Gå direkt till innehåll
Puckelboll – den orättvisa spelplanen

Pressmeddelande -

Puckelboll – den orättvisa spelplanen

Puckelboll är en lekfull kommentar till frågan om mänskliga rättigheter och de varierande förutsättningar som råder i samhället.

Puckelboll är en konstnärlig betraktelse av företeelsen fotboll, där planen mer liknar livets spelplan, som i själva verket varken är liksidig eller jämn. Bollen studsar sällan dit man vill, planhalvorna är inte likadana för alla och målen är definitivt inte lika stora. Orättvisorna i planen gör spelet rättvist på ett sätt som inbjuder till ett mer fantasifullt spel. Möjligheterna att spela flickor mot pojkar, gammal mot ung eller skicklig mot mindre skicklig på lika villkor uppmuntras. Projektet gör anspråk på att vara en blandning mellan konst och spontanidrott och vill återupprätta det lekfulla samt ifrågasätta elitiseringen inom idrotten. 

Boken är berättelsen om hur Puckelbollplanen i Kroksbäcksparken i Malmö (2009) och i Skärholmen i Stockholm (2014) förverkligades – idéerna bakom, planeringen, projekteringen och byggnationen.


Om författaren
Johan Ferner Ström är skulptör, projektledare och formgivare. Johan har genomfört flera större offentliga skulpturala konstprojekt för stad och kommun samt på institutioner och gallerier både nationellt och internationellt. Med rötter i kommunikationsbranschen och konstvärlden kom Johan tidigt att intressera sig för hur design och konst kan bidra till regional och lokal utveckling samt sociala strukturer.

Idag arbetar han förutom med sina konstprojekt också med stadsutveckling och kulturstrategi.

Johan är flitigt anlitad som föreläsare inom kultur och entreprenörskap och har också arbetat i styrelsen för Skulptörförbundet som ordförande och vice ordförande mellan 2012 och 2018.

FAKTA

Författare: Johan Ferner Ström m fl
Förlag: AB Svensk Byggtjänst
Grafisk form: Anki Björklund
Antal sidor: 104
Hårdband, skyddsomslag, illustrationer i fyrfärgstryck

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Helen Strandgren

Helen Strandgren

Affärsområdeschef 08-457 10 00

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige