Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Samhällsbyggarforum 2014: Hur kan den nya regeringen och branschen samverka för att utveckla bostadsbyggandet?

Hur ska vi få fram de bostäder som behövs? Vad gör Sveriges nya regering och vilka nya grepp tar branschen? Dessa frågor står i fokus när den tredje upplagan av Samhällsbyggarforum arrangeras av Svensk Byggtjänst på Nalen i Stockholm den 6 november.

I Samhällsbyggarforums inledande debatt presenterar ledande representanter för Socialdemokraterna och oppositionen sina bostadspolitiska recept. Vilka de deltagande politikerna blir spikas efter den 3 oktober då Stefan Löfvén väntas utse ministrarna i nya regeringen. De övriga deltagarna i debatten är Hyresgästföreningens nya ordförande Marie Linder, Sveriges Arkitekters nya förbundsdirektör Tobias Olsson, professor Lars Marcus, Chalmers och Arne Olsson, vd i Folkhem. Debatten – och hela seminariet – leds av Emma Jonsteg, vd på Utopia Arkitekter och programledare för podden ”Snåret”.

Ny undersökning exklusivt till Samhällsbyggarforum
En helt ny undersökning och rapport presenteras och delas ut på Samhällsbyggarforum. Den pekar på hur bostadsbyggandet kan få fart med nya former av kommunala strategier och planer.

Enbart i Storstockholm finns cirka 10 000 bostadsprojekt med lagvunna detaljplaner där byggstarten inte kommer igång. Samma problem finns i övriga landet. Varför? Vilka är hindren? Vad kan man göra för att få fart på detta byggande? I den nya undersökningen har ansvariga hos kommuner, byggherrar och entreprenörer fått svara på dessa frågor. Undersökningen och rapporten görs av Michael Zaijcek, Kundskaparna, på uppdrag av Svensk Byggtjänst.

Sveriges två främsta projekt inom hållerbart bostadsbyggande
På samhällsbyggarforum presenteras några av de främsta spetsprojekten inom bostadsbyggande i Sverige. Bland annat Greenhouse i Malmö och EkoLogi i Skövde – de två mest spännande hållbara och ekologiska bostadsprojekten i landet just nu.

Greenhouse består av ett 14-våningshus med ett 30-tal lägenheter som har odlingsbalkonger, tolv radhus, en ekoprofilförskola samt två odlingskollektiv.

EkoLogi blir en hel ny miljöstadsdel i Skövde med 242 lägenheter att fördelas på sju punkthus och en låghusdel. I anslutning till bostadsområdet kommer en kommunal förskola att byggas.

Tillbakablick och parallella spår om nya initiativ
Samhällsbyggarforum bjuder också på ett inslag om spännande innovationer och utvecklingsprojekt inom bostäder och samhällsbyggande under det gångna året. Denna tillbakablick, som bjuder på många nyttiga erfarenheter och lärdomar, leds av Charlotte Steen, chefredaktör för Svensk Byggtjänsts Omvärldsbevakning.

Under eftermiddagen blir det tre parallella seminariespår. I ett presenteras internationella utblickar vad gäller bostasbyggande – från Finland, Norge och Tyskland. I de båda andra kommer det att handla om initiativ för effektivare och bättre bostadsbyggande från dels flera kommuner, dels olika branschaktörer.

Hela programmet och annan information om Samhällsbyggarforum 2014 finns här.

Ämnen

Taggar


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Byggsveriges ledande informationsföretag

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige