Gå direkt till innehåll
Ny Bok - Entreprenören och entreprenaden. Några centrala frågor i AB 04.

Pressmeddelande -

Ny Bok - Entreprenören och entreprenaden. Några centrala frågor i AB 04.

Med undantag för konsumenttjänstlagen finns det ingen entreprenadlag i Sverige. När det gäller byggnader och anläggningar har vi istället ett system som består av olika versioner av Allmänna bestämmelser, framtagna av aktörerna på marknaden. En av de Allmänna bestämmelserna är AB 04 som behandlas i den nya boken Entreprenören och entreprenaden.

Författaren bakom Entreprenören och entreprenaden. Några centrala frågor i AB 04 är Åke Rådberg som har mångårig erfarenhet av entreprenadjuridisk verksamhet. Han var tidigare chefsjurist vid Sveriges Byggindustrier, och har också, som företrädare för entreprenörsidan, deltagit i förhandlingar och revideringsarbete vid utformningen av olika Allmänna bestämmelser, däribland just AB 04 – Allmänna bestämmelser för byggnads-, anläggnings- och installationsentreprenader. AB 04 föregicks av flera års förhandlingar mellan företrädare för entreprenörer och beställare och i Entreprenören och entreprenaden kommenterar Åke Rådberg resultatet och berättar en del om de kompromisser som krävdes vid framtagandet.

Vill öka förståelse och kunskap
AB 04 är det centrala dokumentet i entreprenadsammanhang och innehåller 132 paragrafer.

– Olika författare har ägnat stor möda åt att kommentera samtliga dessa. Min avsikt är mer begränsad. Jag vill koncentrera mig på de stadganden som ofta är föremål för diskussion och frågor. Syftet med denna bok är sålunda att klargöra vissa centrala stadganden i AB 04 och AB-U 07. Min förhoppning är att ett mer begränsat angreppssätt ska bidra till ökad klarhet om vilka konsekvenser bestämmelserna får i olika situationer, säger Åke Rådberg som menar att boken passar alla som i sin yrkesmässiga verksamhet kommer i kontakt med AB 04.

– Min förhoppning är att många ska läsa boken men framför allt att de som läser den ska få svar på de frågor de har eller åtminstone en och annan värdefull synpunkt, säger han.

Sammanvägning av intressen
Bakom de Allmänna bestämmelserna står Byggandets Kontraktskommitté, BKK, en förening med företrädare för olika aktörer inom byggsektorn. Bestämmelserna utgör en sammanvägning av de olika partsintressen som finns representerade i föreningen och sammanvägningen görs utifrån principen om konsensus, vilket alltså förutsätter kompromissvilja hos parterna.  Åke Rådberg uttrycker det som att de Allmänna bestämmelserna utgör branschens ”minsta gemensamma nämnare”.

Ämnen

Kategorier


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige