Gå direkt till innehåll
Ny bok:  Länge leve husen. Arkitektoniska kvaliteter i ett förvaltningsperspektiv.

Pressmeddelande -

Ny bok: Länge leve husen. Arkitektoniska kvaliteter i ett förvaltningsperspektiv.

Att hus har stor betydelse för människor är väl dokumenterat. Trots detta finns det en osäkerhet i byggbranschen om hur hus ska vara beskaffade när byggnadens beständighet, funktioner och andra arkitektoniska kvaliteter sätts på prov.

Så skriver arkitekten Ulf Nordwall i inledningen av sin nyutkomna bok Länge leve husen. Arkitektoniska kvaliteter i ett förvaltningsperspektiv. Hans syfte med boken är just att belysa några arkitektoniska kvaliteter som kan ha betydelse på lång sikt för flerbostadshus i Sverige, samt att visa hur dessa kvaliteter kan vara till nytta i ett förvaltningsperspektiv.

– När det gäller husbyggnad idag är det väldigt stort fokus på produktionsskedet men betydligt mindre fokus på att husen faktiskt ska brukas och vara bra att leva i också i framtiden. Jag hoppas att byggbranschen ska börja fokusera mer på förvaltningsskedet och på att bostäder ska fungera och hålla i längden, säger Ulf Nordwall och betonar att ett långsiktigt förvaltningsperspektiv inte bara är viktigt vid nyproduktion utan även vid renoveringar och ombyggnader, till exempel vid upprustning av miljonprogramsbebyggelse.

– Så att man inte begår tidigare misstag en gång till.

Baserad på forskning  

Ulf Nordwall är utbildad arkitekt och jobbar idag som ansvarig för affärs- och projektutveckling på Peab Region Umeå. Hans bok bygger på forskning som han bedrivit på arkitekthögskolan på Chalmers och Umeå Universitet. Närmare bestämt på fallstudier där han intervjuat ett 60-tal hyresgäster i flerbostadshus i miljonprogramsområdet Backa Röd och 60-talsområdet Högsbohöjd, båda i Göteborg, samt i 90-talsområdet Nybodahöjden i Stockholm. Han har även intervjuat förvaltare och byggherrar.

– Innehållet är detsamma i boken som i mina forskningsstudier, men jag har omarbetat språket och strukturen för att boken ska bli mer lättläst och passa en bred skara, berättar Ulf Nordwall som nu hoppas att resultatet av hans undersökningar ska bidra till att vidga förvaltningsperspektivet.

I boken presenterar han bland annat faktorer som studierna visat är viktiga för ett bostadsområdes karaktär i längden.

– Jag har försökt identifiera sådant som de boende upplever som arkitektoniska kvaliteter när huset tagits i bruk, förklarar han.

Ett exempel på en sådan arkitektonisk kvalitet är materialens patina.

– I vårt perfektionistiska samhälle finns en tro att allt måste vara ”fräscht” och att det alltid är lika med nytt. Men hyresgästerna som deltog i undersökningen uppskattade att material hade en historia. Det fick gärna vara äldre material om det hade åldrats på ett vackert sätt eller om det hade en intressant bakgrund. I Nybodahöjden till exempel, består bebyggelsen delvis av tegel som återanvänts från det barnhem som tidigare fanns på platsen. Det värderade de boende väldigt högt – de menade att det bidrog till autenticitet och gav historisk återkoppling.

Barnskriken satt i väggarna, säger Ulf Nordwall och betonar utifrån detta resultat hur viktigt det är att vid byggande och renovering tänka långsiktigt och välja material som åldras vackert med karaktär och kvalitet i behåll.

Ulf Nordwall tror att hans bok kan vara till nytta för folk i byggbranschen liksom för arkitekt- och byggnadsingenjörer, men han vänder sig också till en intresserad allmänhet.

Ämnen

Kategorier


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige