Gå direkt till innehåll
UN-Habitat, Mojang och Svensk Byggtjänst lanserar stadsplaneringsverktyget Block by Block internationellt

Pressmeddelande -

UN-Habitat, Mojang och Svensk Byggtjänst lanserar stadsplaneringsverktyget Block by Block internationellt

FN-organet för bostäder UN-Habitat, spelutvecklaren Mojang och Svensk Byggtjänst tecknar samarbetsavtal som innebär att konceptet Mina Kvarter för medborgardialog lanseras internationellt under namnet ”Block by Block”.

Mina Kvarter utvecklades 2011 av Svensk Byggtjänst och Mojang och bygger på det populära spelet Minecraft från Mojang som idag spelas av fler än 35 miljoner människor runt om i världen. Mina Kvarter är ett visualiseringsverktyg som gör det möjligt för ungdomar att vara aktiva i städers planeringsprocess och visa planerare och beslutsfattare hur de vill att deras stad ska se ut i framtiden. Målsättningen är ökad förståelse och möjlighet för allmänheten att påverka hur det offentliga rummet och hållbar stadsutveckling framgångsrikt kan införlivas i våra städer. 

– Vi är mycket entusiastiska över samarbetet med Mojang som visar hur ett populärt dataspel kan kombineras med viktiga planeringsverktyg för att dra nytta av allmänhetens idéer och förslag kring sina städer, säger FN:s biträdande generalsekreterare och ansvarig för UN-Habitat, Dr Joan Clos.

– Det har varit mycket stimulerande att vara del i utvecklingen av en ny modell för planering och kommunikation kring byggprojekt. Minecraft ger medborgare möjligheten att enkelt visualisera idéer, vilket ger inflytande och möjlighet att påverka hur deras närområde kan utvecklas. Vi är mycket stolta över att tillsammans med FN kunna erbjuda denna framgångsrika modell globalt, säger Carl Manneh, vd för Mojang.

Erik Hellqvist, vd för Svensk Byggtjänst, tillägger:

– Som grundare av konceptet Mina Kvarter i Sverige är vi glada över att medverka till att sprida det internationellt och vi ser fram emot att stödja UN-Habitat och Mojang. Vi kommer att använda vår erfarenhet från de svenska pilotprojekten för att skapa dialog med organisationer och företag.

Ungdomar utgör en allt större andel av städers befolkning globalt sett. Målsättningen med Block by Block är att få fler unga att delta i utvecklingen av världens växande städer.

Avtalet och den internationella versionen av konceptet – Block by Block – presenteras för första gången på mässan World Urban Forum i Neapel i Italien.

Det treåriga samarbetsavtalet kommer att stödja UN-Habitats nätverk för hållbar stadsutveckling, Sustainable Urban Development Network, som syftar till att rusta upp 300 stadsområden fram till 2016. Ett första pilotprojektet är redan igång i Kibera, en av Nairobis så kallade informella bosättningar.  

Enligt samarbetsavtalet är Mojang huvudsponsor i projektet och bidrar med såväl sponsring som marknadsföring kring projekten i sina spelforum. UN-Habitats uppdrag blir att identifiera stadsutvecklingsprojekt och partnerorganisationer globalt. Svensk Byggtjänst, som grundade konceptet i Sverige, kommer att stödja Block by Block internationellt och fortsätta att driva Mina Kvarter på hemmaplan.

Relaterade länkar

Ämnen

Kategorier


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker.

Kontakter

Monica Berling

Monica Berling

Presskontakt Presskontakt +46 76 044 68 94

Relaterat innehåll

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige