Gå direkt till innehåll
Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste materialnyhet 2014 till OrganoWood

Pressmeddelande -

Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste materialnyhet 2014 till OrganoWood

OrganoWood AB har tilldelats Nordbyggs guldmedalj för årets hetaste materialnyhet 2014. Priset delades ut den 3 april på Nordbygg 2014 på Stockholmsmässan i Älvsjö. Företaget fick priset för sina träprodukter med modifierade biofibrer.

”För ett innovativt och ekologiskt alternativ till tryckimpregnerat trallvirke. Här används naturens egna processer för att skapa ett både röt- som flamskyddat material, som dessutom kräver minimalt underhåll. Trallvirket får sina egenskaper genom en modifieringsprocess där vattenbaserade komponenter, bland annat mineraler, trycks in i virket. Vätskan binds in i virkets fibrer genom en torkprocess.”

Så lyder juryns motivering till varför just OrganoWood fick den femte Guldmedaljen som delats ut. Bakom priset står Nordbygg, tidskriften Byggindustrin och Svensk Byggtjänst.

Den allra första medaljen delades ut 2010 och tillföll då Soltech Energy och deras solenergisystem med takpannor av glas. Förra året var 3M medaljör med sin All Weather Flashing Tape 8067. År 2012 gick medaljen till AB Smidesproffsen i Umeå för den mobila betongstationen ELVIRA och 2011 fick Nybro Bostads AB priset för Windowvip – en renoveringsvagn för enkla fönsterlyft.

Jämnare än någonsin!
Byggindustrin har under förra året publicerat topplistor med månadens tio hetaste materialnyheter på den svenska byggmarknaden. Listorna har tagits fram i samarbete med Svensk Byggtjänst. Produkterna är ett urval ur Byggkatalogens Materialforum, som presenterat drygt 200 byggmaterialnyheter under det gångna året.

De tio hetaste nyheterna från hela året 2013 valdes ut som bidrag till tävlingen som nu avgjorts. Det har sedan varit möjligt att rösta på sin favorit bland bidragen via arrangörernas hemsidor.

”Folkets röst” har utgjort en del i underlaget för att kora vinnaren. Den slutgiltiga makten har dock juryn haft.

Följande personer har ingått i juryn: Erik Hellqvist, vd Svensk Byggtjänst, ordförande i juryn, Peter Söderberg, projektchef Nordbygg, Oliver Schmidt, Materialbilioteket, Staffan Åkerlund, chefredaktör Byggindustrin, Jörgen Hallström, kommunikationskonsult inom samhällsbyggnad på Cloudberry samt Monica Björk, vd Byggmaterialindustrierna.

– Vi kan konstatera att årets upplaga var jämnare än någonsin! Men vi kom överens om att OrganoWood, som också hade ett starkt stöd från ”folkets röst”, hade de rätta kvaliteterna för att vinna. Det är en mycket innovativ produkt som kan göra stor nytta inte minst ur ett ekologiskt perspektiv, säger Erik Hellqvist, Svensk Byggtjänst.

Vision om grön kemi blir verklighet
– Vi tycker att Guldmedaljen fyller en viktig uppgift – den pekar på den stora innovationsgraden i vår bransch och kan tjäna som inspiration för andra att satsa mer på nya lösningar och produkter, menar Peter Söderberg, projektledare för Nordbygg.

Priset togs emot av Mårten Hellberg, vd och medgrundare.

– Professorerna som utvecklat vår produkt har arbetat efter en vision om hur grön kemi kan bidra till att skapa funktionella material. Det är oerhört roligt att vår produkt har mottagits så väl av marknaden. 

– Det tog oss fem år att få fram produkten. För två år sedan kunde vi äntligen lansera den och nu ser vi en enorm ökning i efterfrågan också. Vi har redan nu i april passerat förra årets försäljning.

För ytterligare information kontakta:
Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg på Stockholmsmässan, tel 08-749 43 93 eller peter.soderberg@stockholmsmassan.se

Petra Sörme, affärsområdeschef Event & Möten på Svensk Byggtjänst, tel 08-457 10 99 eller petra.sorme@byggtjanst.se

Mer information om vinnaren OrganoWood finns på www.organowood.com

Företaget ställer även ut på Nordbygg i monter C14:62

Ämnen

Taggar


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Relaterat material

Byggsveriges ledande informationsföretag

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige