Gå direkt till innehåll

Pressmeddelande -

Svensk Byggtjänst och Nationellt Renoveringscentrum inleder samarbete: Nya tjänster ska sprida kunskap och information om effektiv renovering

Svensk Byggtjänst och Nationellt Renoveringscentrum För Bebyggelse har inlett ett samarbete. Tillsammans ska de utveckla nya informations- och kunskapstjänster som bidrar till en effektiv renoveringsprocess. Tjänsterna kommer främst att vara webbaserade och blir tillgängliga vid årsskiftet 2014/2015.

Nationellt Renoveringscentrum för Bebyggelse startades vid Lunds Tekniska Högskola i början av år 2013 efter ett förslag från branschorganisationen VVS Företagen. Här samverkar näringsliv och akademi med kunskapsuppbyggnad och informationsspridning vad gäller renovering. Syftet är att stödja olika aktörer inom byggsektorn i riktning mot en effektiv renoveringsprocess, så att befintliga byggnader ska bli energieffektiva och deras funktion behållas eller förbättras.

”Naturligt samarbete för effektivare kunskapsspridning”
– Att Nationellt Renoveringscentrum nu inleder ett samarbete med Svensk Byggtjänst är ett naturligt steg för att effektivisera och utveckla informations- och kunskapsspridningen vad gäller effektiv renovering, säger Andres Muld, ordförande i Nationellt Renoveringscentrum och tidigare bland annat generaldirektör på Energimyndigheten.

Svensk Byggtjänst ägs av landets ledande branschorganisationer inom samhällsbyggnad och har sedan 1934 samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar. Svensk Byggtjänst utvecklar kontinuerligt verktyg och mötesplatser som syftar till att skapa effektivitet och lönsamhet runtom i Byggsverige.

– Detta gör oss till den naturliga källan för byggproffs som söker information om exempelvis lagar, regler, teknik och byggprojekt. Det känns därför mycket positivt att tillsammans med Nationellt Renoveringscentrum utveckla nya informations- och kunskapstjänster vad gäller renovering av byggnader. Det tydliggör ytterligare vår roll som Byggsveriges kunskapsnav, säger Erik Hellqvist, VD på Svensk Byggtjänst.

Renovering för 60 miljarder per år
– I Sveriges Byggindustriers senaste konjunkturrapport har man för första gången delat upp bostadsinvesteringar i nybyggnad och ombyggnad. Här framgår att ombyggnad eller renovering beräknas uppgå till 60 miljarder kronor det närmaste året. Det är faktiskt något mer än nybyggnation. Så renovering är en mycket stor marknad – med en väldig potential vad gäller energieffektivisering, säger Rolf Kling, teknisk chef på VVS Företagen och styrelseledamot i Nationellt Renoveringscentrum.

– Därför är det oerhört viktigt att utveckla och sprida kunskap vad gäller renovering. Det kan spara mycket stora belopp åt fastighetsägarna, ge bättre inomhusmiljö för brukarna och minska miljöbelastningen kraftigt.

Ny portal och nya tjänster för effektiv renovering
– Svensk Byggtjänst har bland annat i konceptet Omvärldsbevakning kommit långt i utvecklingen vad gäller digitala informationstjänster. Vi påbörjar nu ett intensivt utvecklingsarbete för att ta fram de nya informations- och kunskapstjänster vi ska erbjuda i samverkan med Nationellt Renoveringscentrum, berättar Tommy Börjesson, utvecklingschef på Svensk Byggtjänst.

De första nya tjänsterna gällande renoveringsfrågor beräknas vara tillgängliga hos Svensk Byggtjänst vid årsskiftet 2014/2015.

Via en nationell renoveringsportal kommer det löpande att publiceras nyheter om genomförda, pågående och planerade renoveringsprojekt. Detta kommer leda till en sökbar nationell databas med alla renoveringsprojekt. Dessutom kommer det att finnas material och information från forskarvärlden och annat kostnadsfritt material från Renoveringscentrum.

– Vi planerar att renovering blir ett nytt fackområde i vårt koncept Omvärldsbevakning. Det innebär att det i första hand blir webbaserad information som successivt kan vidareutvecklas bland annat med webbTV. Det kommer också att bli aktuellt med speciell litteratur och seminarier om renovering, säger Tommy Börjesson.

Ämnen

Kategorier


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige