Pressmeddelande -
Robotteknik underlättar för byggarbetaren och säkrar arbetsplatsen
Det ställs högre krav på att öka produktiviteten, förbättra arbetsmiljön och inte minst minska miljöpåverkan inom byggbranschen. För att lösa de kraven är många överens om att robotteknik kan vara till stor nytta. Frågan är hur vi i samhällsbyggnadssektorn vågar ta steget? I den senaste Nordic ConTech Talks fick vi lyssna till aktörer som redan använder sig av robotisering.
Tisdagen den 26 oktober var det återigen dags för ett av Nordic ConTech Talks matnyttiga och spännande webbinar. Temat som diskuterades kring var hur robotisering kan möjliggöra framtidens byggande.
Först ut var Peter Burman som ansvarar för gruvautomation för Boliden Gruvor och leder forskningsprogrammet Gruvautomationsprogrammet. Djupt nere i marken i en fuktig miljö är Internet of Things och robotar idag självklarheter och det förbättrar inte bara själva arbetet utan även säkerheten.
– Idag är våra gruvor uppkopplade och alla maskiner från Epiroc och Sandvik är uppkopplade mot sina servar vilket gör att all data från de flödar till våra kontrollrum. Vi kan även spåra all personal i realtid med hjälp av wifipositionering men med hänsyn för GDPR så kan vi inte spåra individer. Om det dock är händelse av olycka och ett nödläge så låser dessa system upp sig, vilket gör att man kan följa individen under ett räddningsarbete, berättar Peter Burman.
Robotteknik på dagens byggarbetsplats
Utvecklingen inom robotiseringen går snabbt framåt och det som verkade omöjligt för några år sedan är enkelt idag. Men vad är egentligen genomförbart på en byggarbetsplats i dag?
Anders Robertsson, professor i reglerteknik vid Lunds Tekniska Högskola och föreståndare för Robotlab och Centrum för byggrobotik, var en av Nordic ConTech Talks talare.
– Det finns många olika robotiktekniker och något som vi ser att byggbranschen har ett behov av är sensorbaserad robotik. Med hjälp av sensorer kan man få väldigt snabb återkoppling från en robot som därefter kan anpassa sig intuitivt, säger Anders Robertsson.
Helena Eriksson från Center för byggrobotik vid Lunds Tekniska Högskola, förklarade ett flertal tekniker och visade exempel på robotar som kan komma att bli standard på arbetsplatser i framtiden. För även om vi behöver ökade inslag av robotteknik så är det fortfarande ingen självklar del på byggena idag.
– Redan i dag är det möjligt att sätta upp temporära Prefabanläggningar i närhet av byggarbetsplatsen men ska man arbeta tillsammans med robotar på byggarbetsplatsen, då ligger det ett par år framåt, säger Helena Eriksson.
Roboten är ett nyttoredskap
För att skala upp arbetet med robotisering och skapa verklig nytta i hela byggprocessen krävs nya sätt att planera och ta hand om information som är maskinanpassade. Mathias Haage, experimentell robotforskare vid Lunds universitet och medgrundare för Cognibotics AB, förklarade mer.
– Det som krävs för att vi ska skala upp robotiseringsarbetet är att definiera själva nyttan med en robot, den ska vara ett redskap och inte bara något som finns på en byggarbetsplats. Lyckas vi med det har vi kommit långt men vi måste sätta bollen i rullning, säger Mathias Haage.
För vinsterna är stora med robotteknik inom sektorn och intresset är stort.
– Roboten är ett nyttoredskap. Den kan plocka bort tunga och farliga moment och se till att personal kan jobba tryggt och säkert samt förhindra arbetsskador. Sedan är även den information som en robot kan samla in, väldigt värdefullt för att dokumentera byggprocessen och se vad som händer över tid. Datan kan även användas i ett livscykelperspektiv och som underlag för underhåll i ett senare skede, förklarar Mathias Haage.
Avslutande paneldiskussion
Webbinariet avslutades med ett panelsamtal mellan Helena Eriksson, Fredrik Karlsson, chefredaktör för VVS-Forum och Elinstallatören samt Ulf Håkansson som är teknisk chef för Skanska Sverige. Diskussionen cirkulerade kring utmaningar och möjligheter. Hur får vi detta att hända?
– Vi måste ta med oss det faktum om varför robotteknik är viktigt. Det finns ett antal rapporter som konstaterat att byggsektorn har låg produktivt och dålig arbetsmiljö där folk sliter ut sig. Robotar kan hjälpa byggarbetaren och underlätta hela processen, säger Fredrik Karlsson.
Ulf Håkansson höll med och exemplifierade med egna erfarenheter.
– Vi har arbetat med byggautomation sedan 2015 och vi ser enorma tidsvinster med robotisering. Vi använder robotteknik på en tidskritisk aktivitet som är att bygga armeringskorgar. Det innefattar även dålig arbetsmiljö som inte bör utföras av människor så robotarna underlättar otroligt mycket för oss. De gör det dessutom tio gånger snabbare än människan och kan jobba dygnet runt, berättar Ulf Håkansson.
Helena Eriksson avslutade med vad hon tror krävs för att ta första steget.
– Det krävs samverkan för vi är alldeles för få för att ta steget själva. Robotisering är en stor utveckling inom branschen och jag tror att det blir svårt för en enskild person att ta stafettpinnen. Det finns mycket vi kan göra tillsammans, avslutar Helena Eriksson.
Nordic ConTech Talks leddes av programledare Fredrik Bauer och arrangerades av Svensk Byggtjänst tillsammans med Smart Built Environment, Byggföretagen, Installatörsföretagen och InfraSweden2030.
Ämnen
Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.
Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se