Pressmeddelande -
Stort miljöintresse vid val av byggvaror men beställarnas betalningsvilja sviktar
Miljö- och energiegenskaperna har en tydlig betydelse vid val av byggprodukter. Men det är mycket stora skillnader i hur föreskrivare och inköpare ser på miljöaspekterna inom olika varugrupper. Och beställarna ställer ofta höga krav på miljöegenskaper, men man visar inte upp motsvarande betalningsvilja för de miljövänliga alternativen.
Det är de viktigaste slutsatserna i enkätundersökning i den så kallade 100-klubben som Svensk Byggtjänst genomfört i samarbete med Industrifakta.
- Svensk Byggtjänsts Byggkatalogen har listat de 100 personer som står för störst summor vad gäller föreskrivning och inköp i byggsverige. Vi kallar det 100-klubben, och dessa personer utgör alltså en verklig maktfaktor vad gäller val av byggvaror, förklarar Jonas Berg, produktchef för Byggkatalogen på Svensk Byggtjänst.
60 miljarder per år
Totalt handlar och föreskriver 100-klubben varor för 60 miljarder kronor per år. Men i den summan kan vissa materialbelopp ha räknats två gånger om de först har föreskrivits och sedan handlats in.
- 100-klubbens åsikter ger en intressant indikation om hur föreskrivare/inköpare ser på viktiga frågeställningar i branschen. Därför har vi beslutat att göra enkätundersökningar i samarbete med Industrifakta bland 100-klubbens medlemmar ett par gånger om året, säger Jonas Berg.
- Detta är den första enkätundersökningen och den har miljö som tema. Undersökningen och sammanställningen har gjorts under sommaren och hösten 2009, och 80 av de 100 medlemmarna har svarat.
Tydligt miljöintresse
Jonas Berg tycker att undersökningen pekar på att branschen tar energi- och miljöfrågor på stort allvar, men att det finns mycket mer att göra.
Den inledande frågan lyder: "När du väljer byggprodukter, hur viktiga är produkternas miljö- och energiegenskaper? "
Här har 43 procent av hela gruppen svarat "ganska viktigt" och 55 procent "mycket vikigt". Bara en procent har valt "oviktigt" eller "helt avgörande".
Det finns en tydlig skillnad mellan inköpare och föreskrivare. Bland inköparna väljer 45 procent alternativet mycket viktigt medan andelen bland föreskrivarna är tydligt högre - 61 procent.
"Detta skulle kunna påverkas av att inköpare troligen ofta har direktiv att ta stor hänsyn även till ekonomiska aspekter" , skriver Industrifakta i en kommentar.
- Det kan också vara så att föreskrivarna söker innovationer och inköparen endast ser till det som just nu finns tillgängligt på marknaden, menar Jonas Berg.
Varugrupper värderas olika
I undersökningen har 100-klubbens medlemmar fått ange om de tycker att miljö- och energiegenskaperna spelar särskilt stor roll i olika varugrupper.
Det visar sig att de anser att miljö- och energiegenskaperna spelar särskilt stor roll då det gäller isolering, färg och lack samt skivmaterial. Minst roll spelar miljö- och energiegenskaperna när det gäller armering, järn och stål.
I en kommentar skriver Industrifakta:
"Trots att inköparna generellt värderade miljö- och energiegenskaper lägre, har dessa högre värden än föreskrivarna för en rad varugrupper. Störst avvikelser gäller elinstallationsvaror, armering/järn/stål, färger/lacker, värmepumpar och VVS-installationsvaror. Detta kan eventuellt förklaras av att arkitekter normalt inte arbetar särskilt mycket med dessa varugrupper och därför har mindre kunskaper än inköparna. För övriga varugrupper är samstämmigheten relativt stor med en mindre avvikelse för betongvaror."
I de kommentarer som lämnats i anslutning till denna fråga är det flera som poängterat att alla varor som bidrar till minskad energiåtgång är något man söker och att man vill undvika framförallt plastmaterial och lim som innehåller farliga kemikalier. Några pekar även på att man vill veta HUR varorna producerats ur miljöaspekt för att välja dem.
Vitvaror i topp
En central fråga i enkäten gällde vilka varugrupper som har kommit särskilt långt i miljöutvecklingen?
Vitvaror och isolering toppar listan. Här anser 76 respektive 75 procent av de tillfrågade att varugrupperna nått särskilt långt i miljöutvecklingen. I botten på listan finns klinker, kakel, sten (19 procent) samt armering, järn, stål (11 procent).
Föreskrivarna och inköparna gör i stort samma bedömningar. Men Industrifakta noterar vissa skillnader:
"Det finns en del tydliga skillnader mellan grupperna. Detta gäller framför allt el- och VVS-installationsvaror, där inköparna är väsentligt mer positiva än föreskrivarna. Det omvända gäller för trävaror och i viss mån även för isolering och glas."
- Den totala rangordningen vad gäller olika varors miljöprofil känns ganska logisk. Kategorier som är svåra att förändra hamnar längst ner, menar Jonas Berg.
Höga krav - mindre betalningsvilja
100-klubbens medlemmar har vidare fått svara på frågan "hur vanligt är det att era uppdragsgivare ställer kravet att ni skall välja miljövänliga/energisnåla produkter?"
Hela 49 procent svarar mycket vanligt och 35 procent ganska vanligt.
Nästa fråga i enkäten var "hur vanligt är det att kunderna är beredda att betala mer för miljövänliga/energisnåla byggmaterial och produkter?"
Här sjunker alternativet mycket vanligt till 5 procent, 40 procent svarar ganska vanligt och hela 44 procent inte särskilt vanligt.
Svaren är i princip lika bland inköpare och föreskrivare när det gäller dessa frågor.
- Enligt de tillfrågade i 100-klubben ställer alltså beställarna mycket höga krav på miljövänliga/energisnåla produkter. Det är en högre kravnivå än jag förväntat mig, menar Jonas Berg.
- De tillfrågade föreskrivarna och inköparna upplever dock att beställarna inte är beredda att betala för mer miljövänliga/energieffektiva produkter. Detta är oroande och kan hämma utvecklingen mot ett mer ekologiskt hållbart byggande. Beställarna bör visa vilja att vara med och betala för det utvecklingsarbete som krävs för att komma vidare.
Industrifakta kommenterar saken på följande vis:
"Betalningsviljan för miljö- och energiegenskaper verkar avvika en hel del från kraven på sådana. Det är ändå nästan hälften av inköparna, som uppger "ganska vanligt" och en dryg tredjedel av föreskrivarna. En slutsats skulle kunna vara att beställarna i allt större omfattning tar goda miljö- och energiegenskaper för självklara hos många material och produkter."
Snabb utveckling inom fönster
Den avslutande frågan i enkäten lyder: " finns det någon produkt som har utvecklats under senaste tiden, som du tycker är särskilt intressant ur miljö- och energisynpunkt? "
34 procent av hela gruppen svarar ja och 64 procent nej. Det kan tolkas som ett visst underbetyg åt takten i utvecklingen av miljö- och lågenergiprodukter.
Men i kommentarerna från de tillfrågade framstår fönster som den produktgrupp där man ser den snabbaste utvecklingen inom miljö och energi. Även värmesystem, solenergi och vitvaror nämns av flera intervjuade.
Bifogat finns ett pdf-dokument med de fem viktigaste tabellerna från undersökningen.
För ytterligare information kontakta informationsansvarig Jörgen Hallström, 070-644 69 03, jorgen.hallstrom@byggtjanst.se eller Jonas Berg, produktchef Byggkatalogen,
08-457 10 00, jonas.berg@byggtjanst.se
Mer information om Svensk Byggtjänst hittar du på www.byggtjanst.se
Ämnen
Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.