Pressmeddelande -
Stora byggminglet med trendspaning – en kickstart på Almedalsveckan
Byggsektorn inledde politikerveckan i Almedalen med sitt traditionsenliga mingel i Svenskt Näringslivs trädgård. Svensk Byggtjänst stod värd för evenemanget som lockade besökare från hela branschen. En namnkunnig panel ledd av Özz Nujen gav sina bästa tips på vad veckan kan komma att erbjuda för alla samhällsbyggare.
Svensk Byggtjänst tillsammans med elva partners bjöd in till byggmingel under Almedalsveckans första kväll. Nytt för i år var en namnkunnig panel besående av samhällsbyggare och mediepersonligheter som bjöd på sina bästa tips inför veckan.
Klimatavtryck
Panelen leddes av Özz Nujen som bland annat undrade hur det stod till med Greta-effekten i årets upplaga av Almedalen.
Ann-Louise Lökholm-Klasson, Sverigechef, Sweco menade sig se ett väsentligt mycket tydligare klimattryck i programmet mot tidigare år.
– Men jag saknar att integration och mångfald har gått ner, det är fortfarande otroligt viktiga frågor som tyvärr hamnat längre ner på agendan i år.
Riksdagsledamoten Emma Hult, Mp samt ordförande i Civilutskottet, flaggade för ett seminarium som behandlar lagförslaget om klimatdeklarationer av nya byggnader som hon ska delta i.
– Alla i branschen är medvetna om att vi står för en femtedel av klimatpåverkan. I Almedalens diskussioner händer saker som vi ska ta med oss till fastlandet och göra något av.
Installationsfokus
Katrin Marcal som rapporterar i DN från Storbritannien berättade om att plastskam, som är stort där, kanske också kommer hit. Något som välkomnades av Emma Hult, eftersom byggsektorn använder mycket plast.
Anna Kadefors, professor på Chalmers och KTH, ser i år mindre bygg och ett ökat fokus på installationer, renoveringar och energibesparingar.
Mångfald och jämställdhet
Sandra Mobaraki, influencer känd under namnet Byggsandra, kommer att sitta i flera paneler som ska diskutera utmaningar i byggsektorn och hur man kan inspirera till mångfald och jämställdhet.
– Senast 2030 ska 20% vara kvinnor. Byggbranschen har inte tid eller råd att inte vara en attraktiv bransch för alla.
Överlag var panelen överens om att det är dags att flytta fokus från att snacka till att göra för att lösa alla stora utmaningar som finns.
Anna Kadefors pekade på komplexiteten i byggsektorn:
– Vi behöver bli klara över hur branschen verkligen fungerar för att åstadkomma förändringar. Byggsektorn är projektbaserad och fungerar annorlunda än permanenta industrier. Vilka styrmedel skulle kunna fungera? Hur får vi till innovation? Vilken roll har jag i systemet?
Digitaliseringsfokus
Urban Månsson, vd Svensk Byggtjänst som inlett samtalet med sin välkomsthälsning kommenterade:
– För Svensk Byggtjänsts del handlar Almedalen i år om digitalisering, digitalisering och digitalisering. Det hakar i panelens spaningar. Exempelvis är klassificering och dataanvändning en förutsättning för de kommande klimatdeklarationerna, liksom för att öka branschens produktivitet. Jag ser fram emot riktigt spännande dagar.
Medarrangörer till minglet
Byggmaterialindustrierna, Glasbranschföreningen, Innovationsföretagen, Installatörsföretagen, Maskinentreprenörerna, Måleriföretagen, Plåt & Ventföretagen, Svensk Betong, Sveriges Byggindustrier, Trä- och Möbelföretagen samt Svensk Ventilation
Ämnen
Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.
Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se