Gå direkt till innehåll
Självförsörjande framtidsstad blev årets Future city

Pressmeddelande -

Självförsörjande framtidsstad blev årets Future city

Viktor Rydbergs Samskola i Danderyd vann förstapriset i 2013 års Future city-tävling. De innovativa infrastrukturlösningarna med separerad biltrafik tillsammans med ny teknik banade vägen för vinsten. Vinnaren och de övriga finalisterna presenterades på Arkitekturmuséet den 9 april.

– Vår målbild var att skapa en självförsörjande stad som producerar allt den konsumerar, berättade Alexander Silwer, Andreas Wrife och Olivia Nygren.

I den fysiska modellen över framtidsstaden visades en nyskapande trafiklösning, med kollektiv-, cykel- och gångtrafik ovan jord och eldrivna fordon under jord. För energiförsörjningen svarade ett miljövänligt kärnkraftverk med hydroväteatomer, som inte lämnar några farliga restprodukter.

Laget vann även Svensk Byggtjänsts pris för bästa Mina Kvarter-bidrag, vilket var ett av delmomenten i tävlingen. Uppgiften bestod i att ta fram idéer till hur ett miljonprogramsområde skulle kunna utvecklas med fokus på social, ekologisk och ekonomiskt hållbarhet. I bidraget har laget bland annat lagt vikt vid att området ska kännas trevligt och mysigt och att taken ska kunna användas både som aktivitetsplatser och till nya tekniska energilösningar.

– Vi ville skapa ett modernt och estetiskt tilltalande område som kändes tryggt, konstaterade Alexander Silwer. Och med nya tekniska lösningar som lönar sig i längden.

Minecraft ett av verktygen
I Mina Kvarter-momentet har de tävlande eleverna med hjälp av Svensk Byggtjänst använt dataspelet Minecraft i sin gestaltning och visualisering.

– Det kändes kul att kombinera Minecraft med de vanliga skolämnena och det var riktigt roligt att få bygga upp egna modeller, menade Andreas Wrife.

Men att översätta tankar till digitala modeller var inte alltid lätt;

– Svårigheten med Minecraft är att det inte är verkligt. Det är knepigt att få in verkligheten i en fantasivärld, menade Alexander Silwer.

Prissumman på 25 000 kronor ska klassen använda till en arkitekturresa.

Tävlingen, som avgjordes på Arkitekturmuseet i Stockholm, har engagerat skolor över hela landet. Deltagarna har arbetat med både fysiska modeller och dataspelet Minecraft i skapandet av sina framtida samhällen. En jury med representanter från samhällsbyggarsektorn fick uppdraget att utse en vinnare bland fyra finallag. De tävlande modellerna finns utställda på Arkitekturmuseet till och med den 21 april.

Mer information samt bilder till alla finalisternas bidrag finns på Future citys webbplats.

ABC Nytt uppmärksammade vinnarna i ett inslag.

Future City är en tävling för årskurs 6-9 där skola och näringsliv möts för att bygga framtidens stad. Uppgiften kräver bland annat kreativitet, lagarbete och förmåga att lösa problem. Tävlingen arrangeras av bland annat: Energi- och Miljötekniska Föreningen, Energimyndigheten, Svenska Teknik&Designföretagen, Sveriges Byggindustrier och Trafikverket. Arkitekturmuseet är en självklar finalplats där framtidens arkitektur och samhällsbyggnad ska visas. 

Ämnen

Kategorier


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Byggsveriges ledande informationsföretag

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige