Gå direkt till innehåll
Ny uppslagsbok för offentliga upphandlare

Pressmeddelande -

Ny uppslagsbok för offentliga upphandlare

– De som hanterar byggupphandlingar på myndigheter är ofta rätt ensamma i sitt jobb, och det är många svåra frågor de ska hålla ordning på. Det säger John Hane, en av tre författare till den nya boken Offentlig upphandling av byggentreprenader, utgiven av Svensk Byggtjänst.

John har tillsammans med sin kollega och medförfattare Per-Ola Bergquist hållit kurser om offentlig upphandling i 13 år och sett att behovet av en sådan här bok är stort.

– Att handla upp byggentreprenader är ofta så komplicerat på grund av alla tekniska frågor, att organisationernas ordinarie jurister gärna håller sig borta ifrån det.

Hans råd till alla som står i begrepp att handla upp byggentreprenader är att ställa så få skall-krav som möjligt i förfrågningsunderlaget.

– Se till att styra det du anser viktigt i kontaktsvillkoren istället. För många och hårda skall-krav innebär både ökad risk för att bra anbudslämnare diskvalificeras och att antalet överprövningar ökar, avslutar John Hane.

Offentlig upphandling är en process för inköp av varor, tjänster med mera som görs av offentlig sektor och som regleras av speciella lagar och regler. Det främsta syftet med reglerna är inte som man skulle kunna tro att hålla priserna nere, utan att säkerställa att myndigheter behandlar alla som vill göra affärer med offentlig sektor lika. Det är ett rättsområde som byggbranschen ofta har kontakt med.

Under senare år har Lagen om offentlig upphandling (LOU) ändrats på en rad viktiga punkter, och det har genomförts en harmonisering med EU-direktiv. Dessa förändringar hör till det som avhandlas och diskuteras i den nyutkomna boken. Författarna betonar att problemområdet är komplext, och resultaten av EU-anpassning och bevarad svensk tradition, skapar svårigheter även för jurister. Kommentarer till en mängd rättsfall, samt exempel samlade i en bilaga som föreställer en vanlig svensk kommun, ska förhoppningsvis bidra till att öka läsarens kunskap, och kanske till och med förståelse för ett besvärligt ämnesområde.

Offentlig upphandling av byggentreprenader är skriven av John Hane, Per-Ola Bergqvist och Sture Johansson, alla med gedigen erfarenhet av offentlig upphandling, både i yrkesmässig praktik och som utbildare. Boken som ges ut av Svensk Byggtjänst är tänkt att användas som en uppslagsbok med praktisk vägledning för handläggare av offentliga upphandlingar av byggentreprenader.


Ämnen

Taggar


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Relaterat material

Byggsveriges ledande informationsföretag

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige