Gå direkt till innehåll
Programledare Emma Jonsteg och Svensk Byggtjänsts styrelseordförande Ingela Lindh är med i nästa avsnitt av podcasten Snåret.
Programledare Emma Jonsteg och Svensk Byggtjänsts styrelseordförande Ingela Lindh är med i nästa avsnitt av podcasten Snåret.

Pressmeddelande -

Snåret – samverkansprojekten avslöjar dig som ledare

När samverkansprojekt drar ut på tiden skyller man ofta på samhällsbyggnadsbranschens komplexitet. Problemet är mångbottnat, men det finns några saker som enskilda ledare kan göra för att påverka samverkansprocessen i en effektivare riktning.

Samverkansentreprenader där alla sitter runt samma bord är utmärkta som en del av lösningen. Den yngre generationen verkar ha en större ambition att komma överens, istället för att föra de krig som ofta förekommer vid byggen. Däremot måste alla som skickas till samverkansmöten ges mandat så att de inte behöver gå hem och fråga om hur de ska handla efter varje möte. Är det någon i rummet som inte har getts mandat blir den antingen överkörd eller också blir processen jättelång.

Samverkansutmaningen

Samverkan är ett ord som många har ett laddat förhållande till, samtidigt är det behovet av just detta som branschföreträdare återkommer till gång på gång. Efter decennier av stora samverkansprojekt i Stockholms stad ser Ingela Lindh flera verktyg som skulle kunna effektivisera processen:

– Samverkansentreprenader där alla sitter runt samma bord är utmärkta som en del av lösningen. Den yngre generationen verkar ha en större ambition att komma överens, istället för att föra de krig som ofta förekommer vid byggen. Däremot måste alla som skickas till samverkansmöten ges mandat så att de inte behöver gå hem och fråga om hur de ska handla efter varje möte. Är det någon i rummet som inte har getts mandat blir den antingen överkörd eller också blir processen jättelång.

Modiga ledare

I avsnittet diskuteras ytterligare handfasta tips på hur man skapar en kultur med modiga och visionära anställda som inte går runt och är rädda för att göra fel i samverkansskeden:

– I många av de mest lyckade projekten så har en del av framgångsfaktorn handlat om att det funnits starka ledare som drivit projekten framåt, berättar Ingela Lindh som har erfarenheter från lyckade projekt som Hammarby Sjöstad. 

Näringslivet och politiken

Som ordförande i ett kunskapsföretag där strävan är att göra samhällsbyggnad mindre snårigt vill Ingela Lindh också bidra till ökad kunskap hos alla dem som verkar i branschen. Hon tillhör dem som tycker att samhällsbyggnadsbegreppet är viktigt.

– Den här branschen börjar nu förstå att man inte bara släpper ner en bro, järnväg eller ett hus. Vi verkar i ett samhällssystem och struktur i en stad, då behöver man bry sig om hur det ser ut i den där staden. Ser man sig som samhällsbyggare så påverkar de vilka beslut man fattar, vilket jag tycker är positivt. 

Som exempel på hänsyn man inte längre kan bortse från som näringslivsföreträdare nämner hon att man måste lära sig förstå hur politiken fungerar. 

– Om man är koncern-vd i till exempel ett entreprenadföretag som är beroende av vilka beslut som fattas såsom utbyggnad och infrastruktur, liksom finansiering av bostäder, då måste man förstå politiken. Om en politiker skulle säga att hen inte förstod ett dugg av vad näringslivet håller på med skulle det bli ett himla liv. 

Med Ingela Lindh vid styrelserodret hoppas Svensk Byggtjänst kunna fortsätta det konstanta arbetet med att förstärka kunskapen om samhällsbyggnadens alla delar och göra den allt mindre snårig för alla som berörs av branschen. 

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige