Gå direkt till innehåll
Ny säsong av podcasten Snåret: Vi fortsätter reda ut trasslet i byggprocessen i höst

Pressmeddelande -

Ny säsong av podcasten Snåret: Vi fortsätter reda ut trasslet i byggprocessen i höst

Nu kör en ny säsong av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret igång. Första programmet släpps idag den 10 september och är en summering av politikeravsnitten som spelades in tidigare i år. Nästa program spelas in live på fastighetsmässan Business Arena, då blir det spaningar efter valet från branschföreträdare.

Nu närmar sig höstens riksdagsval. Vad föreslår politikerna för att vi ska få bättre fart på bostadsbyggandet? Vilka beslut kan snabba på planprocessen? Vad är viktigast för den nya regeringen att ta tag i?

Snåret är Svensk Byggtjänsts podcast, där samhällsbyggare, politiker och opinionsbildare bjuds in till dialog och debatt. Allt för att sätta den snåriga byggprocessen under lupp. I de två senaste programmen har vår programledare Emma Jonsteg, till vardags vd på Utopia arkitekter, rett ut frågorna med riksdagspartiernas bostadspolitiska talespersoner.

Höstens första program ger en sammanfattning av politikernas ståndpunkter.

Alliansen: ”Enklare regler och effektivare marktilldelning”
Från Alliansen medverkade Oskar Öholm, bostadspolitisk talesperson M, Nina Lundström, bostadspolitisk talesperson FP, Ola Johansson, bostadspolitisk talesperson C och Roland Utbult, ledamot i Civilutskottet, KD.

– Vi arbetar intensivt med att underlätta regelkrånglet. Därmed är det viktigt att kommunerna nu tar sin del av ansvaret och inför tydliga policys för hur marktilldelningen ska gå till. Vi vill ge mer makt till kommunerna när det gäller att fatta beslut om detaljplaner, framhåller Nina Lundström, FP.

Oppositionen: ”Bostäder är inte vilken vara som helst”
Från oppositionen deltog Jan Lindholm, ledamot i Civilutskottet MP, Veronica Palm, bostadspolitisk talesperson S och Amineh Kakabaveh, bostadspolitisk talesperson V.

– Bostaden inte är som vilken vara som helst på marknaden – den är en social rättighet. Det behövs ett riktat statligt investeringsstöd till små hyresrätter som ett smörjmedel på dagens bostadsmarknad, menar Veronica Palm, S.

Spaningar kring nya regeringen
I nästa avsnitt, som spelas in live på Business Arena, får vi spaningar från ett antal branschföreträdare om hur de tror att valutgången kommer att påverka bostadspolitiken. Medverkar gör Tobias Olsson, förbundsdirektör på Sveriges Arkitekter, Vesna Jovic, kommundirektör i Huddinge, Marie Linder, ny förbundsordförande för Hyresgästföreningen och Lennart Weiss, kommersiell direktör på Veidekke.

Spanaravsnittet sänds den 22 september. 

Lyssna på Snåret via www.byggtjanst.se. Diskussionen kring programmen förs på Twitter #snåret med Svensk Byggtjänsts VD Erik Hellqvist samt på Facebook.

Ämnen

Taggar


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Relaterat material

Byggsveriges ledande informationsföretag

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige