Gå direkt till innehåll
Lovord från kommun och bostadsbolag när ungdomar från Hovsjö presenterade förslag gällande nytt bostadsområde

Pressmeddelande -

Lovord från kommun och bostadsbolag när ungdomar från Hovsjö presenterade förslag gällande nytt bostadsområde

– Jag är väldigt imponerad av vad ni ungdomar åstadkommit och era förslag kommer att ingå i planhandlingarna för det nya bostadsområdet, konstaterade ansvarige planarkitekten Martin Mansell från Södertälje kommun under presentationen av Mina Kvarter-projektet i Hovsjö, tisdagen den 12 mars.

De senaste månaderna har ett tiotal ungdomar i åldern 10-13 år arbetat med att bygga upp ett nytt bostadsområde i Hovsjö med hjälp av dataspelet Minecraft. Minecraft används som visualiseringsverktyg i Mina Kvarter-konceptet från Svensk Byggtjänst, som syftar till att involvera ungdomar i utvecklingen av sitt bostadsområde och ta tillvara på deras idéer.

Ny arkitektur, utökad service och aktivitetsplatser
Under gårdagens presentation visade grupperna upp sina förslag som bland annat bestod av aktivitets- och friluftsplatser med skateramp, inglasad bassäng och studsmattor samt ny spännande arkitektur på husen som utnyttjar höjdskillnaderna i terrängen. En grupp hade arbetat med servicen i det nya området och föreslagit en galleria med plats för såväl restauranger, bio, bibliotek, mataffär och festlokal.

– I gallerian ska man kunna hitta allt man behöver i vardagen utan att behöva åka in till Södertälje Centrum, konstaterade Melissa Kride. Det underlättar för äldre personer.

Gruppen som arbetat med husens gårdar hade satsat på gemensamhetsplatser för grannarna med förslag på väder- och vindskyddade grillplatser samt gemensamma odlingsytor:

– En plats för odling gör att man kan samarbeta grannar emellan och kanske anordna odlingstävlingar, sa George Aho.

Hög kvalitet på förslagen
Martin Mansell, ansvarig planarkitekt på Södertälje kommun och Partrik Derk, vd på Telge Hovsjö har varit med och initierat Mina Kvarter-projektet i Hovsjö. De var mycket imponerade av ungdomarnas konkreta och välgenomtänkta förslag.

– Ni har verkligen tänkt outside-the-box och era idéer håller hög kvalitet, sa Mansell och föreslog att idéerna skulle kunna ställas ut i stadshuset i Södertälje så att allmänheten också skulle få se dem.

Patrik Derk menade att vissa av förslagen skulle kunna sjösättas redan inom en snar framtid och ville träffa ungdomarna för att diskutera detta vidare.

– Grillplatsen med tak är ett mycket bra och konkret förslag som skulle kunna byggas redan i sommar, menade Derk.

Se filmklippet från Minecraftmodellen

Sammanställningen av ungdomarnas förslag kan efterfrågas från: 
Jörgen Hallström, presschef Svensk Byggtjänst,
jorgen.hallstrom@byggtjanst.se Tel: 070-644 69 03

Om Hovsjö
Hovsjö i Södertälje var för bara några år sedan ett problemområde men är idag helt förändrat. Stadsdelen är inne i en mycket positiv utveckling, tack vare ett målmedvetet arbete i bostadsbolaget Telge Hovsjö. Nu ska ett angränsande område bebyggas med nya bostäder, med sikte på att ännu fler ska vilja bo kvar i Hovsjö och trivas ännu bättre. Därför är det viktigt att de unga i Hovsjö får vara med i arbetet med utformningen av detta nya område.

Mina Kvarter-projektet i Hovsjö har genomförts redan innan planarbetet påbörjats, för att ungdomarnas idéer ska kunna tas tillvara tidigt i processen. Förslagen kommer att ha ett tydligt ingångsvärde i den slutliga utformningen av detaljplanen och gestaltningen av området.


Ämnen

Taggar


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Relaterat material

Relaterade nyheter

Byggsveriges ledande informationsföretag

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige