Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Anna Broman i Snåret: ”Glädjande att politikerna är beredda att sätta sig ner och göra något åt bostadskrisen”

Anna Broman i Snåret: ”Glädjande att politikerna är beredda att sätta sig ner och göra något åt bostadskrisen”

På söndag är det val i Sverige och många hoppas på en blocköverskridande bostadspolitisk överenskommelse när det politiska landskapet klarnat. Men vad bör och kan en sådan innehålla och kommer de blå och röda verkligen kunna komma överens denna gång? Bostadspolitik är ämnet för senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret.

Allmänna bestämmelser och andra standardkontrakt för byggsektorn - ny utgåva

Byggsektorns standardkontrakt samlade i ny utgåva - flera uppdateringar

Sverige har en lång tradition i fråga om standardavtal inom byggsektorn. Standardavtalen är av branschen gemensamt framförhandlade avtalsvillkor i form av allmänna bestämmelser med tillhörande kontraktsformulär. Föreningen Byggandets Kontraktskommitté (BKK) är förhandlingsorgan för sådana avtal avseende entreprenad- och konsultuppdrag.

Säkra beteenden i byggsektorn minskar olyckor – ny bok

Säkra beteenden i byggsektorn minskar olyckor – ny bok

Byggsektorn är den bransch i Sverige där flest olyckor med dödlig utgång inträffar. Mellan 2007 och 2016 inträffade totalt 103 stycken dödsolyckor inom byggverksamhet, och då är inte utstationerad arbetskraft medräknad i statistiken. Boken Beteendebaserad säkerhet handlar om att identifiera säkra beteenden och förbättra arbetssätt för att minska olyckor i byggsektorn.

Goda exempel och kvalitetssäkrad kunskap är huvudfokus för Informationscentrum för hållbart byggande. Här Tellusgatan i Bergsjön, vinnare av SABOs tävling Årets bästa renoveringsprojekt 2018. Foto: Familjebostäder

Boverket förlänger uppdraget för hållbart byggande

​Nu står det klart att Informationscentrum för hållbart byggande får ett förlängt uppdrag från Boverket. Sedan starten i januari i år har en bred och stabil grund lagts för ett samla och sprida kvalitetssäkrad hållbarhetsinformation i byggbranschen. Det förlängda uppdraget sträcker sig nu till sista december 2019.

Emma Hult (mp) och Cecilie Tenfjord-Toftby (m) deltar vid Jämnt på jobbets seminarium i Almedalen.

Jämnt på jobbet i Almedalen: Så kan jämställdheten stärkas i byggbranschen

Trots aktivt arbete och engagemang har samhällsbyggnadssektorn låg representation av kvinnor. Här finns också fortsatt stora utmaningar vad gäller sexistiska attityder på arbetsplatser. I Almedalen vill vi diskutera hur politiken och staten ge byggsektorn bättre förutsättningar och stöd i arbetet för ökad jämställdhet.

Karin Ahlzén i Snåret: ”Beställaren måste ha en väldigt tydlig målbild”

Karin Ahlzén i Snåret: ”Beställaren måste ha en väldigt tydlig målbild”

En beställare av ett byggprojekt måste kunna hantera frågor om allt från arkitektur till hållbarhet och ekonomiska kalkyler. Samtidigt blir denna uppgift allt svårare i en bransch med en uppsjö av nya aktörer och utmaningar. Snårigheten kring att bli en föredömlig beställare/byggherre står i fokus i senaste avsnittet av Svensk Byggtjänsts podcast Snåret.

Juridiskt ansvar för tekniska konsulter – ny bok

Juridiskt ansvar för tekniska konsulter – ny bok

För tekniska konsulters juridiska ansvar saknas generella lagar. Ansvaret är emellertid i princip likvärdigt med många andra yrkesgrupper som sysslar med rådgivning och information. En redogörelse för tekniska konsulters ansvar kräver därför en jämförelse med andra yrkesutövares ansvar.

Arbetsmiljökrav i upphandlingen

Arbetsmiljökrav i upphandlingen

I Sverige saknas, utanför frikonkurrensområdet LOU, LUFS upphandlingsbestämmelser i lag, föreskrift med mera avseende arbetsmiljökrav eller krav i annan skyddslagstiftning. I Rätt arbetsmiljökrav i upphandlingen beskrivs specifika krav som gäller vid upphandling av tjänster, i huvudsak inom privat sektor.

Visa mer

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst

Besöksadress: Norrtullsgatan 6
113 29 STOCKHOLM
Sverige