Gå direkt till innehåll
Tove Dahlgren i Snåret: ”Jämställdhetsarbetet måste upp på ledningsnivå i företagen”

Pressmeddelande -

Tove Dahlgren i Snåret: ”Jämställdhetsarbetet måste upp på ledningsnivå i företagen”

Det går långsamt framåt med jämställdheten i samhällsbyggnadsbranschen – fortsätter det i samma takt dröjer det 30 år innan de ledande posterna innehas av lika många kvinnor som män. Varför ser det ut såhär och vad vinner vi på att skapa jämställda arbetsplatser? Det och mycket mer tas upp i det senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret.

I avsnittet medverkar Tove Dahlgren, utbildningschef på Allbright, Pia Höök, global diversity manager på Skanska och docent på organisation och genus, Johan Lindholm, förbundsordförande för Byggnads och Tatjana Joksimović, chef på enheten för planfrågor på Länsstyrelsen samt ledamot i Arkitekt(h)en – Sveriges Arkitekters utskott för jämställdhetsfrågor. Programledare är som vanligt Emma Jonsteg.

Bättre hälsa och större lönsamhet
Fördelarna med jämställda arbetsplatser är flera. Förutom konstaterat bättre lönsamhet, mindre risk att gå i konkurs och bättre hälsa bland personalen finns det ytterligare aspekter enligt Pia Höök:

– Medarbetare blir mer kreativa och innovativa i jämställda gruppkonstellationer. Och gällande säkerheten på byggarbetsplatser har vi mycket att vinna på att få in fler kvinnor för att förändra de farliga machonormerna, konstaterar hon.

I samhällsbyggnadssektorn är 15 procent av medarbetarna kvinnor, men bland byggnadshantverkarna är siffran betydligt lägre: bara 1 procent är kvinnor. Johan Lindholm är självkritisk:

– Vi har gjort för lite tidigare för att locka kvinnor till byggbranschen. Men med dagens stora arbetskraftbrist i byggsektorn behöver vi kraftsamla för att kunna attrahera hela befolkningen till branschen – inte bara halva. Och det gör vi nu med kampanjen Stoppa machokulturen!

Upp på ledningsnivå
För att lyckas med jämställdhetsarbetet behöver frågorna komma upp på chefs- och ledningsnivå menar Tove Dahlgren:

– Jämställdhetsarbetet får inte hamnat i knät på en ensam HR-person – det behövs tillräckligt med resurser och tid för att lyckas! Det är också viktigt att ifrågasätta normer på arbetsplatsen. Varför är det exempelvis alltid kvinnorna som förutsätts koka kaffe till mötena?

Tatjana Joksimović framhåller vikten av att redan på rekryteringsstadiet tänka jämställdhet för att få in ansökningar från både män och kvinnor:

– På Länsstyrelsen hade vi en övervikt av kvinnor i mitt team. Då ställde vi oss frågan vad det kunde bero på och ändrade beskrivningen av våra tjänster vid nästa rekrytering för att tilltala såväl kvinnor som män från både offentlig och privat sektor. Och det gav resultat!

– Den offentliga sektorn har en viktig roll som förebild inom jämställdhetsarbetet och för att parera utvecklingen i näringslivet, understryker Tatjana Joksimović.

Lyssna på Snåret via byggtjanst.se/snaret. Diskussionen kring programmen förs på Twitter @Snaaret samt på facebook.com/snaret.podcast och Instagram@snaaret

Ämnen


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige