Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Byggherrens ansvar för arbetsmiljön

Byggherrens ansvar för arbetsmiljön

​Det är inte alltid givet vem som är den byggarbetsmiljöansvarige. Byggherrens skyddsansvar kan övertas av en utövare med verksamhet på byggplatsen.

Trafiklösningar för Norra Djurgårdstaden testades  under workshop med dataspelet Cities: Skylines

Trafiklösningar för Norra Djurgårdstaden testades under workshop med dataspelet Cities: Skylines

Under en workshop har trafiklösningar för Norra Djurgårdsstaden i Stockholm testats med hjälp av dataspelet Cities: Skylines. I testerna framgick hur olika åtgärder skulle kunna få majoriteten av invånarna att cykla, gå och använda kollektivtrafik istället för bil. Workshopen pekade också på en rad möjligheter att använda Cities: Skylines i stadsplanering och medborgardialog.

Ny handbok om murverkskonstruktioner

Ny handbok om regler för dimensionering av murverkskonstruktioner

Sverige har en lång tradition av murat och putsat byggande, en tradition som tog sin början för bortåt 800 år sedan. Under 1900-talets avslutande decennier kan man dock säga att denna traditionella byggnadsteknik alltmer övergavs i landet.

Ny handbok om PBL 2010

​Ny handbok om Plan- och bygglagen

En stor del av samhällsbyggandet regleras av PBL, men även en mängd andra lagar är av många gånger avgörande betydelse. PBL 2010 – en handbok om PBL och samhällsbyggande tar ett helhetsgrepp över de lagar som styr byggande.

Tidstypiskt – en levande bebyggelsehistoria

Tidstypiskt – en levande bebyggelsehistoria

Tidstypiskt – Arkitekturdetaljer i flerbostadshus 1880-1980 handlar om husen, det som brukar kallas vardagsarkitektur och som utgör ett samlat kulturellt bebyggelsearv, en levande historia.

Construction Management

Construction Management, CM, för byggprojekt

Att genomföra ett byggprojekt med hjälp av en extern konsult som planerar, leder och styr projekt som genomförs på delad entreprenad kallas för Construction Management, CM.

Kvalitetsstyrning i byggsektorn

Kvalitetsstyrning i byggsektorn – från idé till praktisk verklighet

Under de senaste 30-åren har kvalitetsfrågor inom enskild och offentlig verksamhet fått stor uppmärksamhet. Efter en snabb första uppgång med stort intresse för kvalitetssäkring följde en lika snabb nedgång och besvikelse, eftersom kvalitetsarbetet inte gav de revolutionerande resultat som förväntades. Vi är nu inne i en fas där företagen börjar hitta ett pragmatiskt sätt att hantera det.

– Det är mycket viktigt att så många som möjligt i branschen engagerar sig och lämnar remissvar angående CoClass. Då kan vi få fram ett så bra slutresultat som möjligt, framhöll Rogier Jongeling, BIM Alliance och ordförande i projektets styrgrupp.

Bygg- och fastighetssektorns nya digitala språk på remiss

Det nya klassifikationssystemet CoClass blir ett digitalt språk för all byggd miljö genom hela livscykeln. Systemet har potential att spara miljarder varje år genom bättre kommunikation i bygg- och förvaltningsprocessen. Fram till den 9 september är CoClass nu ute på remiss för synpunkter från branschen.

Visa mer

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst

Besöksadress: Norrtullsgatan 6
113 29 STOCKHOLM
Sverige