Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Praktverk om ekologiskt byggande - nu i ny omarbetad utgåva

År 2004 kom boken Byggekologi av arkitekterna Varis Bokalders och Maria Block ut. Nu kommer boken i en ny utgåva, som bland annat har uppdaterats angående belysning, energieffektiva hus, miljöklassningssystem och nya material. Byggekologi är illustrerad med flera hundra foton, teckningar och ritningar.

 

Boken Byggekologi, med undertiteln Kunskaper för ett hållbart byggande handlar om vad man bör beakta för att få till stånd en hållbar utveckling inom byggsektorn. Fyra viktiga huvudpunkter tas upp: att bygga sunda hus, att hushålla med resurser, att sluta kretslopp och att anpassa till platsen. Hela boken är grundligt genomgången sedan förra utgåvan, 30 sidor är tillagda, och cirka 15 procent av innehållet är nytt eller förändrat. Det gäller till exempel avsnitten om belysning, energieffektiva hus, miljöklassningssystem och nya material.

 

Författarna Maria Block och Varis Bokalders är båda arkitekter som har mångårig erfarenhet av att arbeta med frågor om miljö, energi och hållbarhet.

 

- Om 15% av befolkningen börjar, tar initiativ till förändring, då händer det något, då tar andra efter. Det är en tipping point. Och det har faktistkt börjat hända saker - det pågår en intensiv samhällsförändring just nu, säger författaren Maria Block.

 

- Den största utmaningen för att få till stånd ett hållbart byggande är att få byggbranschen att förändra sig. Branschen är otroligt konservativ, och dålig på att lära sig av gjorda erfarenheter, och trycket från byggherrarna är för litet, säger bokens andra författare Varis Bokalders.


En annan utmaning är de stora systemval vi ställs inför, till exempel när det gäller fjärrvärme och passivhus och här har författarna lagt stort fokus i den nya utgåvan.


Sverige inte alltid bäst

Författarna till Byggekologi menar att det har blivit billigare att bygga ekologiskt. Materialpriserna har pressats, och alltfler börjar kalkylera med livscykelkostnader. Det som betalar sig på 10-20 år är idag för många acceptabelt, medan mer än 30 år är litet långt. De som bygger för att hyra ut eller förvalta, har längre perspektiv än de som bygger enbart för att sälja.

 

För att få till stånd förändringarna i byggsektorn krävs en bättre kunskapsnivå inte minst hos byggherrarna. Globaliseringen innebär ökad konkurrens, och politikerna spelar en viktig roll. De kan stå för ekonomiska styrmedel. Al Gores film och föreläsningsturné var viktig för att få människor att reagera, men Stern-rapporten med sina ekonomiska kalkyler var ändå viktigare, för att påverka makthavare och beslutsfattare. Trycket från EU är också betydelsefullt.

 

- Vi ska inte tro att vi i Sverige är bäst på miljö, säger Maria Block. EU har beslutat att senast 2019 ska alla nybyggda hus vara nollenergihus eller plusenergi, och gått före när det gäller belysning.

 

Byggekologi omfattar också kunskaper från andra länder, inte minst Tyskland, Schweiz och Österrike där utvecklingen kommit längre. I Sverige har vi haft en tendens att vara litet självgoda, bland annat på grund av svagt konkurrenstryck. Vi kan lära mer av de tyskspråkiga länderna. I Tyskland har man infört mer av ekonomiska incitament, och bankerna ser mer långsiktigt på finansiering av hållbart byggande.

 

Kunskap utvecklas ständigt
Författarna menar att kunskapen utvecklas ständigt, och att tillämpning kräver överblick, vilket är lättare att ha när man har lång erfarenhet. De poängterar hur viktigt det är med en helhetssyn, att inte bara ägna sig åt ett problemområde i taget. Man ska till exempel inte bara tänka på energieffektivitet, utan också på hur man påverkar inomhusklimatet. Man talar inte bara om en hållbar stadsdel, utan om samverkan mellan stad och landsbygd, om en hållbar kommun eller en hel region.

 

Den tidigare utgåvan av Byggekologi har använts i undervisning. Boken kan läsas från pärm till pärm, men också användas som en handbok eller uppslagsbok. Förutom att komma till användning i skolor och universitet vänder sig Byggekologi till arkitekter, ingenjörer, fastighetsägare och andra byggherrar, politiker och kommunala tjänstemän.

 

Byggekologi. Kunskaper för ett hållbart byggande. Utgåva 2 rekvireras från AB Svensk Byggtjänst, Kundservice, 113 87 Stockholm. Tfn 08-457 10 00. Internetbokhandel: www.byggtjanst.se
ISBN 9789173333627.


För mer information kontakta informationsansvarig Jörgen Hallström, 070-644 69 03, jorgen.hallstrom@byggtjanst.se eller Jonas Sjögren, produktansvarig litteratur, 08-457 10 00, jonas.sjogren@byggtjanst.se.

 

Högupplöst omslagsbild hittar du på vår hemsida, www.byggtjanst.se, välj Pressrum och sedan Bildbank.

Ämnen


Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige