Gå direkt till innehåll

Nyhetsarkiv

Byggbranschen 2021 – det tar vi med oss från 2020

Byggbranschen 2021 – det tar vi med oss från 2020

Hållbarhet och hyresrätten blev några av årets vinnare när byggbranschen gör årsbokslut i podcasten Snåret från Svensk Byggtjänst.
Byggåret 2020 blev ovanligt och dess långsiktiga effekter diskuteras under ledning av Viktor Ginner, tillsammans med branschveteranerna Mikael Anjou, författare av boken ”Den ineffektiva byggbranschen” och Jeanette Reuterskiöld, styrelseproffs och grundare av HRM af

”Om ett projekt inte är hållbart blir det dyrt”

”Om ett projekt inte är hållbart blir det dyrt”

Det finns mjuka värden inom samhällsbyggnadssektorn som bidrar till att skapa miljöer där vi människor vill vara. 2020 års sista Nordic ConTech Talks handlade om hur dessa värden påverkar hur vi upplever våra bostadsområden, stadsmiljö, och infrastruktur för transporter.
Nordic ConTech Talks som genomfördes den 10 december fokuserade på hur vi på bästa sätt involverar nästa generation i stadspl

Ny utgåva i Byggvägledningsserien – Energihushållning och värmeisolering

Ny utgåva i Byggvägledningsserien – Energihushållning och värmeisolering

Byggvägledning är en serie handböcker från Svensk Byggtjänst som ansluter till Boverkets byggregler BBR. Varje enskild handbok behandlar ett avgränsat fackområde och innehåller berörda delar av BBR med kommenterande text. Den nya utgåvan Energihushållning och värmeisolering, Byggvägledning 8, ansluter till BBR 29.

Nordic ConTech Talks: Hur ska samhällsbyggnadssektorn lyfta de mjuka värdena?

Nordic ConTech Talks: Hur ska samhällsbyggnadssektorn lyfta de mjuka värdena?

Samhällsbyggnadssektorn påverkar och utvecklar både dagens och morgondagens samhällen. Vilken effekt får digitaliseringen för de mjuka värdena? Och hur skapar vi miljöer där människor vill vara? I Nordic ConTech:s femte webbinarie tas frågan om byggbranschen som mjukvärdesleverantör upp till diskussion.

Nominerade till Årets Bok 2020 hos Svensk Byggtjänst

​Varje år utses en av Svensk Byggtjänsts egenproducerade böcker till Årets bok av en jury bestående av representanter från byggbranschen. Tre böcker utgivna under 2020 har nu nominerats till titeln. Böckerna tar upp hur partnering i byggprojekt går till, hur detaljer i byggkonstruktioner ritas på bästa sätt och hur våra kök och badrum har utvecklats under 120 år.

Ny utgåva om frågor och svar kring Mät- och ersättningsregler för anläggningsarbeten.

​Ny bok besvarar frågor kring Mät- och Ersättningsregler för Anläggningsarbeten

Den andra utgåvan av MER Anläggning Frågor och svar har kompletterats med ytterligare frågor och svar och i några fall har vissa frågor och svar utgått. Framförallt gäller det frågor där svaren inte är helt entydiga utan olika tolkningar kan förekomma. I sin helhet är den nya utgåvan betydligt mer omfattande än tidigare utgåva.

Jan-Olof Edgar, utvecklingsstrateg, Svensk Byggtjänst, Andreas Persson, Chef Expertstödsenheten, Familjebostäder, Johanna Brolin, projektledare, Svensk Byggtjänst och Klas Eckerberg, systematikexpert, Svensk Byggtjänst via länk.

”Beställaren har en nyckelroll i byggsektorns utveckling”

Den 19 november bjöd Svensk Byggtjänst på ett webinar med flera programpunkter och ett visst mått av glamour för att fira AMA:s 70 år i samhällsbyggandets tjänst. Runt 500 personer deltog i webinaret, som bland annat berättade om hur AMA möter branschens behov av förnyelse. Beställarens viktiga roll som kravställare som har nyckeln till utvecklingen i sin hand betonades i flera framträdanden.

Ny bok om tolkningen av ABK

ABK är ett av byggbranschens standardavtal – så tolkas det

​I boken Så tolkas ABK refereras de viktigaste domarna av betydelse för tillämpningen av ABK, Allmänna Bestämmelser för Konsultuppdrag inom arkitekt- och ingenjörsverksamhet. Utöver referaten kommenteras domarna med bland annat slutsatser kring rättsfallens betydelse och eventuella lärdomar som kan dras ifrån dem.

Nytt standardverk om kök och bad genom tiderna

Nytt standardverk om kök och bad genom tiderna

Tidstypiska kök och bad 1880–2000 är en ambitiös och omfattande genomgång av hur kök och badrum förändrats under 120 år. Den bläddervänliga boken har ett mycket rikt bildmaterial med alltifrån de enkla köken i sekelskiftets arbetarbostäder, via de färgglada 1960- och 70-talen till 1990-talets kök och badrum med fokus på livsstil och social samvaro.

AMA firar 70 år i samhällsbyggandets tjänst

AMA firar 70 år i samhällsbyggandets tjänst

I år fyller AMA 70 år vilket självklart ska firas. Torsdagen den 19 november bjuder Svensk Byggtjänst in till ett digitalt AMA-konvent som under cirka två timmar gör nedslag i aktuella frågor, framtidsspaningar och givetvis en och annan återblick från dessa år.

David Hebrand, koncernchef och medgrundare av mod:group berättade hur hans företag lyckats halvera installationstiden tack vare digitala modeller.

Nordic ConTech Talks: "Vi bygger dubbelt så snabbt genom rätt planering"

Framtidens byggbransch behöver vara smart i alla steg i byggprocessen. I Nordic Contech Talks fjärde webbinarie gavs konkreta exempel från företag som redan idag arbetar digitaliserat. Den största utvecklingspotentialen i byggprocessen identifierades till tidiga skeden och stor vikt lades vid beställarens möjligheter till att påskynda digitaliseringen.

Visa mer

Samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag

Svensk Byggtjänst är samhällsbyggnadssektorns eget kunskapsföretag. Sedan 1934 samlar, sorterar och tillgängliggör vi kvalitetssäkrad kunskap samskapad med vår sektor. Vi brinner för att skapa den hållbara, effektiva och produktiva samhällsbyggnadssektor Sverige behöver.

Svensk Byggtjänst

Besöksadress: Norrtullsgatan 6
113 29 STOCKHOLM
Sverige