Gå direkt till innehåll
Cecilia Björk och Laila Reppen vann Kritikerpriset under Arkitekturgalan 29 november 2016.
Cecilia Björk och Laila Reppen vann Kritikerpriset under Arkitekturgalan 29 november 2016.

Pressmeddelande -

Kritikerpriset 2016: ”De sprider kunskap om vardagsarkitekturen och dess kvaliteter”

Cecilia Björk och Laila Reppen tilldelas Sveriges Arkitekters Kritikerpris 2016.

Författarna och arkitekterna Cecilia Björk och Laila Reppen vann Sveriges Arkitekters Kritikerpris som delades ut under Arkitekturgalan på tisdagskvällen.

”Kritikerpriset 2016 tilldelas två arkitekter och författare för deras mångåriga arbete att sprida kunskap om kulturhistoriska kvaliteter i vardagsarkitekturen”, lyder en del av motiveringen.

Författarna har skrivit flera uppskattade böcker om den arkitektur vi lever i och ser varje dag. Staden, villan, husen och nu senast tidstypiska detaljer i stadens flerbostadshus har varit teman för författarnas böcker.

– Det är väldigt roligt att vårt arbete uppmärksammas. Både att människor väljer att köpa och använda våra böcker och att branschen ser nyttan med dem, säger Cecilia Björk.

Omfattande research

Författarna värnar om den goda vardagsarkitekturen. Varje bok är resultat av omfattande litteratur- och fältstudier. Deras senaste projekt Tidstypiskt – Arkitekturdetaljer i flerbostadshus 1880-1980 innefattar exempelvis ett inventeringsmaterial om cirka 25 000 fotografier.

– Vi studerade ritningar från flera hundra fastigheter i byggnadsnämndens arkiv bara till den senaste boken. Vårt arbetsmaterial är det våra arkitektkollegor har lämnat efter sig, spåren genom åren som lever kvar.

– Vi lägger också mycket tid på research ute i stadsrummet, alltid med kamera och skissblock redo, berättar Laila Reppen.

Tillgängliggör kunskap

Svensk Byggtjänst ger ut Cecilia Björks och Laila Reppens böcker om arkitektur och stadsplanering.

– Svensk Byggtjänst ska vara ett kunskapsnav i svensk byggsektor. Björks och Reppens böcker är ett väldigt bra exempel på det. De gör sin djupa kunskap om svensk arkitektur och bebyggelse begriplig och tillgänglig för många, säger Helen Strandgren, förlagschef på Svensk Byggtjänst. Hon fortsätter:

– Deras böcker hör till våra bästsäljare. De uppskattas av yrkesverksamma, studenter och även allmänt intresserade. Jag är glad och stolt över vårt samarbete och över att författarnas engagemang och kunnande uppmärksammas.

Om författarna

Cecilia Björk bor i Julita i Sörmland. Hon är arkitekt SAR/MSA med egen verksamhet i Björk & Nordling arkitektkontor.

Laila Reppen är arkitekt SAR/MSA med egen verksamhet. Hon undervisar inom arkitektur och samhällsplanering på eftergymnasiala utbildningar samt sitter i Samfundet S:t Eriks styrelse.

Båda författarna har i många år arbetat på Stockholms stadsbyggnadskontor. De har tidigare fått utmärkelser som Stora historiepriset och flera stipendier.

Böcker i urval: Så byggdes staden, Så byggdes villan (tillsammans med Lars Nordling) samt Tidstypiskt: arkitekturdetaljer i flerbostadshus 1880–1980.

Om kritikerpriset

Sveriges Arkitekter har instiftat Kritikerpriset för att uppmuntra fler att recensera, debattera och analysera svensk arkitektur

Jurymedlemmar 2016:
Ola Broms Wessel, arkitekt SAR/MSA
Kerstin Elias, arkitekt A MSA
Elisabet Andersson, journalist
Örjan Wikforss, arkitekt SAR/MSA
Sara Meidell, journalist
Sekreterare: Elisabet Näslund

Relaterade länkar

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt 076-044 68 94

Relaterat innehåll

Tidstypiskt – en levande bebyggelsehistoria

Tidstypiskt – en levande bebyggelsehistoria

Tidstypiskt – Arkitekturdetaljer i flerbostadshus 1880-1980 handlar om husen, det som brukar kallas vardagsarkitektur och som utgör ett samlat kulturellt bebyggelsearv, en levande historia.

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst

Besöksadress: Norrtullsgatan 6
113 29 STOCKHOLM
Sverige