Gå direkt till innehåll
Nytt Aff-dokument: Särskilda föreskrifter, SF 12. ”Alla Aff:s grunddokument nu uppdaterade"

Pressmeddelande -

Nytt Aff-dokument: Särskilda föreskrifter, SF 12. ”Alla Aff:s grunddokument nu uppdaterade"

Nyheterna i Aff SF 12 innebär att de särskilda föreskrifterna är helt kompatibla med ABFF 12 och samtliga Aff-dokument. I och med denna utgåva är alla grunddokument i Aff grundligt genomgångna och uppdaterade, berättar Hanna Douglas, nytillträdd vd i Aff Forum.

Nu kommer nya Aff Särskilda föreskrifter, SF 12, som ersätter SF 06.  

– SF är en viktig del i Aff-konceptet. Där beskrivs regelverk och krav på entreprenaden. De allmänna bestämmelserna, ABFF, är ett generellt regelverk och den legala grunden för hela Aff. SF används tillsammans med ABFF för att förtydliga och precisera bestämmelserna i ABFF 12 så att de anpassas till den enskilda entreprenaden, förklarar Hanna Douglas (tidigare Möller), vd Aff Forum.

Flera nya utgåvor
Sedan 2010 har ABFF och följande Aff-dokument uppdaterats och kommit i nya utgåvor:

  • Upphandlingsföreskrifter
  • Aff-definitioner
  • Adm
  • Teknik
  • Gränsdragningslistor

– En hel del av dessa förändringar påverkar SF, det är därför den har förnyats. I och med SF 12 har samtliga grunddokument arbetats igenom. De är kompatibla med varandra och ABFF 12 och har ett gemensamt grafiskt utseende för att signalera att de är nya, säger Hanna Douglas.

Nyheter i SF 12
De viktigaste förändringarna i SF 12 jämfört med SF 06 är:

  • Vissa termer har setts över, till exempel har entreprenör (E) konsekvent ändrats till leverantör (L)
  • Samtliga hänvisningar till ABFF är omarbetade
  • Det har gjorts en översyn av vissa texter i övrigt med direkt koppling till ABFF
  • Nya rådstexter om felavhjälpande underhåll och ersättningsregler
  • Översyn av index

Ska kunna användas i flera år
Hanna Douglas är nytillträdd vd i Aff Forum. Hon kommer närmast från tjänsten som verksamhetsutvecklare på Riksbyggen. Aff-användare känner henne från Aff-kommittén, där hon varit aktiv under flera år och bland annat deltagit i arbetet med att konkretisera visionen för den nya generation Aff-dokument som planeras.

– Det kommer att ta flera år till innan Nya Aff är framme, så många avtal kommer att tecknas utifrån nuvarande uppgraderade version.

– Jag har tidigare arbetat med anpassningen av Riksbyggens egna Aff-mallar och sett behov av genomgripande strukturförändringar och skalbarhet. Därför ser jag fram emot möjligheten att som beställare delta i arbetet med Nya Aff. Vi ska göra det ännu mer tydligt och lättanvänt för framtidens användare, säger Hanna Douglas.

Fakta
Aff står för Avtal för fastighetsförvaltning och verksamhetsanknutna tjänster. Aff består av styrande och stödjande dokument som hjälp för den som ska göra en upphandling inom fastighetsförvaltning och fastighetsnära tjänster.

ABFF 12 innehåller Allmänna bestämmelser för entreprenader inom fastighetsförvaltning och verksamhetsanknutna tjänster.

Särskilda föreskrifter 12, SF 12, är ett Hjälpmedel för att upprätta särskilda föreskrifter för fastighetsförvaltning och verksamhetsanknutna tjänster.

 

Mer information:
Jörgen Hallström, pressansvarig Svensk Byggtjänst. Tel: 070-644 69 03. E-post: jorgen.hallstrom@byggtjanst.se

Hanna Douglas, vd Aff Forum. Tel: 070-738 90 89. E-post: hanna.douglas@aff-forum.se

Länk till aff-forum.se

Ämnen

Taggar


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Relaterat material

Byggsveriges ledande informationsföretag

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige