Gå direkt till innehåll
Unga samhällsbyggare i Svensk Byggtjänsts podcast Snåret: ”Våga fråga dina äldre kollegor!”

Pressmeddelande -

Unga samhällsbyggare i Svensk Byggtjänsts podcast Snåret: ”Våga fråga dina äldre kollegor!”

82% av unga medarbetare i samhällsbyggnadsbranschen ligger vakna och tänker på jobbfrågor. Det visar en färsk undersökning från Svensk Byggtjänst. I senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret diskuterar vi kontrollbehov, tajta tidplaner och generationsglapp med tre unga samhällsbyggare.

En tredjedel av medarbetarna i byggsektorn går i pension när det ska byggas rekordmycket. Och den unga generationen samhällsbyggare som ska ta över känner oro. I så pass hög grad att nattsömnen störs för åtta av tio. Det framgår av ”03.30-rapporten” från Svensk Byggtjänst som publicerades den 19/10.

I senaste avsnittet av Snåret diskuterar vi utmaningarna med Åsa Lundmark, projektledare på Locum, Matilda Johnsson, arbetsledare på Skanska och Nadja Burman, byggnadsingenjör på Bau Arkitekter.

Ont om tid
De känner igen utmaningarna med pressade tidsplaner och budgetramar.

– Det planeras aldrig in marginaler och då blir det tajt om tid om något oförutsett inträffar, menar Matilda Johnsson.

– Beställare och entreprenörer måste vara ärliga med hur mycket tid olika moment tar, så att man kan planera korrekt, konstaterar Nadja Burman.

Lyssna till kollegerna
Trots de tidsmässiga utmaningarna trivs de med sina jobb och pekar på hur unga kan ta för sig och göra sina röster hörda;

– Saker kommer sällan serverat på silverfat. Våga fråga dina kollegor och utnyttja de äldres erfarenhet för att komma framåt i ditt arbete, framhåller Åsa Lundmark.

Locka unga till branschen
Samhällsbyggnadssektorn behöver anställa minst 100 000 nya medarbetare fram till 2025 och redan nu är det brist inom vissa byggyrken.

Åsa Lundmark och Matilda Johnsson menar att man måste få ungdomar att förstå vilket bredd det finns i byggsektorn;

– Innan jag började min utbildning trodde jag att ett jobb i byggbranschen innebar att man måste ut och skita ner sig. Och så är det ju inte, konstaterar Matilda Johnsson.

– Jag tror att det är viktigt att visa upp kvinnor på ledande positioner för att locka framförallt unga tjejer till branschen. Och peka på att man får arbeta fram något fysiskt – det är ju jätteroligt att se ett byggprojekt växa fram, understryker Åsa Lundmark.

Lyssna på Snåret via byggtjanst.se/snaret. Diskussionen kring programmen förs på Twitter @Snaaret samt på facebook.com/snaret.podcast

Ämnen

Taggar


Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst är störst i Sverige inom professionell bygg- och fastighetslitteratur. I sortimentet finns idag ett hundratal egna titlar och närmare 2 000 titlar från externa utgivare. Ett stort antal av titlarna finns också tillgängliga som e-böcker. www.byggtjanst.se

Presskontakt

Karin Larén Hallström

Karin Larén Hallström

Presskontakt Presskontakt +46 703 28 65 80

Relaterat material

Byggsveriges ledande informationsföretag

Svensk Byggtjänst är bygg- och fastighetssektorns ledande informationsföretag. Sedan 1934 har vi samlat in, strukturerat och sålt den information som krävs för att planera, konstruera, bygga och förvalta hus och anläggningar.

Svensk Byggtjänst
Besöksadress: Odengatan 65
113 87 STOCKHOLM
Sverige