Följ Svensk Byggtjänst

Puckelboll – den orättvisa spelplanen

Pressmeddelande   •   Jun 12, 2019 15:03 CEST

Puckelboll är en lekfull kommentar till frågan om mänskliga rättigheter och de varierande förutsättningar som råder i samhället.

Puckelboll är en konstnärlig betraktelse av företeelsen fotboll, där planen mer liknar livets spelplan, som i själva verket varken är liksidig eller jämn. Bollen studsar sällan dit man vill, planhalvorna är inte likadana för alla och målen är definitivt inte lika stora. Orättvisorna i planen gör spelet rättvist på ett sätt som inbjuder till ett mer fantasifullt spel. Möjligheterna att spela flickor mot pojkar, gammal mot ung eller skicklig mot mindre skicklig på lika villkor uppmuntras. Projektet gör anspråk på att vara en blandning mellan konst och spontanidrott och vill återupprätta det lekfulla samt ifrågasätta elitiseringen inom idrotten. 

Boken är berättelsen om hur Puckelbollplanen i Kroksbäcksparken i Malmö (2009) och i Skärholmen i Stockholm (2014) förverkligades – idéerna bakom, planeringen, projekteringen och byggnationen.


Om författaren
Johan Ferner Ström är skulptör, projektledare och formgivare. Johan har genomfört flera större offentliga skulpturala konstprojekt för stad och kommun samt på institutioner och gallerier både nationellt och internationellt. Med rötter i kommunikationsbranschen och konstvärlden kom Johan tidigt att intressera sig för hur design och konst kan bidra till regional och lokal utveckling samt sociala strukturer.

Idag arbetar han förutom med sina konstprojekt också med stadsutveckling och kulturstrategi.

Johan är flitigt anlitad som föreläsare inom kultur och entreprenörskap och har också arbetat i styrelsen för Skulptörförbundet som ordförande och vice ordförande mellan 2012 och 2018.

FAKTA

Författare: Johan Ferner Ström m fl
Förlag: AB Svensk Byggtjänst
Grafisk form: Anki Björklund
Antal sidor: 104
Hårdband, skyddsomslag, illustrationer i fyrfärgstryck

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kommentarer (0)

Lägg till kommentar

Kommentera

Genom att skicka din kommentar accepterar du att dina personuppgifter behandlas i enlighet med Mynewsdesks Integritetspolicy.