Gå direkt till innehåll
Svensk Byggtjänst i Nigeria för Minecraftprojekt med studenter

Pressmeddelande -

Svensk Byggtjänst i Nigeria för Minecraftprojekt med studenter

Svensk Byggtjänsts Minecraftexpert David Bergström är tillbaka i Sverige efter en veckas intensivt arbete i Nigeria, där han bistått UN-Habitat i deras senaste Block by Block-projekt. Studenter och medborgare i städerna Akure och Lokoja fick möjlighet att i Minecraft bygga upp sina förslag till framtida offentliga miljöer. 

Sedan 2012 samarbetar Svensk Byggtjänst med UN-Habitat (FN:s organ för städer) och spelutvecklarna Mojang i det internationella projektet Block by Block. Projektet ska stödja FN:s nätverk för hållbar stadsutveckling i arbetet med att rusta upp 300 offentliga platser runt om i världen fram till 2016. Svensk Byggtjänst förser UN-Habitat med svenska samhällsbyggare och gamers för dessa uppdrag, via sajten blockjobb.se.

Block by Block använder spelet Minecraft som verktyg för att utveckla positiva och trygga sociala ytor i samverkan med människor och myndigheter på plats.

I Nigeria har projektet fokuserat på utvecklingen av offentliga platser i städerna Akure och Lokoja. I Akure ska ett palatsområde – utsett av Unesco till en Special Heritage Site – förnyas. I Lokoja är det en park som kommer att rustas upp.

– Jag blev imponerad av deltagarnas färdigheter i Minecraft. De lärde sig snabbt och kom med många värdefulla förslag, säger David Bergström.

Konkreta förslag som ska förverkligas
Deltagarna i Akure fokuserade på idéer som kunde göra palatset till både en kulturell och social mötesplats för medborgarna. Förslagen innefattade bland annat en scen, sittplatser, nya gångvägar och begränsad framkomlighet för biltrafik.

I Lokoja inleddes arbetet med att deltagarna fick ta reda på vad besökarna i parken Obasanjo hade att säga om platsen. Hur de ville att den skulle utvecklas och vad de var mest besvikna med i nuläget. Utifrån svaren byggde deltagarna en Minecraftmodell med flera konkreta förbättringsförslag i parken; en pool, ett ungdomshus, blomsterarrangemang, en parkering och en bankomat. Allt för att platsen skulle bli så inbjudande som möjligt.

– Till skillnad från Block by Block-projektet på Haiti, som jag deltog i tidigare i år, hade alla deltagare i Akure och Lokoja datorkunskaper vilket gjorde att grupperna kom igång snabbt i Minecraft, berättar David Bergström.

I både Akure och Lokojo kommer nu fler av förslagen att tas vidare och förverkligas av lokala myndigheter i samverkan med UN-Habitat.

Inspiration för kommande projekt
Att den aktiva delen i projektet begränsades till en vecka upplevdes aldrig som stressigt, snarare roligt, enligt David Bergström. Han konstaterar att noggrann planering låg bakom processen för att workshoptillfällena skulle bli så effektiva som möjligt:

– Det kommer att bli mycket intressant att se hur nya Block by Block-projekt läggs upp efter detta lyckade case, framhåller han.

Läs Davids blogg om projektet i Nigeria på blockjobb.se

Ämnen

Kategorier


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige