Gå direkt till innehåll
Ingela Bendrot ny krönikör på byggtjanst.se:  ”Jag vill överraska med nya  synvinklar på byggsektorn”

Pressmeddelande -

Ingela Bendrot ny krönikör på byggtjanst.se: ”Jag vill överraska med nya synvinklar på byggsektorn”

Svensk Byggtjänst börjar nu publicera två krönikor i veckan på byggtjanst.se. På måndagar är det vd Erik Hellqvist som skriver på temat ”Bra samhällsbyggande”. Och på fredagar ger Ingela Bendrot aktuella och personliga betraktelser av branschen under vinjetten ”Mitt Perspektiv”. Hon har ett förflutet inom bl.a. Statsrådsberedningen, Skanska, Stockholms Stad och Svenskt Näringsliv.

-Måndagskrönikan blir en fortsättning på min blogg ”Bra samhällsbyggande” som jag började med på byggbloggarna.se förra året, säger Erik Hellqvist.

-Jag kommer i min krönika att fortsätta lyfta fram goda exempel inom det svenska och internationella samhällsbyggandet. Det blir också resonemang kring hur man skapar rätt förutsättningar för en effektivare byggprocess.

Nya synvinklar och en del kängor

Ingela Bendrot är ett nytt namn i Svensk Byggtjänsts digitala kommunikation.

-Jag vill ge personliga reflektioner på samhällsbyggnadssektorn, som ju är en så stor och spännande bransch. Samhällsbyggandet har varit en röd tråd genom hela mitt yrkesliv – såväl inom den politiska sfären som inom näringslivet. I mina krönikor vill jag överraska med nya synvinklar på sektorn och även dela ut en och annan känga, säger Ingela Bendrot.

Ingela jobbar idag som kommunikationsstrateg och omvärldsbevakare i eget företag. Dessförinnan har hon haft en rad intressanta uppdrag på hög nivå inom politik, näringsliv och offentlig sektor.

I botten är Ingela kemiingenjör och jobbade 1983 till 1987 med bland annat kemiska analyser och renhetskontroller vid det centrala mellanlagret för använt kärnbränsle (CLAB) norr om Oskarshamn.

-När CLAB byggdes var det den största byggarbetsplatsen i Europa och även som kemiingenjör blev man starkt involverade i byggprocessen. Där började min relation till samhällsbyggande på allvar, säger Ingela Bendrot.

Öresundsbron och Rio-konferensen

Men hennes politiska engagemang inom Moderaterna förde henne vidare till landstinget i Kalmar län, Moderaternas riksdagskansli och statsrådsberedningen under perioden 1988 till 1994.

-Jag kom under dessa år att jobba mycket med miljö, infrastruktur och energi. I Statsrådsberedningen kretsade mycket av mina uppgifter kring PBL (Plan- och byggnadslagen), miljöbalken och Öresundsbron, berättar Ingela Bendrot.

-Att jobba nära Carl Bildt och ta del i processerna i samband med FN:s miljökonferens i Rio de Janeiro 1992 var mycket spännande.

Första miljöchefen på Skanska

När det borgerliga blocket förlorade valet 1994 rekryterades Ingela till Skanska där hon först anställdes som miljökoordinator och sedan blev koncernens första miljöchef. .

-Miljöintresset hade precis vaknat till liv på allvar inom byggsektorn och min bakgrund inom miljö och samhällsbyggnad i politiken passade Skanskas behov. Det blev några spännande år där jag tillsammans med ett par riktiga eldsjälar var med och utvecklade koncernens miljöarbete, både nationellt och internationellt. Den stora utmaningen låg i att överföra policies och strategier till praktisk handling. Dessutom fick jag vare med om den oerhörda turbulensen kring tunneln genom Hallandsåsen, säger hon.

År 1998 var det dags att pröva på en ny roll inom samhällsbyggandet.

Stockholms Stad och Svenskt Näringsliv

-Jag tillträdde då tjänsten som biträdande stadsdirektör i Stockholms stad. I mitt ansvarsområde ingick bland annat den tekniska förvaltningen, markanvisning, miljöfrågor och bostadsförmedlingen. Privatiseringen av Stockholm Entreprenad blev ett viktigt uppdrag.

Därefter gick hon vidare till Svenskt Näringsliv, där hon arbetade med en rad intressanta uppgifter fram till 2009. Bland annat som talskrivare åt ordförande Signhild Arnegård Hansen, ansvarig för Sällskapet Politik och Näringsliv – ett väl etablerat samarbete mellan Riksdagen och Svenskt Näringsliv och som expert inom hållbar utveckling.

”Vill skapa debatt”

-Med min bakgrund hoppas jag att jag kan betrakta samhällsbyggnadssektorn från olika perspektiv - både utifrån och inifrån. Det vill jag använda i mina krönikor på byggtjanst.se. Jag sätta fingret på viktiga frågor, men inte stryka medhårs. Mitt mål är att väcka känslor och skapa debatt, avslutar Ingela Bendrot.

För ytterligare information kontakta Ingela Bendrot, tel 0702-94 30 39, e-post ingela@bendrot.se, eller informationsansvarig Jörgen Hallström, tel 070-644 69 03, e-post jorgen.hallstrom@byggtjanst.se

Via denna länk kommer du direkt till Ingela Bendrots krönika: http://www.byggbloggarna.se/perspektiv/

Nedladdningsbara bilder för fri publicering på Ingela Bendrot och Erik Hellqvist finns på www.byggtjanst.se under ”press”.

Ämnen

Taggar


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.


Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Relaterat material

Byggsveriges ledande informationsföretag

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige