Pressmeddelande -
Ny makroekonomisk analys från Svensk Byggtjänst: Renovering av miljonprogrammet med staten som finansiell motor kan rädda tillväxten - utan subventioner
Just nu är det ett gyllene läge för en välplanerad och genomgripande renovering av miljonprogrammet. En sådan satsning skulle under tio år kunna stå för en betydande del av den svenska tillväxten – under perioder sannolikt mer än hälften – och ge många goda samhällseffekter. Staten kan agera finansiell motor i denna satsning, utan subventioner, med tanke på räntesituationen. Detta skulle även kunna dämpa behovet av hyreshöjningar efter renoveringar.
Det är slutsatsen i en ny analys från Svensk Byggtjänst, skriven av makroekonomen Pekka Kääntä med en bakgrund från bland annat Konjunkturinstitutet och tidningen Affärsvärlden.
Analysen presenterades vid ett branschmöte i Stockholm onsdagen den 17 april.
Ett
nytt ekonomiskt läge
Rapporten, som har titeln ”Renoveringen av
miljonprogrammet – ett gyllene läge”, sätter in upprustningen av miljonprogrammet
i ett makro- och samhällsekonomiskt perspektiv.
Pekka Kääntä konstaterade under presentationen att export, privat konsumtion och offentlig sektor under överskådlig tid inte kommer att förslå som motor för den svenska tillväxten.
– Istället är det investeringar som måste bli det viktigaste dragloket för tillväxt. Svensk ekonomi är väl rustad för detta, menade Pekka Kääntä.
En ny
tillväxtmotor
Den analys som Pekka Kääntä gör visar att en
genomgripande och välplanerad upprustning av miljonprogrammet under en
tioårsperiod skulle kunna stå för en avsevärd del av den svenska tillväxten –
under perioder sannolikt mer än hälften – och ge många goda samhällseffekter.
– Staten skulle kunna vara finansiell motor i denna satsning på miljonprogrammet, utan ökade statliga kostnader, med tanke på räntesituationen. Det behöver heller inte ske genom en återgång till räntesubventioner. Och bostadsbolagen ska stå för huvuddelen av finansieringarna, sade Pekka Kääntä.
Enligt Pekka Kääntä kan staten med sina starka finanser låna till mycket låg ränta och vidareförmedla lånen med ett litet påslag för administrativa kostnader och risktagande till bostadsbolagen. Detta skulle ge bostadsbolagen möjlighet att få cirka fyra procentenheter lägre ränta än om de lånade direkt på den öppna marknaden.
Ett system där staten står som bakomliggande finansiär till en upprustning av miljonprogrammet kräver dock politiskt nytänkande.
– Det borde vara en gemensam uppgift för byggsektorn att presentera konkreta modeller. Att skapa en lösning brådskar – de låga räntorna lär hålla i sig en tid men inte för alltid, sade Pekka Kääntä.
Positiva
reaktioner
Presentationen av analysen mötte positiva
reaktioner bland de branschföreträdare som medverkade under mötet.
– Finansieringsfrågan är onekligen den viktigaste frågan i debatten om miljonprogrammets upprustning. Om vi inte gör något åt beståndet nu kommer det att leda till stor kapitalförstöring, menade Johnny Kellner, miljöchef på Veidekke.
Patrik Derk, vd för det kommunala bostadsbolaget Telge Hovsjö såg positivt på nya finansiella lösningar för upprustingen av miljonprogrammet men framhöll att de sociala aspekterna måste tas med:
– Segregationen är en mycket viktig fråga i dessa områden. Om man kan väga ihop de sociala aspekterna med de ekonomiska förslagen till lösningar vore det bra. Annars renoverar man och riskerar att kapitalet förstörs igen. Man måste ha med det sociala perspektivet från början, och det är också väldigt kostnadseffektivt att arbeta med de sociala aspekterna.
Svensk
Byggtjänst bjuder in till samtal
Erik Hellqvist, vd på Svensk Byggtjänst, avslutade
mötet med att avisera en inbjudan till fortsatta samtal om renoveringen och
omvandlingen av miljonprogrammet.
– Svensk Byggtjänst kommer inom kort att bjuda in till ett nytt branschmöte med målet att skapa en fördjupad dialog om hur vi kan samla goda initiativ och komma vidare mot konkreta lösningar, där branschen och politiken samverkar.
Om författaren
Pekka Kääntä är nationalekonom och har sedan
1980-talet varit verksam som makroekonom och ekonomijournalist.
Han har bland annat arbetat som analytiker på Konjunkturinstitutet, makroekonomisk reporter på tidningen Affärsvärlden, fondförvaltare på Thenberg Fonder, krönikör på Veckans Affärer och ansvarig för makroekonomiska frågor på Länsförsäkringar.
Idag är han frilansande makroekonom och skribent med uppdrag hos bland andra Avanza/Placera.nu. Han arbetar även som rådgivare i investeringsfrågor.
Medier kan kostnadsfritt beställa analysen ”Renovering av miljonprogrammet – ett gyllene läge” av Pekka Kääntä från Svensk Byggtjänst. Beställningen skickas till jorgen.hallstrom@byggtjanst.se
Ämnen
Kategorier
Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.
Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.