen ungdomar upp till 23 år och från hela världen i 46 olika hantverksyrken.

Tävlingarna invigs idag, den 4 oktober och pågår till söndagen den 9 oktober, då det är prisutdelningar och avslutningsceremonier.

I det svenska hantverkslandslaget medverkar bland andra fyra ungdomar inom bygghantverk: Adam Renström, kakelsättning, Mikael Andersson och Stefan Allansson, trädgårdsanläggning samt Oskar Hansson, murning.

”Branschförebilder”

Svensk Byggtjänst är huvudsponsor för dessa fyra deltagare från byggsektorn. BYN, Byggnadsindustrins Yrkesnämnd, samordnar träning och deltagande.

-Jag ser Worls Skills dels som ett sätt att locka nya duktiga medarbetare till byggbranschen, dels ett sätt att få positiva förebilder som motverkar byggfusk och står för yrkesstolthet. Därför sponsrar Svensk Byggtjänst de fyra duktiga deltagarna från svenska byggbranschen, säger Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst.

Tillsammans med Svensk Byggtjänsts, event- och sponsringsansvarige, Petra Sörme, kommer han att besöka tävlingen. De kommer även att rapportera löpande om tävlingen på www.byggtjanst.se

Adam siktar på guld

Adam Renström från Årjäng, som alltså tävlar i plattsättning, har tränat hårt sedan han 2010 blev uttagen till World Skills 2011, efter att han vunnit SM i kakelsättning i Göteborg.

-Jag har tränat stenhårt i Västerås där min arbetsgivare Kakellagret givit mig den möjligheten. Sedan vi i juli fick ritningarna till tävlingsuppgifterna som ska utföras under World Skills i London, har jag ökat träningsdosen ytterligare.

-Senaste månaden har det blivit 200 timmars träning och månaderna dessförinnan mellan 150 och 200 timmar, säger Adam som siktar på guldmedalj.

Men det blir en tuff kakelsättartävling där 25 andra tävlande från hela världen deltar.

-Den svåraste uppgiften är att bygga en kakelvägg med Union Jack som fladdrar i vinden. Sedan vet man ju aldrig vilka nya uppgifter som presenteras på plats. 30 procent av de ritningar vi fått i förväg ändras på tävlingsplatsen för att öka utmaningen - sådana är reglerna, förklarar Adam.

Utbytesprogram mellan länder

Efter World Skills kanske det blir en tid utomlands för Adam.

-World Skills erbjuder de tävlande att utbytesprogram som ger möjlighet att arbeta en tid i ett annat land. Jag är sugen på USA, säger Adam som också hoppas på flera svenska medaljer – både inom bygglaget och hela den svenska truppen i World Skills 2012 i London.

Ämnen

Kategorier


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige