Gå direkt till innehåll
Nordic ConTech Talks: Hur ska samhällsbyggnadssektorn lyfta de mjuka värdena?

Pressmeddelande -

Nordic ConTech Talks: Hur ska samhällsbyggnadssektorn lyfta de mjuka värdena?

Samhällsbyggnadssektorn påverkar och utvecklar både dagens och morgondagens samhällen. Vilken effekt får digitaliseringen för de mjuka värdena? Och hur skapar vi miljöer där människor vill vara? I Nordic ConTech:s femte webbinarie tas frågan om byggbranschen som mjukvärdesleverantör upp till diskussion.

Den 10 december är det dags för nästa Nordic Contech Talk, där vi fokuserar helt på de mjuka värdena i samhällsbyggnadssektorn som bidrar till att skapar de miljöer där människor vill vara. Hur kan man involvera barn och unga i stadsutvecklingen? Hur skapas smartare lösningar för vägarnas utformning så att trafiken minskar? Och hur kommer det vara att leva i den smarta staden i framtiden?

– Vad och hur vi i samhällsbyggnadssektorn gör påverkar inte bara klimatet utan också hur vi upplever stadsmiljön, våra bostadsområden och transportinfrastrukturen. Det ska bli riktigt intressant att få prata om mer mjuka värden – hur sektorn kan bygga mer hållbart och samtidigt ha användaren i fokus, säger Fredrik Bauer, programledare för Nordic ConTech Talks.

Under webinariet medverkar Mattias Goldmann, hållbarhetschef Sweco, Pernilla Ankarberg, barnkulturdesigner Ahaaa designstudio, Peter Ekdahl, tekn. doktor och affärsområdeschef Ramboll RST, Sudeshna Chatterjee, Senior Evaluation specialist, Unicef, Camilla Byström, programchef för InfraSweden2030 och Amanda Rafter Ekenman, chef för avdelningen kompetensförsörjning på Installatörsföretagen.

När: 10 december kl 13.00-14.00

Anmälan: Länk

Program

DIG-italisering – för människan, inte maskinen
Digitalisering, klimatomställning och livskvalitet – maximera synergier och undvik målkonflikter
Talare: Mattias Goldmann, hållbarhetschef Sweco

Så involverar vi barn och unga i stadsutvecklingen
Vad händer med innovationsprocessen när vi involverar de barn och unga som kommer använda de nya platser vi skapar? Ta del av konkreta exempel från hur unga tjejer var med och skapade Goplatsen i Kungsbacka. Genom att skapa en ny typ av mötesplats ges nya förutsättningar för tjejerna att använda det offentliga rummet och ta plats i utemiljön.
Talare: Pernilla Ankarberg, barnkulturdesigner Ahaaa designstudio

Så minskar vi klimatpåverkan från trafiken – här och nu!
Genom att kombinera information från olika datakällor med smarta algoritmer skapar vi smartare lösningar för vägarnas utformning och för ruttplanering av tung trafik. Vägarnas byggande och dess material står bara för 5–10 procent av den totala klimatpåverkan, resten står trafiken för. Du får höra om konkreta exempel på hur vi påverkar trafikens effekter och skapar stora positiva klimateffekter med mycket små medel genom plattformen Waywize.
Talare: Peter Ekdahl, tekn. doktor och affärsområdeschef Ramboll RST

Hur skapar vi rätt förutsättningar för bättre och mer efterfrågade livsmiljöer?
Panelsamtal med Mattias Goldman, Pernilla Ankarberg och Peter Ekdahl

Smart City Plan: Will Concrete Jungles Turn Into Liveable Cities?
Hur är det att leva i den smarta staden?
Hur gör vi stadsmiljön tillgänglig för barn?
Talare: Sudeshna Chatterjee, Senior Evaluation specialist, Unicef. Inslaget håll på engelska.

Hur bygger vi hållbart med morgondagens användare i fokus?
Avslutande panelsamtal med:
Camilla Byström, programchef InfraSweden2030
Mattias Goldmann, hållbarhetschef Sweco
Amanda Rafter Ekenman, chef för avdelningen kompetensförsörjning, Installatörsföretagen

Nordic ConTech är en plattform för innovativ utveckling i samhällsbyggnadssektorn. Bakom konceptet står Svensk Byggtjänst med projektet Bygg 4.0 och Nordbygg som partners. Inom ramen för Nordic ConTech Talks tillkommer de strategiska innovationsprogrammen Smart Built Environment och Infra Sweden 2030 tillsammans med branschorganisationerna Byggföretagen och Installatörsföretagen som parter.

Ämnen

Kategorier


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige